用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 發展遲緩小朋友想係沙田或馬鞍山搵小學 ...
go

發展遲緩小朋友想係沙田或馬鞍山搵小學 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

嘩, 好難wor........
我仔都有少少speech delay, 而家都catch up得唔錯, 打算俾佢讀主流小學
小學唔同幼稚園, 唔會再有st去學校做training(政府無support), 政府有d叫融合教育, 會俾funding間學校自己攪, 但學校將d錢用左去邊就無咩監管, 所以聽講有d求祈買部電腦, 用左d fund就算, 唔係真正幫有需要既小朋友
10幾廿人一班既學校, 唔多wor! 學費貴貴果d就有得唸..........(我都想搵!) 哎, 講真, 如果有咁小班, 又爭到頭崩額裂啦(除非係收生不足迫住要小班啦)
我同意搵活動教學同少功課, 另外如果一條龍就最好, 否則去到小3小4, 學校又開始預備d學生考中一(即係又要操)
學校包容好緊要, 我會建議你揀d新思維學校, 佢地會俾多d空間小朋友發展唔同既才能, 讀書唔top, 唔係死路一條
沙田果邊學校我唔識呀, 我打算考4間, 2間將軍澳, 2間港島東
原帖由 MARSTEN 於 09-7-10 10:39 AM 發表
up...............

醒目開學勳章 王國長老

最弊就係有特別需要既家長, 申請學校時都係一樣咁抽, 無特別安排, 所以如果間學校係好的(有愛心), 本身競爭都大
所以我都係打算自己考直資, 好彩我住個網都ok, 如果真係咁黑, 一間直資都考唔到, 大抽獎都應該抽到想入既學校(反正我唔係同人爭名校)
原帖由 MARSTEN 於 09-7-10 03:17 PM 發表
多謝你既資料,我今日都有email去幾間有支援既學校問,如果佢地唔覆我先再打去問下

因為間間都話有,但係實際上如果唔多的話,入左去都要再轉

醒目開學勳章 王國長老

其實直資只係一種funding模式, 直資學校都有好多種, 最緊要study清楚自己究竟要d咩, 人地話最好既, 未必岩你(尢其是小朋友有特別需要)
我女就讀緊一間直資, 佢有我想要既野
1. 愉快學習, 校風開放, 老師同學生之間有商有量, 小朋友可以問可以錯(人人都會錯, 錯左要識改, 學識敢去錯至有進步)
2. 老師夠包容, 小朋友個別學習能力有差異, 佢地會幫佢補底, 而唔係照肺或者迫佢走
3. 一條龍, 中英數合格已經可以直上中學
4. 活動教學, 小朋友靠自己探索去求知道, 而唔係依書直說, 學校get得幾多得幾多 (或者係, 背得幾多得幾多)
5. 1,2年班無考試, 用持續評估, 上堂表現, 參與討論都係評估部分

正如之前講, 官津校有支援, 唔等於肯配合, 唔等於做得好, 所以我揀學校, 第一樣一定係包容性
揀直資係因為有得考, 可以有d把握咁解, 好過靠政府派, 又無分, 都唔知派咩俾我........(我無話直資一定好過官津校呀)

原帖由 MARSTEN 於 09-7-10 05:27 PM 發表
我仔一向係政府做評估的,上左3年早期訓練,所以一定會填"特殊需要"果part
我暫時未想仔仔入直資,因為我覺得佢壓力會重大

醒目開學勳章 王國長老

另外提醒一句, 半日制學校課程會比較趕, 40分鐘完一堂又40分鐘, 無時間抖
而全日制每堂可以有50分鐘, 老師有多d時間可以spare, 另外堂與堂之間休息時間亦多d, 可以俾學生"充下電"
‹ 上一主題|下一主題