用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終於塵埃落定
go

終於塵埃落定 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

叩門本身唔係易事, 一間學校得果10個8個位, 越老牌既學校, 有關係既人就越多, 呢樣係必然
而家d細路真係好犀利, 想叩門入, 除左識人, 就係講本事, 想當年我女考小一, 聽過有人已經有5級鋼琴程度, 有d小朋友年年lor獎, 有d小朋友已經考左d國際試(劍橋starter只係小兒科), 坦白d講句, 天外有天
而且, o係揀學校之前, 應一早理解學校理念, 睇下同自己&小朋友配唔配合, 如果一早認定目標, 就唔駛行咁多怨枉路 (人地話好未必arm自己, 呢樣野你而家應該明白了)
希望你女女小一生活愉快
原帖由 yuenwa 於 09-7-10 01:15 PM 發表
叩問Profile個女都有努力參與, 自己親自書寫.  以為只要有誠意, 叩問應該沒問題

醒目開學勳章 王國長老

有可能
果個考生既媽媽, 係我舊老闆仔仔既老師, 兩公婆都係音樂家, 媽媽仲係傑青, 聖保x都肯就佢改期interview
好多野, 真係估唔到, 但又真係發生緊, 所以我話, 天外有天, 點叫叻? 跳班入u都有啦
(by the way, 更估唔到係聖保x最後無俾offer個小朋友, 所以有錢有面有埋quali, 都唔係一定羸的, 隨緣啦)

原帖由 yuenwa 於 09-7-11 09:12 AM 發表
唔係咁誇張, 考小學有5級網琴.  比你日日乜都唔做, 不斷練琴, 都冇可能係短短3 年考5級啦.

醒目開學勳章 王國長老

講句公道說話, 我自己讀嘉諾撒會學校出黎, 校風真係好平實的, 雖然有d修女真係......點講, 唔識人情世故? 活在象牙塔? 的確俾左一個唔多好既印象我, 但我唔認為佢地會係睇錢份上lor
純粹分享, 個別會員請唔好介意

醒目開學勳章 王國長老

原來講左咁耐, 你女同我仔係同校 (不過我仔今年升n3)

基教係好學校, 係唔係深既學校, 叩門/考學校係會蝕底d, 呢樣係事實(殘酷既事實), 我都識d父母, 係為左secure小學, 從基教轉走小朋友去第2間.......走左都未必開心

我有個大女讀緊直資, 加上自己住12網, 所以個心都定d, 所以可以繼續o係基教讀落去(始終間學校真係好好!) 如果你既case, 一早預左派到都唔讀, 只靠叩門.........步署上係危險左d...........anyway, 學你話齋, 塵埃落定, 希望你小朋友讀得開心

如果真係勁女既, 黎梗可以考插班, 我都識人唔夠關係, 插到入協恩的, 真係叻仔叻女一定會出頭, 加油!
原帖由 yuenwa 於 09-7-12 11:31 AM 發表
過獎啊!  亞女原本派到東涌靈糧堂秀德小學, 係第一志願. 但我從來冇想過比個女係東涌讀書.
幼稚園係基督教服務處時代幼兒學校.  基教好著重藝術, 我個女好藝術家脾氣, 古靈精怪. ...

醒目開學勳章 王國長老

我唔係話學校淺......我意思係唔夠人咁勁谷姐
我自己都係揀呢間幼稚園, 我女都係讀活動教學小學, 我都唔讚成太早去谷小朋友
之不過, 想靠叩門入, 表面功夫就真係要預早做到足, 劍橋班, 面試班, 連朗誦比賽都請名師指導, 識人搭上搭etc, 為左入心儀學校, 家長咩招數都出晒, "牌面"羸晒, 呢個就係我想講既說話
其實步署方面, 好似南區咁, 家長明知校網唔好, 好多人都揀真光, st paul, 聖心等幼稚園, 因為同小學有連繫(even直升), 咁搵小學時就煩少好多(叩門幾時都唔係易事)
講返基教, 其實真係唔淺的, 起碼我仔英文認字, 叻過家姐果時, 但vocab level又似乎差d, 有好有唔好啦, 不過老師就真係非常好
原帖由 yuenwa 於 09-7-13 01:18 PM 發表
若說基教是程度淺, 我覺得對這校十分不公平.  亞女有芭蕾舞同學讀St. Paul 幼稚園, 聖瑪加利大.. 等幼稚園, 大家比較過功課, 都話基教深.  剩係基教要小朋友在k2時開始睇報紙和present 段新聞, 就夠小朋友受.  而且 ...

醒目開學勳章 王國長老

算把啦
初時d網友都話好感動, 但原來樓主根本唔係覺得叩門辛苦左個女, 而係唔甘心考唔到, 為左出年插班而決定令個女更辛苦
之後網友d態度都唔同晒喇, 要講既都講晒, 樓主覺得唔岩聽無所謂, 果個係你個女, 前途係要由你安排, 你自己唸清楚喇
(真係有小朋友好叻, 更上一層樓我都好讚成, 但由父母作主谷佢上又係第2件事啦)
原帖由 w_y 於 09-7-15 04:13 PM 發表
樓主你比我還緊張..我單睇你 post 都好緊張. 我同你相返, 就係怕自己太緊張, 俾過份壓力個女, 又怕女兒會錯失快樂的童年時光, 我選擇不過不失, 校風純樸的學校給她, 好讓她唸書有一定成績同時, 也培養良好品格, 還不 ...
‹ 上一主題|下一主題