用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網小一選校
go

12網小一選校 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

如果你想搏基灣, 就應該搬去16網, 因為你住將軍澳誇區揀基灣, 同住灣仔揀基灣, 機會係一樣的(都係誇網)
如果你住12網, 揀st frances/軒上做第一應該都穩陣呀
原帖由 ggoo 於 09-7-30 01:51 PM 發表
所以我就諗住搬去灣仔住,再跨區揀基灣小學,唔知我咁諗啱唔啱呢.

醒目開學勳章 王國長老

哈, 你夠改左個頭像啦
我係果個charlotte_mom, 不過唔係我住西環, 係我媽咪住呀
你係12網嗎?
原帖由 燕尾蝶 於 09-7-30 06:13 PM 發表
Charlotte_mom:
SORRY.你係咪改0左個頭像呀??因為我唔太肯定你是否就是媽媽住西環那位媽咪.SORRY

醒目開學勳章 王國長老

12網仲有好多地方呀
大坑大眾化得黎會靜d, 仲有跑馬地渣甸山果d高級地皮 , 銅鑼灣舊樓多, 有d治安ok有d就雜d(業權散管理又唔好, 就會有私房菜, 樓上舖, 旅館, 房中房 or even時租酒店一樓一 )
留意返天后就14網喇

12網名校多, st jo華仁, 女既就marymount st paul st francis, 男女除左軒官, 多人揀仲有st james, 由於太多好學校, 有d無咁多人爭既如寶血, 唔擺第一都入到了

原帖由 燕尾蝶 於 09-7-31 11:31 AM 發表
哈哈,我知道是你媽咪住西環.你是住銅鑼灣呀
上次多謝你介紹個裝修師傅俾我呀.
我不是住12網.不過我媽咪是.所以......哈
或者考慮搬到灣仔住一年.不過重未決定.我細細個係灣仔長大.我無所謂.不過老公 ...

醒目開學勳章 王國長老

根據小學概覽數字, 寶覺由小一至小六都只有一班, 如果某年收生不足, 就有機會殺校
玫瑰崗小學應該ok, 中學部就差d

醒目開學勳章 王國長老

除左一般政府要求既文件, 有d學校會要求一個or幾個回郵信封, 最好直接打去問
至於其他信件/portfolio, 有學校會收, 有d唔會收, 反正收左佢地都唔可以揀學生(not until明年6月放榜後), 都係問左先啦(唔係問需唔需要, 佢地一定答唔需要, 而係問係咪帶左黎都唔會收, 明唔明 ?)

原帖由 燕尾蝶 於 09-8-4 09:32 AM 發表
請問各位.在即將到來的9月份.自行選校.當我們到心儀的小學交表格的時候.需要遞交什麼文件或者是否需要一些什麼信件以表示誠意呢
‹ 上一主題|下一主題