用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (3) - 已完結...
go

港大同學會小學家長 (3) - 已完結... [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

新學年, 打聲招呼
之前都唔記得提小一家長要pack snack box, 希望佢地今日有準備啦
今朝校巴好準時, 你地情況點呀?

原帖由 iwff 於 09-9-1 09:30 AM 發表
Hi 各位媽媽 ,

今日係開學第一日, 所以我都開個新topic 比大家一起入來傾下計, 分享下。今日我帶阿仔回到學校見到好多小一學生好可愛呀, 好細個, 又係學校門口影相。新校長仲企係學校門口不斷同家長及學生打招呼,  ...

醒目開學勳章 王國長老

死火都得 !? 好彩唔係去到東廊至黎料, 唔係都唔知點收科...........

我女舊年學期尾捉住任校長, 問新學校係咪好似佢咁好, 任校長梗係話係啦, 於是我個女就信到十足十
我只知新校長經驗豐富咋..........
原帖由 iwff 於 09-9-3 12:26 PM 發表
TT,

我都有印象見過你上來呀? 你是否住TKO的, 我住寶林。

我對新校長未有特別意見, 因為始終未正式聽過佢係講座說話, 只係第一日開學見佢係門口不斷同學生家長打招呼咋。始終要時間去留意下, 亦可以問小朋友對新校 ...

醒目開學勳章 王國長老

chrischiu2002,

有你咁organise既家長, 今次我地有運行喇

校巴公司其實上年都有講過, 放12:00真係大混亂, 因為撞晒其他半日學校時間(平時放學就安排無問題wor), 希望快d捱埋下星期啦

我地既校巴, 係有需要改善既地方, 但亦有唔少係做得比基本要求好, 例如d線分得好細等學生唔駛遊車河, 又過海, 日日課外活動後都有車(雖然要extra收費), 應諾一人一座位, 有安全帶(年年要拆黎驗車wor)等.........收費亦算合理, 衰左都會聽下意見改善返, 我覺得還算ok啦(事實上又真係無咩其他選擇, 我地要求咁多, 好多公司唔肯接呀 )

醒目開學勳章 王國長老

去游水啊...........記得之前咩都要寫名, 佢地真係.......夠晒亂
我女試過著左件大幾個碼既校服返黎, 咁唔奇, 最奇係, 人地點著住件細幾個碼既走呢

醒目開學勳章 王國長老

我女今日話我知, 佢有得參加英文朗誦了 , 佢又有join中文朗誦, 希望今年成績ok啦
(舊年英文無特別train, 中文練左點知原來無報名, 音樂節本來準備充足點知最後彈錯, 連場失誤, 激死我了 )

醒目開學勳章 王國長老

你太客氣了
識得我耐都知其實我份人好甩漏的, 真係要大家多多關照了
原帖由 chrischiu2002 於 09-9-4 02:49 PM 發表
其實我是放大假來就小朋友開學, 之後的就可能冇現在的一般詳細, 希望我們保持互相幫助, 團結一致.

特別Charlotte_mom 的貢獻較多, 所以我才做一點功夫.

大家繼續努力吧!

Chrichiu2002 ...

醒目開學勳章 王國長老

可能校長都係要咁look掛.........記得有次去見工, 著晒套裝化晒妝咁(平時都係西褲呀咁)
我女問我, 做咩著到成個任校長咁
原帖由 TT 於 09-9-4 04:17 PM 發表
Chrischiu2002,

多謝你既分享.  其實我都對黃校長既印象都幾好,  幾次既見面, 都感覺佢好有心, 表現又好定, 似做足功夫同好有經驗.  可能係佢既衣著和外形, 比我有d覺得佢好傳統同比較嚴肅. ...

醒目開學勳章 王國長老

木管樂/銅管樂: 小二至小六
敲擊樂: 小三至小六
(好彩對住張通告至識答 )

以我所知, 初學都收架
原帖由 small_cc 於 09-9-5 12:15 AM 發表

謝謝妳記下了,那天本來有報名要參加的,結果仔仔生病請了病假去看醫生

仔仔是1B班的(好像還沒看到同學);仔仔說今天班上有五個同學沒到…所以還是要多保重身體啊~

想請問前輩,學校除了絃樂隊外有沒管樂隊還是 ...

醒目開學勳章 王國長老

好彩睇埋呢個版本 , 差d順手寫email返學校投訴架喇
舊年學期尾+今年年頭, pta已經"醒"左校巴公司, 咩都可以忍, 小朋友安全就一定唔可以放鬆, 所以聽到又放小朋友落街, 我就好緊張喇

原帖由 yk 於 09-9-7 01:34 PM 發表
以上版本來自我奶奶.

好彩我再CALL我個女問下, 又另一個版本,

阿女話:

去到車站幾個小朋友一齊茖車, 阿女發現嫲嫲未到, 校車E E 已經叫佢上番車, 再兜多一個圈, 停埋一便, 阿女離遠見到嫲嫲, 校車E E 先俾佢落 ...

醒目開學勳章 王國長老

9月1日返學, 我叫個女著返對黑鞋, 睇定d先............嘩, 佢個樣幾唔情願呀
果晚即刻話我知, 好多人都著白鞋啦, 佢都要著白鞋了
原帖由 iwff 於 09-9-7 08:54 PM 發表
TomDog,

我問了仔仔, 佢話應該只係適應週才需要著返黑鞋喎, 下星期先可著白鞋。我剛買了新一對黑鞋比仔仔, 因為舊一對一年已唔岩了, 本來唔想買, 但始終覺得有對黑鞋係度會好d。

冷氣衫應該都係藍色會好d, 因為學 ...

醒目開學勳章 王國長老

呀, 我女果班都有個post叫????創作定係管理總監, 笑死我
呢排忙忙忙! 就黎無命了.........
原帖由 small_cc 於 09-9-16 03:38 PM 發表
了解!我仔仔的班應該是3st Term時會有三天穿運動服。

仔仔就是當"午飯管理員"呀!他說不出個全名來,我問他是不是叫"飯長"?他說:不是呀!名稱很長記不起來!
我又問他是不是叫"海盜飯團團長"?(夠長了吧?)他說:也不是啦! ...

醒目開學勳章 王國長老

1. quantity唔多, 不過多數要花心機的
2. 英文堂全英文, 中文堂全普通話, 其他係廣東話, 去到高年班至會慢慢轉英文教, 以適應一條龍英中
3. 學校會要求小朋友睇書, 上網等做資料搜集, 如果小朋友求知慾強, 可以去到好遠, 否則就學課堂上既basic野, 家長要唔要參與, 就睇你肉唔肉緊喇 (其實佢自己無話攪唔掂的)
4. 呢樣我覺得係的, 起碼飯商車商等都可以隨時向pta表達意見, 年年招標, 唔似有d傳統學校, 6年同一間食就食唔食就算咁.........其他有關小朋友事務都可以同老師溝通, 學校對跟唔上/情緒行為需要跟進既學生亦有補底支援, 絕對唔係照肺迫人走果d

原帖由 bb_yeung 於 09-9-16 11:13 PM 發表
1) How's the workload per day?  Lots of homework?

2) Does the school use English or Chinese as a medium?

3) Do I expect to spend a lot of time for tutoring / assisting my child to do homework?  

4) Is the school taking a open approach with parents?  

醒目開學勳章 王國長老

呢排流感好勁, 我對仔女都開始黎(有d鼻水同變聲), 暫時未有(touchwood!)特別徵狀
我女果班已經有幾個小朋友中左h1n1, 希望唔好再有人中啦, 見到小朋友病真係好肉赤
原帖由 yk 於 09-9-21 09:52 AM 發表
咁1A班咪買少見少... 唉
我都好慘, 阿女好番DD, 點知傳咗俾細佬, 細佬未夠兩歲, 發高燒要好小心睇住, 醫生仲寫定入院紙俾我.
希望用唔著啦.

PS. 阿女早兩日已經退晒燒, 不過今日都仲係有兩聲咳, 都係 ...

醒目開學勳章 王國長老

係要的
帶套衫去換lor............

原帖由 yk 於 09-10-7 10:05 AM 發表
請問星期六返學校上樂器堂, 要著校服嗎?
因為星期六都好趕, 活動一個接一個, 如果一定要著校服就麻煩喇.

醒目開學勳章 王國長老

我女今年做good sister, 遲d有2日1夜訓練營, 開心c 佢
上次童軍去澳門, 我老公麻鬼煩煩又話危險, 今次跟學校去, 佢無得say no喇 (話時話, 女女隊童軍幾好的, 有興趣join可以聯絡我, o係寶馬山)

醒目開學勳章 王國長老

大家都誤會喇
想做good sister, 去簽名就得架喇

至於聽晚, 如果無人睇小朋友, 我唸都可以帶返學既.......不過可能佢會悶
原帖由 TSLiu 於 09-10-8 10:52 AM 發表

Charlotte,
您囡囡好叻呀可以做good sister, 我囝囝好喜歡佢舊年帶佢嗰個good brother, 學期尾仲送咗份小禮物俾哥哥.

BTW, 請問各位知唔知明晚嘅function可唔可以帶小朋友出席? 因為無人睇著, 佢想跟我返學校. ...

醒目開學勳章 王國長老

我都聽過童軍要面試架, 因為有d小朋友真係無興趣同坐唔定
係, 229本身係港大畢業生至可參加(至少我記得以前係咁規定), 睇黎唔夠人掛........所以hkugaps學生而家可以優先考慮
其實好多幼童軍都面對唔夠人既情況, 好似我女果旅, 攪得幾好架, 不過今年就有一批升左上童軍, 少左好多人, 而好多小朋友星期六都另外有課外活動去唔到童軍, 所以領袖都要努力recruit呀
原帖由 small_cc 於 09-10-8 01:06 PM 發表

我想父母的學歷也是個參考,因為我看那張from右上方有寫hkuga,可能是有相關的關係會優先取錄,但應該還是會參考面試結果吧?(朋友囡囡的學校參加童軍要面試小朋友及父母的) ...

醒目開學勳章 王國長老

係呀童軍一定要著制服, 通常領袖都俾頭1,2堂唔著, 俾時間你去買, 亦俾小朋友唸清楚鐘唔鐘意玩, 之後就要普喇, 係紀律一種
貴唔貴呀, 你真係問起我, 我係數字痴黎架, 轉頭就咩都唔記得, 只記得對鞋約$120(規定要縛帶黑鞋)
我女果度係逢星期六2:30-4:30, 如果grasshopper(即再小既童軍)就星期日, 當然有理由可以請假但理論上係應該去足, 咁童軍間中都有假期, 通常係考試季節前, 暑假尾多人去旅行, 重要節日等
集會做咩, 就要睇領袖有無心攪喇, 肯俾心機咪多野玩d lor! 我女今個term(8月中至而家), 有步操, 繩結, 學煮野(低b煎腸仔), 針子, 考章(考左攝影, 語言, 家務, 體操), 捉棋, 學童軍d儀式例如升旗等, 大個d有去disney訓練, 我女黎梗都有d outing架

原帖由 KooKoo 於 09-10-9 09:40 AM 發表

charlotte_mom, 有關小童軍和幼童軍嘅問題想問清楚啲, 係咪一定要著制服? 制服貴唔貴架? 每次集會嘅時間日期係點架(你囡囡係咪屬於港島北區)? 集會和活動係咪一定次次都要出席和參與? 集會大約係做啲乜架? ...

醒目開學勳章 王國長老

HI~!
有無睇intranet有個救世軍朋輩輔導課程呀? 我上過, 好野黎的
我好怕聽社工講野, 成日覺得佢地講得好完美, 但唔得practical
但呢個課程好實用同有趣, 真係學到野, 有好多啟發, 值得上 (今期仲唔洗錢tim!)

醒目開學勳章 王國長老

我女聽日入camp呀, 緊張得佢丫 , 早2日已經搵定個喼出黎, 電話又叉定晒電, 頭先又執左一大餐
佢就好啦, 我聽日又係返工捱騾仔
‹ 上一主題|下一主題