用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選小學
go

選小學 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

如果我選出名果啲小學,佢會唔會應付唔嚟同多壓力呢?
咁你女女係邊方面遲先? 每個小朋友情況唔同, 如果佢專注力同學習能力無問題, 只係SPEECH DELAY, 你就可以放心D, 不過學校有幾多支援, 同願唔願意包容, 就係另一個問題喇

我選番保良局嘅小學又會唔會多機會啲呢?
如果考既係私校/直資, 學校就可能因為你女讀PLK而加分(佢地可以揀學生), 如果你心儀官/津校, 咁就一定要經政府派位, 嚴格黎講, 讀咩幼稚園係無影響的
http://www.chsc.hk/primary/tc/app_method_a.htm

我由幾時開始選學校?可以選幾多間呢?
多數直資/私校係K2下學期開始有INFO SESSION, K3上學期係INTERVIEW高鋒期, 你想考幾多間都得, 自己留意日期就係了
而政府派位係K3 9月做的, 到時學校會派FORM, 第一輪只揀一間, 鬥高分, 得就OK, 唔得就JOIN第2輪統一派位, 即所謂大抽獎, 90%位俾同校網, 總有一間俾到你

另外如果間學校有駐校治療師會唔會適合佢多啲?有無禁嘅需要?
適唔適合同需唔需要, 最好同I位老師傾傾, 我都有唸過我仔應該讀傳統(COOL下佢等佢坐定D), 定活動包容性大D, 結果老師都係話傳統唔適合佢LOR

醒目開學勳章 王國長老

嘩, 呢個網.......
我見到有人copy左我寫d野(自己d用詞自己點會唔記得), 用我個inital黎投票, 但唔知果個係咪真正用家.........

原帖由 big-head 於 10-4-4 03:10 PM 發表
有特殊需要較多的包容同支援,我不建議選擇功課多和太注重學業的「名校」,反而要注重小朋友的社交發展和自信心/自我形象,這樣會比較適合小朋友。

呢度有教局融合教育資源學校,我相信會適合小朋友:
http://www.myfriendlys ...
‹ 上一主題|下一主題