用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴老師--換抑或不換?
go

鋼琴老師--換抑或不換? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

agree, 已經要應付考試, 仲要攪表演同練其他歌, 又係老問題: 其實你為左咩俾小朋友學琴?
我女都係黎緊8月考4級(報左8月, 唔知俾8月定9-11月), a,b歌都ok, 而家學c, 同時練scale, 我女跟呢個老師已有多年, 一早有共識: 我唔急, 不過間中都應該俾佢考下試比下賽, 等佢認真一下, 所以而家大概隔年跳級考, 考試就唔比賽, 到時認真d, 其他歌仔我唔駛佢太認真, 下下都操得咁fit, 仲邊培養到興趣丫........
你試下同老師傾下, 有要求, 都focus o係考試上, 寧靜佢練多幾次考試歌, 彈多幾次scale, 起碼俾女女知道有個目標, 唔好無終點咁不停跑, 好攰呀.........(斷估你女唔止學琴一樣掛? 俾佢o抖下啦)
原帖由 fcbttkw 於 10-6-28 05:56 PM 發表

似乎你囡囡個老師都幾急進和自我!小朋友年紀還小,唔係個個小朋友都接受倒呢種教法,尤其對一D要努力練琴先交倒功課嘅學生,佢地要付出很多時間先應付得嚟,這樣落去反而會弄巧反拙,令小朋友吃不消,真係要同老師再溝通吓!
俾我 ...

醒目開學勳章 王國長老

我相信其實你心中都有個答案
好似而家情形係QUANTITY多過QUALITY, 上堂唔夠時間教晒--老師示範完, 小朋友都未彈過, 就叫佢返屋企由阿媽教同陪練, 我覺得不能接受lor, 咁駛咩搵個琴老師? 你自己教都得啦
對小朋友黎講, 日日都要練到10點幾......而家放暑假都仲ok, 你話返學點算? 將心比己, 如果你係你個女, 你仲會對"彈琴"既樣野有興趣嗎? 我怕老師既心急會害到你個女咋.........你同老師傾傾啦

原帖由 琬晴B 於 10-6-29 10:56 AM 發表
To fcbttkw:
我囡囡係果種”要努力練琴先交倒功課”既學生。
我老公的想法同你好接近,佢話:不如下次淨係帶考試書,等老師知道囡囡既考試範圍進度咁差.

To Miss321:
我不想深究老師是否有錯,但我覺得現時的做 ...

醒目開學勳章 王國長老

咪係, 有時間唔去做考試野, 走去教/練其他, 萬一唔PASS, 小朋友喊晒, 下次仲要再黎?! 唸起都慘呀
講真, 我女申請8月考, 而家開到C歌, 我都擔心暑假要勁補(SCALE唔夠熟, 好在4級唔多SCALE), 你都要著緊喇

醒目開學勳章 王國長老

祝你早日同老師溝通成功, 或者搵到一個溝通到既老師

唔好咁講, 而家6月, 如果考11月, 今日開始認真focus, 攪得掂架!
原帖由 琬晴B 於 10-6-30 04:18 PM 發表
早呢兩日思緒有點混亂, 尋晚返屋企吃完飯, 原本要聽囡囡練琴(佢已經開始放暑假, 呢兩日在“利誘 (i.e.去會所玩)”之下有練琴), 不過囡囡話攰想瞓, 我就說:“咁去瞓啦!” 講完之後,突然有種如釋重負的感覺, 呢一刻, 我 ...
‹ 上一主題|下一主題