用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁有over 3700人報名, 點解咁多人爭?
go

陳守仁有over 3700人報名, 點解咁多人爭? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

係, 就係見到升中成績, 呢2年迅速冒起
所以我絕對讚成學校IN家長的 , 起碼了解家長究竟知唔知自己做緊要考呢間學校
原帖由 ziyi 於 10-9-9 11:40 AM 發表
唔見成績?
TSL唔係一條龍的直資,你所謂唔見成績是中學會考定升中啊
升中過去幾年都是90%以上升brand 1 英中wor

http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2008-2010.php

這裡有過去3年升中的成績,所以真 ...

醒目開學勳章 王國長老

我都聽過, TSL固然係好學校, 但想順利升間好中學, 當中付出既努力都唔簡單
所以見家長都係好的, 起碼了解下究竟家長對學校有無了解(係"有無了解", 唔係"有幾了解", 有D人係無的), 同埋究竟係咪真心想讀, 唔係為左証明自己仔女有幾叻或者當係"小一模擬面試", 唔好阻住其他小朋友入讀機會嘛!
原帖由 elmum 於 10-9-9 01:12 PM 發表
很多人申請TSL的原因可能有以下數點:
1. 英文小學
2. 直資男女校,彈性較大
3. 學費平, 只需1400多一個月
4. 有多一種外語學
5. 功課較少
6. 申請簡便
7. 派位幾好

其實本人都研究了TSL派位結果,但有好多學校我不太 ...

醒目開學勳章 王國長老

但投資成本低丫嘛
原帖由 silvia_ng 於 10-9-9 01:51 PM 發表
呢個保險唔係咁易買到呀!  3600只收175, 高風險喎!

醒目開學勳章 王國長老

仲有縮班........個個家長都驚!
原帖由 Whitepine 於 10-9-9 11:05 PM 發表
Because a lot of good schools have changed to DS...

The Luck Draw....just for backup for "luck".
‹ 上一主題|下一主題