用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 蔡繼有中學校車部
go

蔡繼有中學校車部 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

各CKY家長
可否幫我一個忙? THANKS
我小朋友O係另一間學校就讀, 學校係用"佳景旅運"作校車, 而我有份監察運作
想請問兩件事
1. 中學部係唔係(((不是)))用佳景?
2. 日前遲左趕唔到校車, 而不幸發生意外身亡既學生, 係咪中學部學生 (即不是使用佳景服務)

我想知道佳景同呢件意外係咪真係無關係, 唔該晒!

醒目開學勳章 王國長老

感謝!
原帖由 cat_house 於 10-9-22 11:43 AM 發表
1. 對﹐(((不是)))用佳景。
2. 不幸意外身亡既學生係中學部學生。

醒目開學勳章 王國長老

點解咁怪, 老師會叫學生坐小學部校車?
其實佳景都好難做wor, 難聽d講好似有d"硬食"(唔好介意我咁講)
因為嚴格黎講, 中學同佳景之間無合約關係, 佳景咁車咪即係免費job(斷估學校唔會咁均爭計返一程錢掛), 另一方面, 無保險cover架wor, 萬一有咩意外(touchwood), 佳景要食自己, 唔好再計埋本身司機可能有下一轉order果d喇
其實有無唸過, 佳景係無責任去接呢個job呢? 我覺得學校應該同中學部校巴傾下, 點去solve呢個長期問題wor

(唔好介意, 自己有份跟校巴, 成日都收到好多唔同意見, 我習慣左學生/學校/校巴幾方面利益都會唸, 我女學校都試過, 上完課外活動, d細路自己走散晒--因為有d導師唔係學校老師唔會識帶學生上校車, 校巴未齊人又唔敢開, 結果d家長等到傻, 我都有捉埋學校一齊傾下點解決架)
原帖由 Nicolew 於 10-9-22 02:20 PM 發表
但佳景都要檢討下,因為上次我兒放學老師遲放趕不上校車回家,中學部校車安排學生坐小學部校車回家(即佳景),但不是把學生送到目的地而是叫學生自行步行回家(用上二十分鐘),既然答應得中學部校車希負責人,便應負足責任,學生被人叫 ...
‹ 上一主題|下一主題