用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好Down,好似跌左落深淵 ...
go

好Down,好似跌左落深淵 ... [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

前排, 有一日受左d刺激 (有個所謂專家講左d好難聽既說話), 覺得好絕望, 一路同個女做功課一路喊, 覺得佢點解咁蠢, 係咪我生d仔女都係sub-stardard, 喊住上fb o係個wall打左2句

跟住幾日, 好多人關心我, 問我咩事, 叫我無論點, 唔好咁易俾人"大"到, 要相信自己小朋友, 自己一定最清楚仔女有咩長處短處, 自己俾左幾多心機, 問心無愧就夠啦!

加油!!

原帖由 2LittleMonkey 於 10-10-29 02:20 PM 發表
呢兩個星期不斷接到reject letters (細仔+大仔), 心情好似跌左落深淵咁, 自以為佢地雖然唔係top tier, 但係現在無一間收 or 2nd int, 究竟出現左 'mud' 野問題?

自已成日叫自已振作, 要以身作則, 永不放棄, 但都好 ...

醒目開學勳章 王國長老

多謝各位 (我都話好多人關心我架啦 )
係呀, 事實上我自問係幾硬淨架, 所以果日俾個"專家"攪到我幾乎攬住個仔去跳橋, 你話佢D說話幾難哽
痛定思過, 我做左應做既事: 去搵支援, 仲有, 投訴果個女人:;pppp: (無人想自己個小朋友有事, 唔SUPPORT唔單止仲踩多幾腳, 好睇唔起呢D"專家"踩低人地台高自己LOR, 我唔希望下次有其他家長受傷害)

希望各位家長都係, 唔開心還唔開心, 過左就算, 積極向前望啦
原帖由 cutekiddy 於 10-10-29 03:23 PM 發表
charlotte_mom, 知道你唔開心都有心up,因為一直以來你都幫咗大家好多.

我都好懷疑阿女有讀障,但係一路都的唔起心肝去check.有時望見佢,心想係就係蠢啲,academic有關嘅全部都唔得,但係阿女係藝術例如畫畫跳舞方面(仲 ...

醒目開學勳章 王國長老

我仔都係"問題兒童", 細個GLOBAL DELAY, 大遠視, 扁平足, 口肌弱, K3發展專注力差, 懷疑ADHD, 細個收社署信叫"弱能兒童"而家要排精神科, 聽埋D專家難聽既說話.....我地既打擊比一般家長仲要多, 未試過好難明白
我仔其實係聰明仔, 不過心散起黎, 老師的確要花多左時間o係佢身上, 我都好抱歉, 興幸佢入到間好學校有老師關顧, 做媽媽既都係想咁姐, 有人錫, 學到野, 我心足了
希望你小朋友都有愉快既校園生活, 加油!

原帖由 olima 於 10-11-1 07:18 PM 發表
2LittleMonkey,

我個囝早產,大小肌弱過人,又有外斜視(已做了兩次手術,將做第三次),手眼協調差,佢已經有training跟緊,但佢英數好,劍橋考到15個盾,但就體能差,佢曾經同我講某間直資英小要行平衡木,佢行唔晒,跌左落黎......而家考 ...

醒目開學勳章 王國長老

懷疑? 點解要懷疑自己小朋友?
COME ON! 佢地只係5歲, 如果係做得到而唔去努力做, 我會好"炆", 但每人都有自己潛能, 佢今日係做唔到, 但有努力, 我地做父母唔係應該由心裡覺得安慰嗎?
"人比人, 比死人", 呢句野係岩架, 我仔舊年IN小一, 睇英文書, 識認到一版4,5句果D字, 我覺得佢有努力學習值得讚! 點知INTERVIEW時見到前面個細路本書, 嘩! 成版密麻麻都係英文字, 我仔係無可能做到, 唔通我懷疑佢? 怪佢? 鬧佢? 我會好羨慕人地個仔英文咁叻, 但我唔會覺得自己個小朋友特別差LOR, 睇野要睇好多瓣架嘛
再講, INTERVIEW每日得果幾分鐘, 幾十分鐘, 你又點知入面發生過咩事? 唔係人人都天生外向, 有D小朋友怕羞, OR好不安唔想答問題, 呢D係佢錯嗎? 佢順利合作完成一個INTERVIEW已經好叻仔喇

又講多一次, 其實去到最後, 每人都只不過要"一"個學位, 可能而家最叻果班小朋友HOLD住好多OFFER, 到最後都係要放返出黎, 呢個"音樂椅"遊戲, 仲有排玩, 唔好咁快灰心, 加油努力! (唔好俾自己+小朋友太多壓力喇)

原帖由 ysnmama 於 10-11-5 11:43 AM 發表
如何可以改變由不懷疑自己的孩子到開始懷疑的想法?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 motherotk 於 10-11-5 12:26 PM 發表
If you have doubts on your "understanding" of your kid's developmental stage, then it;s a good timing to be realistic and really take care of his/her stage of development instead of giving yourself a  ...
‹ 上一主題|下一主題