用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學好中文比學好英文難!!
go

學好中文比學好英文難!! [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

呢句我成日講(尢其是o係幼稚園版): 學中文難過學英文好多, 不過好多家長心急, 希望小朋友好快識好多英文, 就將佢地放o係英文幼稚園, 結果去到小學, d家長就知味道

學中文係難架, 唔同英文, 識phonics已經掌握左好多, 中文要續粒字學, 唔識就係唔識, 而且老實, funny既英文書多, 要有趣既中文書, 唔易

我仔都係小一, 好鐘意睇漫畫, 大部分人都覺得漫畫唔好, 但o係我仔身上, 我見到佢從漫畫中學識好多中文字(喜羊羊係佢至愛, 又夠正氣, 我都好放心), 當小朋友對個故事有興趣, 睇完圖畫, 佢自己想知得更清楚, 就會有心機去認字, 而認字呢個過程就當然要家長陪啦!

唔好心急同人比較, 搵返岩你仔程度既書, 最緊要佢有興趣, 陪佢睇多2睇, 讀俾佢聽, 佢會有心機學

新雅有套"小熊貓"系列(絕版架喇, 我見商務有d貨尾), 我仔同我女都好鐘意, 以小一生黎講, d字都識唔晒架, 不過都係一本書一個短故事, 幾溫馨的, 小朋友會鐘意(我就係因為我女同我仔都好鐘意, 我至專登去搵)
http://www.cp1897.com.hk/generatedBookList/sales_panda_090518.php?display_type=details&number_per_page=15&sort_type=showingPriority&page=

醒目開學勳章 王國長老

我仔睇完晒屋企D喜羊羊, 而家會"殺"埋家姐D黑貓白貓, 我自己鐘意六格爆笑彈多D
我仔堅到自己拎張紙出黎抄金句

小一睇老鼠記者, 算ADVANCE了, 我女係一間出名中文好既幼稚園畢業, 小一都未睇老鼠記者

(都係果句, 唔好同人比較, 最緊要小朋友鐘意同應付到)
原帖由 林嬌嬌 於 10-11-11 10:22 AM 發表
合小一中文書仲有。
青田出版社的愉快閱讀糸列,分紅橙黃綠級別,圍繞小學生生活事情,但black n white 少圖。都很好的。

啟思悅讀童心叢書,小一至小六,有趣,可自選結局。

字詞樂園是系列,不是書名,俾個code你搵,J802.7 5244,呢 ...

醒目開學勳章 王國長老

第1套冒險書(韓國果套), 我女都好鐘意(我仔呢排又拎黎睇到卡卡聲)

第2套(魔女), 有次偶然去台灣買左一本(魔法旅行商店), 我覺得都OK丫, 但我女又完全無興趣WOR

我女呢排又愛上"尋寶記"
http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789867137692

上次偶然買左本書, 叫"煎釀趣三國", 係BASED ON三國史實黎"作故仔"既一本書, 幾得意, 適合中年班(尢其男仔)睇, 作者係國內人, 用詞都優美D
http://eshop.ccbdhk.com/goods.php?id=6276

原帖由 小新媽媽 於 10-11-12 11:48 AM 發表
我個仔k3就由"漫畫書"開始, 愛上左睇書. 韓國出版左好多有益又funny既漫書書, 表達手法好攪笑, 小朋友實會仲意睇. .

好似依套:
http://hk.myblog.yahoo.com/thriftyhousekeeper/article?mid=2567

台灣出既書插圖又 ...

醒目開學勳章 王國長老

想問下有無高年班家長O係度? 我女而家小5, 開始鐘意埋D"少女小說"
類似呢D
http://www.hkreadingcity.net/library/book/index.phtml?isbn=9789629232863
我唔介意佢發荳芽夢(雖然我覺得果D故事超無聊), 但我好介意果D所謂作家, 白話又多文筆又差, 有無人可以介紹一D類似既書, 但寫得好D架???

醒目開學勳章 王國長老

你真係勁! 我去search下先
原帖由 林嬌嬌 於 10-11-12 04:38 PM 發表
本地:君比,王心靈,關麗珊
台灣及大陸有大量選擇,文筆極好。

-~~~~~~~~~~~~~~

其實,讀小學,必會受同學氣()()(「(()6799$$「「))$7$)78(7;7:737:7:$:「「/「/:「:::::。ssddsszzz中文學校,看中文書,是本能。 ...

醒目開學勳章 王國長老

我鐘意三毛多d, 可能我鐘意佢性格夠放, 佢d經驗, 就算係幾十年後既今日都係好令人震撼
冰心都係比較"學者"feel
多謝你既提議
原帖由 林嬌嬌 於 10-11-13 01:23 AM 發表
不用客氣。

《睡公主和騎士》,好像是《浩然的抉擇》、《中二丁班》和《我不是黑羊》的故事的延續。可能你囡會追。

唔,始終我覺得,中文書,盡可能引導番你囡睇些較高層次的吧!如三毛,冰心。

我自小已發現,身邊人人都會看書 ...
‹ 上一主題|下一主題