用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳有甚麼好小學
go

將軍澳有甚麼好小學 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

TKO最大問題係好中學唔多, 未微調之前得一間英中, 競爭好激烈, 所以區內好多家長都選擇有一條龍中學部既小學, 又或者選擇誇區讀書

醒目開學勳章 王國長老

coco209 發表於 12-2-29 22:55
我都好想知多啲區內4間直資學校資料,見身邊媽咪都揀播道做首選

...

播道學費平, 校園靚, 職員有愛心(咁多年未聽過咩負面消息, 除左有人批評校長太"明星"之外), 又係英小, 一條龍又唔谷, 多人爭都好正常呀

港同係有校車去TKO, 車程亦唔耐, 不過TKO只有幾個大站而且車費要過千, 呢個費用家長要考慮了

醒目開學勳章 王國長老

EE?! 果然港同學生都係咁既MINDSET, 我女話出年升中, 約左個同學一齊整OP ANNUAL PASS, 佢地緊係唸住日日放學可以"順便"行過去玩

醒目開學勳章 王國長老

如果今年考p1, 而家都差唔多"開波"了, 音小簡介會都開始了
你可以而家先跟大圍考p1, 遲d(小一下學期)同時考插班, 仲有, 如果考小一考到, 亦可以向校長講明狀況, 睇下有無機會評估直接升p2, 我聽過有成功例子的

醒目開學勳章 王國長老

回覆:將軍澳有甚麼好小學

上年小一,有位tko家長,本身第一輪去左間灣仔津小,之後港同收左,放棄左津小,又之後播道收左,心大心細。佢有問我呀,我話播道都好好,你又住隔離,唸得過丫。佢最後揀左播道。其實揀小學過程中,每日都有不同變數,你揀人,人揀你,未到最後都吾知有咩option呢,真係好多野要考慮架

‹ 上一主題|下一主題