用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有關上門補習,有事想請教...
go

有關上門補習,有事想請教... [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆:有關上門補習,有事想請教...

好難講。阿仔上一個$140/教院學生,grammar concept勁清自問英文唔差有要求(其實好多香港人,包括老師,自己連最基本passive voice都攪唔掂,唔好話其他更抽象concepts)。不過佢下學期時間唔夾我要再搵人。
試左第一個,俾我仔最近工作紙佢睇,佢哦哦哦之後繼續教佢帶黎嘅教材(都唔係果d野)。亦俾唔到信心我知佢識教我仔分不同tenses。(望完都講唔出主要係present perfect tense)所以決定唔請。
第二個,較好啦,都無之前用開果個咁清,不過起碼無亂黎,所以請左

醒目開學勳章 王國長老

小醜怪 發表於 15-1-9 11:36
唔好意思,想問吓你會從什麼途徑去搵補習老師,
因為我都想幫亞仔搵個。
而家多數搵朋友補開的, 或再經老師介紹

醒目開學勳章 王國長老

lui 發表於 15-1-11 07:28
I think $180 is not too expensive. A HkU year 2 student charges at least $200 an hour.
hku year 2 收$200貴wor!

醒目開學勳章 王國長老

jswailam928 發表於 15-1-12 12:56
搵教育學院老師補都係$300一個鐘
你意思係教院教的老師? 老師係貴架
我之前果個係教院學生, 已有學校實習經驗, 都係收$140, 最近見左幾個教院學生都係$120左右

醒目開學勳章 王國長老

lui 發表於 15-1-12 12:45
A HkU law student charges $500-600/1.5 hr
個人睇法, 識讀書唔等於識教學生, 我唔會俾5,6百去搵個law學生補小學, 除非補中學我個仔又準備揀law 啦
5,6百我可以搵到口碑好好的現職老師(有餘!)

nanata    發表於 15-5-5 14:48
ILoveCinderella  Agree!  發表於 15-1-13 08:54
‹ 上一主題|下一主題