用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 粵教中、普教中?大家分享下邊個選擇好一點? ...
go

粵教中、普教中?大家分享下邊個選擇好一點?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆:粵教中、普教中?大家分享下邊個選擇好一點?

作為普教中家長。個人認為廣教中vs普教中,唔會特別影響學生中文水平。唔會叻左、亦唔會差左。不過推就要推得好,唔湯唔水仲慘過唔學。

ChaCha424  講得好  發表於 15-6-22 14:13
garfieldkiki  同意  發表於 15-6-8 10:20

醒目開學勳章 王國長老

回覆:粵教中、普教中?大家分享下邊個選擇好一點?

我仔學校普教中。我唔明點解咁多家展鐘意將著眼點放在寫作方面。呢張notes係我仔小五考中作範圍,關廣教/普教咩事呢?。用岩體栽格式,仲要識運用修辭,用事例對白五感法步移法抽寫。之後排比對偶擬人擬物誇張象聲用成語。用得多至叫高分。
用咩語言去講解,真係100%影響成效嗎?我真係r晒頭都唔明。有家長問中文點溫、我話只係中作都咁多野溫啊!(起碼我仲知中文教緊咩,有家長過完一年自己個仔學左咩都未知)
講香港人中文水準下降就更攪笑,香港人中文水準幾時高過丫,面對現實吧。網上留言錯字白字多得驚人,近年連報紙都錯。講古文朗讀講平仄押韻,你問下廣教中大的香港人幾多識呢d?幾多香港人連閱讀習慣都無,講咩高層次講文學修養丫
我唔係因為自己buy普教中就講呢番說話,正如之前講唔湯唔水說咪鬼推,為推而推真係累埋下一代。只係覺得討論應該公平d

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+simonwan+於+15-6-7+17:22+編

原帖由 simonwan 於 15-06-07 發表

回覆 Charlotte_mom 的帖子
所以我覺得香港人中文水準下降,係有多個原因,師資、課程設計、考試制度同要求、大眾媒體、社會風氣...唔係單獨因為普定廣lor

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+bbkingdombb+於+15-6-8+02:18+

原帖由 bbkingdombb 於 15-06-08 發表

普通話為母語的人 :  這飯店的服務員素質很高啊!
嗯,咁要睇下普教中老師採用邊d教材了。這跟普教中/廣教中無直接關係。
講真丫,一般香港人睇內地書/文章,無返咁上下習慣真係頭都暈。好多字香港人都好少好少用、如睏、愜意、興許、忒。呢d唔係咩潮字自創字,係香港人都唔願用咁解。堅持唔肯放遠眼光接觸多d,蝕底係自己
撇開講唔講得好普通話,只講港人識少左用少左一d字,係好事嗎?(都係果句唔好講咩文學修養咁高尚啦)
我唔信普教中會令香港人唔識廣東話,咪傻了以前周街英中唔好見香港人互相講英文溝通?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-6-9+08:22+可能

原帖由 MASAYA 於 15-06-09 發表
普通話同國語都好多唔同, 寫單車寫腳踏車定自行車好?
國語同普通話係有唔同的。習慣普通話睇台劇就間中發現「亮點」,反之亦言
。有人糾正我女話危險個危係讀二聲,唔係一聲,就係大家學習背景唔同

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-06-10+發表本

原帖由 Olympian 於 15-06-10 發表
我都係咁諗。而家普教中,可能令學生見字唔識讀粵音,有得救。只是怕下一步會推行全校普通話教學,好似大陸 ...
好多家長好似你咁唸多左!我女學校中小學都係普教中,我就未見過佢地平時玩係用普通話。七八事年代起大部分都係英中,返學80%時間用英文,你見唔見週街香港人只識講英文?

simonwan  系七八九十年代,香港大部分英中95%以上時間講廣東話,連英文堂都系講廣東話。   發表於 15-6-12 04:45
Olympian  唔單只諗多、仲會諗遠少少﹗  發表於 15-6-11 09:19
awah112  逾半中產冀子女英語為母語  發表於 15-6-11 08:52
Yanamami  我都係禁諗~  發表於 15-6-11 08:31
‹ 上一主題|下一主題