用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院
go

港大同學會書院 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

聽講果日新生註冊時有開COUNTER收叩門申請, 近日亦有出OFFER (係以前WAIT落, 定新申請, 我就唔知)

另外, 賣個廣告
英文科岩岩拎到行政長官卓越教學獎(嘉許狀)
http://www.ate.gov.hk/tchinese/assesresult_1415_2.html

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+彥彥媽咪+於+15-7-12+01:12+編

原帖由 彥彥媽咪 於 15-07-12 發表

我地好幸運:7 月9 日扣門交表,7 月10 日早上 9:XX AM 打 ...
唔駛擔心。港小今年廿幾個無直上。假設160中一生,其中100直上,都仲有60個新生,唔算少。學校會將新舊生一齊分班。我見佢地好快熟絡(港同生都豬豬地架好易就識人)。通常我見最融入唔到,係外來生之中自以為自己考入黎好勁,直升只不過制度上有優勢其實唔夠我叻,咁就弊啦!港小生有叻有唔叻,叻起黎都可以好叻,港小生不嬲係見同學叻自己都開心埋一份,外來生抱咁心態咪唔受歡迎lor!仲有家長要留意的,始終港同唔係傳統管治式,學習同成長自由度都較大,而且中學大個仔,學校唔會萬大小事都向家長報到、無每科排成績、無迫人交功課記缺點果手d,學生要學識自律自主自學。呢樣外來生家長初時可能要著緊跟貼小小,到知道小朋友適應左步伐就無問題喇

醒目開學勳章 王國長老

引用:有冇人之前有考冇消息,昨天再去叩門? 有

原帖由 pmlai 於 15-07-08 發表
有冇人之前有考冇消息,昨天再去叩門?
有冇人昨天去交表?
有冇人昨天可以面試?
祝你好日有好消息啦

醒目開學勳章 王國長老

慢慢黎港同生咪又係中文小學上, 大家咁高咁大, 唔駛驚
之前waitlist唔入, 可能唔夠而家申請果批表現好.......希望有心入的早日有好消息啦

醒目開學勳章 王國長老

回覆:港大同學會書院

8英中誕11狀元 直資港大同學會書院亦爆冷

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150715/bkn-20150715071715739-0715_00822_001.html

sum-yan    發表於 15-7-15 08:22

醒目開學勳章 王國長老

回覆:港大同學會書院

原來係兩個!

【文憑試】皇仁誕8優狀元 港大同爆冷兩人7優 - http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20150715&s=6996647&a=53973457

王家爸爸    發表於 15-7-15 09:05

醒目開學勳章 王國長老

ncdbcvf 發表於 15-7-15 09:06
係咪今年dse係由港同小一讀上黎?
係咪小一上, 我唔知, 不過知係小學升上去

醒目開學勳章 王國長老

estherxx 發表於 15-7-15 08:51
恭喜哂!好似有兩位?
此校的確是一所有潛力的書院,
版主,我女最後也沒有註冊此校,亦感到可惜。不是因為 ...
唔好客氣, 知我一定講, 唔係我唔會吹, 最緊要家長了解同考慮清楚

而家中小學家長都超興奮, 特別因為港同係新理念, 新學校, 所有野都係由零開始一齊慢慢建立, 各方面都要配合至可以成事, 所以份外感動

祝你女女黎緊都有愉快豐盛校園生活

‹ 上一主題|下一主題