用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Marymount 定 港同(call waiting)?
go

Marymount 定 港同(call waiting)? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆:Marymount 定 港同(call waiting)?

除非認為marymount讀唔上,或非常唔適合,否則無可能放棄吧

siden    發表於 15-7-17 16:55

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-7-17+16:43

原帖由 ok3 於 15-07-17 發表
貴為用家都咁客觀同中肯
我話揀港同應該會俾人鬧

醒目開學勳章 王國長老

cch0928 發表於 15-7-17 20:24
咁你講呢D又不是因為跟不上喎。而且我講的是一般官津。我估入得呢間住呢區,學生家庭學術同經濟支援多數都 ...
唔好傻喇, 大把marymount學生唔係住果區, 當中亦不乏有人只貪名氣無了解過, 有跟唔上的例子唔出奇

醒目開學勳章 王國長老

其他直資我唔知, 我講港同, 以第一身身份
港同基本上升得都會升, 無論升中同升班, 學校亦唔係睇分數, 而係睇學生比起上一期有無進步, 足唔足夠應付下一學期
其實小一開始, 上課已經有小組, 當老師見有同學在某一單元跟唔上(可以發夢), 就會捉去上小組補底, 如果ok就返大班, 唔ok就繼續跟小組
如果長期都有跟唔上情況, 下一步就係"推薦"上補底班了, 實不相瞞小女都上數學補底一段長時間, 學校無俾壓力我, 就算家長堅持唔上, 老師傾完電話亦唔會相迫, 始終資源俾左, 家長唔接受蝕底的是小朋友
我仔專注力失調, 學習能力ok但folder成日似垃圾桶, 做漏帶漏改漏, 我都唔止一次收到學校電話, 話小息, lunch或放學後改正; 我亦親眼見過數學老師一邊爬住盒飯一邊1:1睇我仔改folder (咁岩我返學整野見到), 自己知自己事, 我唔會怪老師剥削左我仔自由時間, 我感激都來不及 (係我仔剥削左老師時間就真), 老師仲同我講, 佢睇得架喇, 我仲要返工唔駛一齊陪喇 (我心唸你唔叫我留我都唔好意思走啦)
所以點解咁多年我都為港同講說話, 因為我見到佢地付出左幾多心機時間去湊大我果2件 (一間學校7百幾人啊! 無heart真係頂唔順, 我又唔係咩vip皇親國戚有特別招呼, 佢會咁對我小朋友, 亦會咁公平去對其他有需要同學)

crystalpui    發表於 15-7-21 16:53
bopui0607    發表於 15-7-20 12:09
‹ 上一主題|下一主題