用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港嘉諾撒 vs 港同小
go

香港嘉諾撒 vs 港同小   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

直資學費不是每年加,港小約隔年。岩岩上星期有朋友問我港同幾錢學費,聽完嘩一聲話仲平過幼稚園
至於讀完直資轉唔轉到津校,都要睇小朋友本身成績吧。一班百幾人總有人叻有人無咁叻。我識個港同叩入喇沙,唔通又等於全部港同學生都咁勁咩
一間傳統、一間活動,讀完12年公開試又如何?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724
(港同公佈5以上,嘉諾撒公佈4以上,樓主可睇d同時公佈4、5嘅換算下)

如果讀嘉諾撒,讀足6年一分也不能少咁爭中學,如果讀港同,一大間b1英中等你入。兩間壓力係一定有分別。事實上一年選擇唔升港同書院,只有約5個,多數都費事煩

醒目開學勳章 王國長老

SCK824 發表於 18-10-16 07:47
請問入了港同小學,是否100%上中學,因為其他直資不一定,謝謝

http://www.hkugaps.edu.hk/img/p/notice/zh_hk/sy_2019-2020_QNA.pdf

醒目開學勳章 王國長老

阿伯特 發表於 18-10-16 11:30
感覺港同不是很高班!

https://www.youtube.com/watch?v=_G7PJ-qYRdw&list=PLuwJy35eAVaJR9SC2GoJpWbz99MX ...

咁你就咪考啦,真係辛苦晒你

醒目開學勳章 王國長老

新秦先生 發表於 18-10-16 11:33
我對你都有D感覺,你去睇學校,係會特別留意光線係咪充足. 我同你都有D似,我會入去廁所聞下臭唔臭. ...

睇下咩場合先
平時唔多人用,應該正常
面試日、開放日幾千人輪住用,仲要只局部開放1、2個廁所,需要強大支援至頂得住

除廁所,建議睇埋小工程小改善,有無以學生為本。例如水機蚊機新唔新,有無善用空間(例如在公共空間加梳化、櫈、卷閘冷氣變多間房),低小課室有無幼兒友善設施,本身學校大圍保養,都係值得留意嘅

醒目開學勳章 王國長老

千語mami 發表於 18-10-16 11:52
佢好得意,唔知點解又要去考,又要係咁踩

實地考察了解學校同醫院距離丫嘛,人人把呎唔同呀。

醒目開學勳章 王國長老

新秦先生 發表於 18-10-16 13:17
板主你講野又真係幾鬼聰明,咁又比你賣左一個植入式廣告.

實話實說呀!睇邊間都係一樣,facility management我唔覺得係無關痛癢嘅小事

醒目開學勳章 王國長老

新秦先生 發表於 18-10-16 13:55
我就打死唔信,你唔係一路打字,個腦就一路諗緊自己仔女讀緊果間D一二三四五六事然後娓娓道來......

拿,就好 ...

咁你真係小人之心wor
我唸緊陳守仁開放日俾人話廁所污糟

幾千人去面試/開放日,只得港同一間?思想咪咁狹窄啦

我認小氣,你嘅帖我唔回了。順便講句,管理團隊唔止我一個,邊個再煽風點火九唔搭八,俾人封艇唔好賴我公報私仇。

醒目開學勳章 王國長老

蝦米豬 發表於 18-10-16 19:57
請問怎樣埋解一條龍歡迎畢業生入讀港同中的安排?曾見報中學不收某原校小學學生被家長投。是否真的有人小 ...

港同做法
其實小學中學都有留班制度。小學唔chur,亦唔係話x分就唔合格要留班,而係學校在需要時會同家長商議,認為小朋友升上去會越黎越吃力,家長會否考慮讀多一年
(小女幾乎年年有幸被邀請數學補底,但無被要求過留班)
聽過(唔知堅定流)話家長堅持一樣可以升,間中有家長想留而無得留我就聽過
升中情況,好多好多年前曾有港同家長攪到見報話唔俾佢升中,多謝佢啦,以後都直升。同升班做法相若,如老師認為學生勉強都無幸福(例如英文能力真係極差),會一早同家長傾options,而非強硬地唔俾學生升。呢類例子一年真係一個半個。我女果年有一個(係成績操行同時有問題的)

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

升中後書院對學術要求就高d,始終要面對公開試。有聽過晴天霹靂式學期尾被要求留班,亦有聽過試升
因成績被踢出校就暫時未聽過。係家長自己都頂唔住所以選擇走定係點,我又唔清楚(中學一年十幾廿個走好常見,年年都有人出國移民,轉校都有不過好少)

醒目開學勳章 王國長老

edubk14d 發表於 18-10-16 21:04
咁多網民睇住,你玩封艇???

都未夠7個鐘,咁快就....
多得你咁快返黎證明版主做版務有原因

你覆住先,我煲埋劇至處理
‹ 上一主題|下一主題