用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同:第三階段入學面試
go

港同:第三階段入學面試   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

醒目開學勳章 王國長老

MillieLin 發表於 18-10-30 10:03
好好著墨呀!
個人體會不同

其實幾時都係
港同一二輪已明顯考反應同轉數,慢d都過唔到關
到第三輪,坐定定,要睇埋小朋友思考模式
唔排除有挑戰題,港同校長副校一年對住班轉數快學生,自己反應都一定唔慢。預左被挑戰啦,不過準備好自己,唔識唔緊要,但要盡力,跳出框框都可以,唔駛怕醜

醒目開學勳章 王國長老

Lojimisme 發表於 18-10-30 14:39
回覆 Charlotte_mom 的帖子

版主,想請教一下港同是否由小一至DSE 都是一直普教中?會否如一些學校一樣在D ...

高中係粵教中

醒目開學勳章 王國長老

HappiMom 發表於 18-10-31 12:55
有一半外來生咁多?咁dse成績top個批會唔會係外來生呢?

Announcement文中,4個有3個港小上

醒目開學勳章 王國長老

haihaimom 發表於 18-10-31 14:38
100%直升,除非你唔揀。偶然有聽過家長講話有朋友既小朋友升唔返,好似話係(emoji)績問題,可能真係幾年先 ...

我女果年一個「升唔到」,聽講係成績加操行都唔好,咁究竟學校點商議/傾/迫走佢就無人知,因無咩聯絡。咁果位同學究竟咩情況下無得直升,家長又咩態度,真係個迷,同學之間都係傳佢升唔到,實際情況係點就無人知了
事實係,近年12x人小學升中,真正唔升嘅真係幾個,而99%都係更上一層樓/宗教考慮/近屋企,都考到或派到到理想學校的

醒目開學勳章 王國長老

蝦米豬 發表於 18-11-9 13:16
又話唔係sibling?  
唔知有幾多位比siblings, 幾多位比街外人?

應該無皇帝位。加sibling分後全部按分排先後

醒目開學勳章 王國長老

kaipapa 發表於 18-11-10 10:27
依個都係我地考慮, 而且港同太强調dse 成績, 擔心如果唔係最top 果批會俾人忽視?  ...

我小朋友絕對唔係叻果批
我女數學由細到大都係補底班,鬼叫佢數感差。直到DSE我都係求個2 (meet到入大學最低要求)
佢真係由小學到中學都係被數學老師「特別照顧」,去到高中仲被「拔尖」推薦入保證2target3果班(佢自己講架)。學校從無由得佢自生自滅
咁嘅人,佢想在學校serve崗位,一樣得,做cultural captain,做class chairperson,無問題。學校唔會只俾top人做領袖生

mavismama0520    發表於 18-11-10 13:31

醒目開學勳章 王國長老

蝦米豬 發表於 18-11-10 17:25
咁d 家長會否怨學校?考直資還是津,大哥大家姐去邊度幾重要。。。

呢個係雞同蛋嘅問題
未入嘅會希望收少d sibling, 等佢仔女希大d機會
到佢入左,又希望收多d sibling,等細佬妹大d機會

咁好難攪wor真係

所以明碼實價,有分加,唔包入。揀唔揀家長自行決定好了

醒目開學勳章 王國長老

fufu17 發表於 18-11-26 15:47
港同是否要放棄自行?

今日公佈自行,如要自行,就唔可以註冊港同
如已註冊自行,再註冊港同就=放返自行個位出黎

醒目開學勳章 王國長老

Happyvin 發表於 18-11-27 17:46
回覆 小鳯 的帖子

23号見完,29号公佈,若好像以前早一兩天收到信,甘其實三面的成績是否可以影響總分? ...

讀落你就知,今日測驗聽日派卷好平常,效率好高

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

恭喜晒
希望wait緊又想入嘅早日收call

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

版主按:禁止開立/邀請/徵求加入任何通訊群組,請參閱置頂通告
謝謝留意

醒目開學勳章 王國長老

小鳯 發表於 18-12-3 12:24
聽講以往一班三十人中,起碼有十個是waiting入,不知真定假?

無官方數字wor
不過唔出奇,港小無收多,12x個位就出12x個offer,首先俾家長睇自行,然後再有其他學校出offer,仲有自私鬼死霸爛霸最後至放位
計下計下一年call 4x個waitlist亦未必無機會

醒目開學勳章 王國長老

小鳯 發表於 18-12-3 14:03
係呀,總有d自私鬼暑假才放位

我朋友個小朋友,早一兩年入學港同,話有人開學果日才no show

真架!註冊幾間試返學我都聽過

醒目開學勳章 王國長老

小鳯 發表於 18-12-3 16:52
呢d家長真係衰到爆

BK都聽過有家長好想要,但唔要得(已經因為另一學校搬左去第二區,或問左校車已無位)

醒目開學勳章 王國長老

小鳯 發表於 18-12-3 17:04
係呀,例如換左樓去新界,跟住九月港同call

我讚成一人一學位架!唔係唔俾你轉,轉一間咪放一間囉,大家都好做

醒目開學勳章 王國長老

小鳯 發表於 18-12-3 17:25
其實過得三關的家長,照計都正正常常㗎,估唔到都有呢d衰人

過得3關,只能話有裝備小朋友,唔等於一定係正常人啊

醒目開學勳章 王國長老

小鳯 發表於 18-12-3 17:40
咁又係

我朋友話,坐校車都見好多自私家長,例如多假果個月就不坐,迫到校車公司要改例,中途不坐下個月 ...

其實以前都有咁例
以前校巴7月收半個月,好多人7月就唔搭(咁有時真係返得2、3日)
而家改9-6月收多少少,7月唔收,大家覺得爽晒
‹ 上一主題|下一主題