用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同vs荃灣官立
go

港同vs荃灣官立   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

DSE計兩間好相近,簡單唸,肯讀書兩間都會幫到你更進一步
相信荃官係教傳統,港同會活d,但要留意同仔仔約發三章,港同好要求自發性,唔會係印定晒notes背晒就得,阿媽見到就迫你讀,補習見到就知要背果種學校,你要pair學校好大自由度由得你pair!呢樣在入讀港同前係要好小心考慮係咪ready接受呢一套
Once ready,港同係可以好開心好多野玩

而荃官係老校,名人輩出,本身俾人感覺都係elite school。咁港同都有少少reputation ,辦學團體同家長支援都足,但呢方面荃官有佢優勝之處

高中選科,港同好flexible,選得都俾你選咁滯,就無話傳統學校要排成績又揀人果d,高中有咩科你可去網頁了解

醒目開學勳章 王國長老

Syswmom 發表於 19-1-26 13:29
回覆 Charlotte_mom 的帖子

請問港同返學放學時間係幾點呢?學生需要出外補習嗎?

8:25前要拍卡,3:50放學
補唔補習就睇個人,高中點都有去下「天王班」

醒目開學勳章 王國長老

maggieandrachel 發表於 19-1-26 17:31
Charlotte mom, 借位問下,港同多唔多運動比小朋友參加,是否需要運動有天賦,可以獲得獎項才可以參加。
...

我唔係適當人選wor,我兩件都運動白痴又無興趣,所以唔清楚

醒目開學勳章 王國長老

maggieandrachel 發表於 19-1-26 21:24
即係兩個小朋友都係純腦力勞動者

係好食懶飛型
可以hea的話,不會郁

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

直到上年,港同都仲有在政府派位後接受叩門,亦有人叩入,消息人士指,係之前放棄左offer的
當然相信叩入唔易,而港同申請人數亦較往年多

醒目開學勳章 王國長老

0712-1703 發表於 19-2-14 15:29
你是外來生? 同小學升上去的融洽嗎?

我女係直升,到而家畢左業了,好朋友中有男有女,有自己小學上亦有外來生
有時緣份好得意,明明小學一齊玩,上到中學慢慢又唔再熟;有d小學6年無同一班零交流,上到中學又糖痴豆;有d唔同小學,讀讀下又成為一生好友
‹ 上一主題|下一主題