用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 2021開考啦,大家為他們打氣啦
go

DSE 2021開考啦,大家為他們打氣啦   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

加油呀考生們,祝順順利利

醒目開學勳章 王國長老

開始做心理輔導
無嘢嘅!我以人辦第一身分享,dse只係一個洗牌遊戲,拎到好牌恭喜晒,拎到爛牌起點唔夠人高,努力d一樣可以追上。以我女為例子,見證唔係人人都係dse跑贏,但步入新階段竟然會發圍。我女個roommate比佢更誇張,dse 12分,hd 一年gpa爆4插返入大學
人生真係好多轉彎位呢!考dse壓力太大時,食餐好嘅放鬆一下再嚟過

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 21:51
係,一見妳女例子就諗起我仔例子,我仔仲衰炒中文連大學門口都入唔到,好彩兜兜轉轉都入返大學,讀到佢心 ...

快手攪掂埋佢

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 23:57
發覺而家好少會揀 Repeat ,多數由 HD/AD,或重考DSE 某啲科後再上。

係呀,jupas真係好大壓力,亦真心覺得有人(例如我女)大學/大專揀科自己有興趣嘅,起死回生機會大過翻兜dse,non jupas自由度亦較大,在非學術方面考慮亦較多

醒目開學勳章 王國長老

nicolemummy 發表於 21-4-28 10:59
聽完。

覺得今年有D難,唔係深。難是難在用字比較商業用。上年講既比較學術,學生比較多聽。但今年講boar ...

嘩!返去問吓我家公子先

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-28 08:55
查實我反而擔心年輕一代,現今社會環境,由其唔少僱主都話唔請呢幾年嘅香港畢業生。

最近我個大嘅揾緊 In ...

出國洗底係我當初計劃(只有自資學位時)
而家轉到ugc 學位,見阿女都似乎發展平穩,本地master又有政府資助,可以唸唸其他options
而家煩緊parttime intern,睇吓點可以用有限時間達最大效益,亦想揀啱一瓣專注發展,又怕揀錯

醒目開學勳章 王國長老

nicolemummy 發表於 21-4-29 17:49
我問亞一面,知唔知咩係board room, 佢黑人問號。visio?當然都唔知。fonts? 佢以為係字體大細。

:igiveu ...

Visio係Microsoft果個軟件?我仔讀ict都唔識
我無聽原稿,fonts講緊咩?
Tournament佢識,果然係打機人,仲寸我讀得衰
‹ 上一主題|下一主題