用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屋村學校+粵語父母=成世英文差?
樓主: karaqueenie
go

屋村學校+粵語父母=成世英文差? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2252568&extra=page%3D1
又唔怕煩講多次: 學好中文, 比學好英文難(我無咩民族情意結, 我講實用咋)
學語言係靠浸的, 如果你想佢超流利, 老實, 係要長時間將小朋友放O係一個英語環境, 淨係星期六返PLAYGROUP係唔夠的(如果你想佢流利到NATIVE咁勁)
如果你只係打算讀IS讀到6歲, 你有無唸過之後既路? 讀IS既小朋友, 考小學都唔係必勝的, 因為中文比其他小朋友弱(好公平姐, 學多左英文, 自然少左時間學中文架啦, 中文又難學), 我都識人小時俾小朋友讀英文幼稚園/IS, 上到中文小學, 好辛苦至令佢肯接觸中文既野
如果你只俾佢讀6年IS, 之後唔打算讀, 其實耐左, 佢D英文咪又係同學校其他小朋友一樣程度? (我夠識人個仔讀蘇浙幼稚園, 果時普通話幾流利呀, 而家大左, 好耐無講, 講都唔敢講呀), 如果唔係經濟非常充裕, 我覺得唔值
原帖由 karaqueenie 於 10-11-22 01:42 PM 發表
有幾個offer 響手, 分別有d係國際學校, 有d係屋村普通學校, 本身父母係主力講廣東話, 因為唔想個女輸在起跑線, 所以想比一筆錢出黎, 等個女可以在6歲前 (學外語黃金期), 比佢讀國際學校, 學好外語, 第時考私立/直資 ...

醒目開學勳章 王國長老

我都覺得PTH係非常非常重要的, 而家我地出地搵食, 打開份報紙, 90%既工都要識普通話, 廿年後........唔識PTH我怕好難搵食
有另一個TOPIC講PTH, 得閒去睇睇:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2254781&extra=page%3D2
以前唔知訂, 唸住學校係咪普教中, 有咩大不了, 多D機會講姐........而家比較多左, 好興幸當初"符符碌碌"揀左間PTH水平高既學校, 以後擔心少一樣
原帖由 karaqueenie 於 10-11-22 03:34 PM 發表
就係而家呢個年代, 好多家長都話要小朋友學好兩文三語, 所以先搞到d私立幼稚園年年加價, 反觀d學卷幼稚園就平一平都吸引唔到人去讀, 其實母語就日日都講架啦, 反而英文/pth就係少機會用所以先至難學好, 同埋吃香d ...

醒目開學勳章 王國長老

我而家日日就係咁 , 我老闆係一個識流利普通話既美國鬼, 我真係好羞家
最近轉左大陸股東, 仲要成日有來往, 今次真係頂硬上喇
我會覺得, 人地本來一粒字都唔識睇, 咁辛苦學到比LOCAL CHINESE更好, 而自己作為中國人, "天生"就識睇中文都攪成咁
原帖由 小曳人 於 10-11-22 04:42 PM 發表
英文唔夠好~ 無外國人會笑, 唔知大家無試過同一個白人傾計, 佢同你講純正普通話, 但係自己就唔敢講(怕出醜), 唯有同佢講英文呢?  慚愧c~

醒目開學勳章 王國長老

我鬼佬老闆就係堅到連中文都會睇會寫(當然好慢)
佢只會簡體, 因為果時O係北京讀書, 娶埋老婆
我老闆請我, 除左因為我識英文, 更重要係我識中文, 因為佢知自己"不足", 需要一個可以幫到佢既assistance.
你問我, 中文同英文一樣咁重要

原帖由 Joeff 於 10-11-23 10:22 AM 發表
首先,英文好代表乜先?品格高?前途好?......定係俾外國人問路唔會口窒窒?

依家咩嘢年代呀,個個都為咗學好中文,移咗民嘅都掟番d仔女番嚟讀書啦。我都係13歲移民,嗰度要仲學法文。我好記得嗰老師同我講,佢覺得中文係全世界最最 ...
‹ 上一主題|下一主題