用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉校 - 事不延遲
樓主: corliss_yu
go

轉校 - 事不延遲 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

呢樣至係我最覺得 既地方
辦學, 真係只為左作育英才?
原帖由 EYUNG 於 11-7-15 02:02 PM 發表
天才教育, 只有增益, 沒有補底, 閣下自理?

醒目開學勳章 王國長老

樓主, 衷心多謝你開呢個留言, 我有朋友今年考到插班, 差D就決定入讀, 佢都係而家果間讀得唔開心至走, 我唔想佢小朋友遲D又轉一次, 拿拿聲叫佢再3思, 我朋友最後決定去第2間
祝你仔仔早日適應新既學校生活, 然後順利升中

醒目開學勳章 王國長老

明!
我成日都同人講, 無完美既學校, 每間都有不同, 多左一D, 就會少左另一D, 只有家長自己明白點去取捨同配合, 最緊要知道自己要咩, 唔好人地話好就信, 人地覺得好, 自己未必岩
我相信有人會o係呢間學校讀得開心, 但我唔擔保我朋友個仔係學校想要既尖子, 咁情況下, 為左小朋友長遠發展著想, 真係要再3考慮了

原帖由 corliss_yu 於 11-7-26 02:26 PM 發表
Charlotte_mom:

謝謝你的祝福。
其實我寫這篇留言,就是希望各小朋友入讀適合的學校。

醒目開學勳章 王國長老

我仔認字係超勁的, 所以我可以用到呢種方法, 睇下幫唔幫到你?

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2295911&extra=page%3D3

原帖由 corliss_yu 於 11-7-28 12:26 PM 發表
ziyi:
我囝囝是輕微讀寫障礙(中文),讀完全沒有問題,但寫不出來,常常記不到字體怎樣寫,應該怎辦呢?
我囝囝上過讀寫障礙課程,但沒有成效。

...

醒目開學勳章 王國長老

所以我講既說話夠晒真實^^ (加埋special need), 無人比我地更明白愛校關愛同補底包容既重要

原帖由 corliss_yu 於 11-7-28 11:56 AM 發表
絕對同意
希望大家可以多多交流~
選校時,不要單單聽簡介會,因為簡介會是做 show,不是最真實的一面,最實際是問問高年級而又成績不太好的家長,就最真實。

...
‹ 上一主題|下一主題