用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16區的選擇
樓主: 08媽咪
go

16區的選擇 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

happy_lavender 發表於 13-5-15 14:55
回復 eviza_snow 的帖子

老實講,當年自己做學生時,我的印象中學校甚少教規矩,反而聽得最多規矩是訓導主 ...

有感而發, 以前讀修女學校長大, 校規就係NO, NO, NO, 呢樣唔得, 果樣唔得, 我妹有次同個鄰居在學校附近遇到, 傾左兩句, 訓導主任見到即刻去盤問, 咩人黎架, 返工, 返咩工呀! 鄰居? 講唔講得出住邊呀

真係好難頂! 尢其是青少年時期, 咁教法真係 所以聽到家長話教會學校德育做得好, 我真係有保留(自己經驗咋)

時至今日, 依然有學校係靠惡去教學生, 包括小息不停嗌MIC, XXX唔好跑, XXX企好; 亦包括訓導主任=社工, 小朋友出問題時, 當住家長都勁插

咁WORK嗎?

bobbob  work唔work唔知,但勁多家長buy  發表於 13-5-16 11:48

醒目開學勳章 王國長老

同意, 尋日搭地鐵, 至見到前面有個女仔, 讀名天主教學校, 拎住個甜筒食呀食, 望下佢阿爸(定阿爺定阿公), 拎住份馬報刨呀刨

醒目開學勳章 王國長老

引用:唉,其實有好多野都難兩全其美,又想讀得輕

原帖由 eviza_snow 於 13-05-18 發表
唉,其實有好多野都難兩全其美,又想讀得輕鬆又想派位派得好,邊有咁著數呀,所以我只講明德校風ok,學生讀 ...
「港同不能升讀一線中學」係誤會。FYI每年都有4、5個入到聖保羅男女(以家長觀察估計top 10都有得in,比起有其他小學只見top 3,算非常吾錯)。以今年為例,有幾個SPCC,應該會有一個協恩一個女拔、SPB等。亦有等派位。舊年派位有BPS,聖馬可。所以你肯跑一樣跑得出,不過多數家長如我,安於現狀,放慢腳步吧了。另外,中基鐘意收港同學生。又係自己家長觀察,申請得都一定收。我係base on自己圍內家長gossip,各位可以再了解下

醒目開學勳章 王國長老

回覆:16區的選擇

講遠d港同書院。舊年有第一屆畢業生,48.x%入到本地大學。今年未有結果,不過學校公佈左有兩個學生已得到牛津大學conditional offer,新高中吾嚴重失手已經可以。我覺得ok丫

醒目開學勳章 王國長老

基本上唔係搭校車既, 都係搭香港仔隧道巴士, 之後行過去2,3分鐘, 其實ok的, 過兩年有地鐵tim, 我屋企直頭無校車到, 因為巴士太方便了, 明知無人會搭校車
有家長就鐘意佢四野無人, 無得出街食飯

醒目開學勳章 王國長老

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
btw, 柴米好勁!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+魚王+於+13-05-18+發表做家長

原帖由 chiandjoyce 於 13-05-19 發表
聖馬可今年拉晒大条banner話擴 班
中學定小學呀。小學無人揀點擴先

醒目開學勳章 王國長老

引用:小學,我每日搭車都見到条banner +

原帖由 chiandjoyce 於 13-05-19 發表
小學,我每日搭車都見到条banner
嗯嗯。。要努力招生了

醒目開學勳章 王國長老

Jodi_妹妹 發表於 13-5-21 22:36
我仔是 SEN, 請問那間學校辦融合較好,較包容?
天主教明德如何?

之前BOOKMARK左有關漢華
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2480078&extra=page%3D2

我小朋友讀緊港同, 都係SEN小朋友, 對學校做法都幾滿意, 你可以睇下學校報告P14有講, 學校好積極面對呢件事, 係我好欣賞的
http://www.hkugaps.edu.hk/img/p/aboutus/file/plan_Annual_Report_2011-12.pdf

津校我就唔多清楚
‹ 上一主題|下一主題