用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同third in
樓主: musicien
go

港同third in   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

哎.....1500人揀400, 一定有人唔開心, 希望家長明白, 面試既野總係要夾天時地利人和, 今次入唔到可能就係欠一點緣份, 要繼續相信自己小朋友呀

塞翁失馬, 焉知非福, 小朋友都有自己既路要行, 祝願大家都搵到最適合既學校

醒目開學勳章 王國長老

crazymum 發表於 13-10-28 10:03
我阿仔幅畫超求其超核突,佢一向畫畫0天份,都唔知佢點過關!

或者佢形容得好掂呢, 學校唔係考畫功, 係考小朋友知唔知自己想表達咩, 可能"雕花"仲蝕底
我仔畫畫都係零天份, 次次做視藝功課慘過擔泥.....

醒目開學勳章 王國長老

hopehopeit 發表於 13-10-28 10:19
我女又係玩槍,仲要同副校長話睇佢開槍謝天謝地我女仲有offer.佢話其他小朋友又想玩,所以就" ...

你個女應該係中左兩瓣: 1. 主動同老師傾計, 夠外向 2. 識分享
抵佢入丫

醒目開學勳章 王國長老

yywing 發表於 13-10-28 10:30
此資料一出,下年可能所有小朋友都爭住玩槍,射中校長就入3rd in

唔係要射中呀!
玩咩玩具唔係重點, 係點去玩同待人接物既態度
就好似畫咩野/靚唔靚唔係重點, 而係佢講唔講得出佢想表達D咩

向住校長射槍好危險WOR

aleelee  你講出哂重點  發表於 13-10-28 10:41

醒目開學勳章 王國長老

提提各位3RD IN家長, 等入場時, 千祈唔好企o係門口棵榕樹下等入場, 雖然係好枝葉茂盛又多雀仔睇, 不過呢排結果時節, d雀食完就.....方便下咁.......

唔希望有家長因為一粒黃金影響左面試心情, 之前同門口護衛EE傾計, 佢話已經有家長中伏, 都幾狼狽, 麻煩大家留意喇

ltang7  Thanks for the gentle reminder!
ltang7  Thanks for the gentle reminder!

醒目開學勳章 王國長老

DanDiMa 發表於 13-10-28 12:45
前輩,想問一下家長如是永久hku 校友是否真的有幫助?

我相信應該好似SIBLING咁有分加, 但唔包收

醒目開學勳章 王國長老

想穩入HKUGA小學只有一個途徑.............入去教

(真的, 聽講ADMIN仔女都唔包收, 一定要老師)

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+snowwhitemama+於+13-10-27+

原帖由 doggy2013 於 13-10-28 發表
真係有教無類就唔使in 咁多次
咁閣下有咩高見?3000人申就收晒3000人?講野公平d好

醒目開學勳章 王國長老

首先留意港同老師數目係較多, 除full time 59人, 仲有part time, TA, librarian, 課外活動導師又廿幾人, 有時單元果d佢地都叫"老師", 實際唔係編制內, 所以有時所謂老師走, 其實有機會有單元老師/contract老師夠期走, 而且大家都明啦, NET流失率係周圍都高, 咁每年又contribute少少

http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/aboutus/plan.html

今年6月學期尾, 我聽到走既老師數目係幾個, 其中兩位(?)係NET, 今年又請左新既返黎, 我相信staff turnover近年應該under control, 聽聞(!)有個合約老師完左約想轉perm, 不過無vacancy都無留低, 咁又"走"多一個喇

呀, 為免誤會, 順便交代下d校長, 2003-2006年係創校校長陳梁淑貞, 即而家救思校長, 完約之後佢走左就由當時既副校長任土嬌頂上 (2006-2009) 任校長而家亦已完約返左母校做校長, 隨住任校長離任就係而家既黃桂玲校長 (2009-2012完一個約, 2012開始第2個約), 請留意我地前後有3個校長, 都係完約的, 無俾人炒, 我怕又有錯誤消息影響各位校長就唔好

黃校長上任, 其中一個重要任務就係更加鞏固staff force, 隨住老師年資越長, 要keep住好老師亦更要花心思, 所以老師編制上校長落左d功夫, 應該係創造多d職級, 等老師有進昇機會, 而其他training, assessment方面亦改善左(校長講架, 我唔知內容呀), 不過有老師同我講過, 學校都盡量flexible, 校長自己都係working mom, 當然希望老師們o係努力工作之餘都可以平衡私人生活, 所以(聽返黎, 錯左唔好鬧)4:30過左下班時間, 老師做晒野可以離開, 有老師同我講, 特登揀下午班俾小朋友, 就係因為有時有機會可以趕到去接小朋友放學(工種問題, 註定所有旅行運動會都無份去), 而有時下午無堂, 又有同事可以頂duty的話, 老師可以請事假, 呢d我知係好多學校都無可能的, 希望憑呢d人情味, 可以令老師對學校更有歸屬感

夠料未?

Chickee  好體貼的校長!  發表於 13-10-28 17:17
ltang7    發表於 13-10-28 15:40

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+seamama+於+13-10-28+發表請

原帖由 seamama 於 13-10-28 發表
請問有冇我人知係咪逐一家庭見校長?
Yes ah

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-10-28+

原帖由 doggy2013 於 13-10-29 發表
佢點收生法佢有權,不過如果你話佢有教無類,我就好有保留
如果揀學生方面,係無可口非的,多過申請人數,津校都有計分有叩門丫。就算救世軍幼稚園鬥早交表吾揀人,都一樣係將機會俾晒大仔。要做到真正吾揀,太完美了,我唸吾到邊間真正做得到。我吾想因為一個形容詞引起咩不愉快,至少港同真係收得返黎就俾心機教,我已經好欣賞。又係果句,我係Sen家長,見太多學校玩學生了,相比之下港同係有實力去汰弱留強,但無去咁做,而係花好多人資源同心思去輔助呢班俾人嫌棄既細路,吾係只識搵最叻既出黎「曬」,請你嘗試了解下呢種心情就會明白

醒目開學勳章 王國長老

hogwarts 發表於 13-10-29 08:40
學校對 sen 學生的態度是真正判斷一間學校好壞的重要標準。當年小朋友考過UGA 小學不成功,去了另一間直資 ...

對, 就係感動2個字, 當你每日都為自己孩子擔心呢樣擔心果樣, 你會放心學校有人錫 (講起有D想喊, 當你個小孩精靈活潑話頭醒尾, 好難明呢種感受: 我只想佢有個正常校園生活姐)

醒目開學勳章 王國長老

lily233242 發表於 13-10-29 09:17
"我係Sen家長,見太多學校玩學生"

果d學校點玩學生?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2559226&extra=&page=2
POST #35

醒目開學勳章 王國長老

boyboy_mama 發表於 13-10-29 21:11
港同前任校長陳淑貞是現時救恩的校長,請問除了一條龍外,救恩與港同邊間好d? ...

救恩家長比較低調, 教育王國比較少人討論
聽講救恩要上滙基要top 30, 其他就靠派位, 港同就100%直升(都可以揀派位)
網上搵唔到滙基公開試成績, 無得比較了

不過剛留意到救恩有西九校巴, 港同無

當然, 宗教都係一個重要考慮

醒目開學勳章 王國長老

evaken 發表於 13-10-31 00:43
最新學校發展計畫丶周年校務計畫及周年報告出咗,有3rd in嘅家長快d去溫書喇

...
果然好勤力
http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/aboutus/plan.html

醒目開學勳章 王國長老

原來2012-13全校得6個學生走左, 唔怪得咁難考插班

醒目開學勳章 王國長老

evaken 發表於 13-10-31 10:05
我冇去發展日個講座, 我都要溫書, 最慘叫老公去溫

我見高年級得11x人, suppose 一級有120, 咁會 ...

我有聽講過高年班總有D會去國際學校或出國 (高年班至轉走就比較少), 既然學校P5開始唔收插班, 所以P3P4就插多幾個

醒目開學勳章 王國長老

twinsng 發表於 13-10-31 09:51
回復 Charlotte_mom 的帖子

我諗呢間學校咁好,除非私人原因,如果唔係都冇咩理由會唔讀 ...

幾好既學校, 都要講適唔適合, 我聽過有D小朋友, 真係返傳統會比較開心, 咁轉走亦唔奇, 最緊要父母小心留意仔女情況又果斷去作決定呀
‹ 上一主題|下一主題