用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考了一間少功課小學,惡夢開始?
樓主: stockmike
go

考了一間少功課小學,惡夢開始?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:係law,+有些家長又話要愉快學習,跟著又安

原帖由 MrBeast 於 14-07-03 發表
係law, 有些家長又話要愉快學習,跟著又安排補習。

Anyway, 最好就兩公婆一至,若唔得就約定一人一半時間l ...
愉快學習唔係唔駛學習,跟得上就唔駛補,跟唔上父母都有責任做d野吧。呢種情況補習,同80分想要85分果種補習,有分別的

MrBeast  同意。你知係度太直接會引發世界大戰 :)  發表於 14-7-4 08:19

醒目開學勳章 王國長老

回覆:考了一間少功課小學,惡夢開始?

閱讀係好基本學習要求,亦係一個非常好的習慣。小兒非常愛閱讀,所有閱讀理解,數學解題,我都唔駛擔心。呢d係好多本地家長面對的問題,最慘小朋友討厭閱讀,迫都迫唔黎,問題無法解決

醒目開學勳章 王國長老

回覆:考了一間少功課小學,惡夢開始?

我揀愉快活動,首先家長要徹底改變觀念:活動唔等於淺,只係唔操練。事實上當小朋友有機會自主學習,仲可以學得更遠(因學習資料唔止課本,係所有網上、圖書館可搵到的資料)。如果家長配合更可事半功倍。當然家長都要了解:學校升中前景如何?去邊d中學?學公開試成績又點?了解左,有數字在手,咪放心lor!

‹ 上一主題|下一主題