用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院
樓主: Snoopy211
go

港大同學會書院 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆:港大同學會書院

一級160人,小學部有125左右,預1x個去第二間即110人上。預50個位收外來生吧。更正: 第一輪全見。band one生穩陣,band two生要睇埋其他表現。舊年7月放榜後有接受即時叩門。
open day好玩啊!我尋日朝十晚四都睇唔晒,今日會再去。就算報唔到admission seminar 都可以睇其他野。尋日open class都有walk in位,可以去試下運氣

醒目開學勳章 王國長老

引用:家長要interview嗎? +

原帖由 麵包 於 15-12-06 發表
家長要interview嗎?
唔需要

醒目開學勳章 王國長老

今日表演時間表

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-12-6+09:48

原帖由 maggie789 於 15-12-06 發表
往年都聽過要見埋家長,今年講明唔需要?
抱歉!可能我記錯,sorry sorry

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:brianshe+發表於+15-12-7+14:48+SEMI

原帖由 littlestar_2009 於 15-12-08 發表
即係港同學生有活力好多?
雖然我唔係果位樓主,不過我有信心港同學生係的確足滿活力

醒目開學勳章 王國長老

作為港同家長多年, "活潑主動"4個字夠膽講句, 本校學生當之無愧

今年書院open day我去足2日(主要睇小女表演, 又玩下其他野, 玩唔晒), 令我好impressed係學生除左活潑主動外, 亦好稱職同投入, 39唔識7都熱情招待, 好proud of自己學校, 呢樣係好難得, 無論係負責招待的大使, 實驗室教小朋友的學生, 展館介紹學科機械人電腦程式的同學, 為自己house拉票的, 邀請賓客去佢個展室玩的, even後勤部分幫手遞果汁遞旦糕, 或做攝影做搬抬的, 都好熱心地做好自己部分
呢d真係迫唔到出黎, 同學熱心投入, 賓客至玩得開心, 我地一家簡直又食又拎又睇show, 賺晒

KJJ  我兩天都有去. 真係感受到他們的活力   發表於 15-12-10 14:37

醒目開學勳章 王國長老

我都想知對面起緊咩, 等我8下, 係地鐵商場就好LOR, 周圍無啖好食

果個位係好食風, 因為周邊無高樓, 冬天係, 天氣好就一流, 望住海洋公園心情都好D

littlestar, 學校係好多課外活動, 我仔已雙眼發光鎖定mindcraft隊, 幾乎一返屋企就開工起學校咁滯, 我話機械人都好玩wor, 鼓隊又型, 仲有orchestra, 都唔知點算好
musical每年都有, 唔止open day, 跳舞都有男仔架(港小港中都有), 其實港小都有drama單元, 亦有出外比賽, 亦有舞蹈校隊同種子隊, 都有比賽, 我女無跳開舞, 去到p4突然入左舞蹈校隊(佢地跳modern dance架所以無ballet或中國舞果d咁傳統, 創作同靈活性都高d), 從此就愛上左跳舞, 而家跳funk jazz, 街頭舞, hip hop, opening同extravaganza都有份表演, 又要幫自己house周圍拉票, 忙到不亦樂乎 (都未計平時自己班做decoration leader, 日日都咁忙)

港小本身都教到學生好肯去試唔同野, 亦俾機會; 去到中學就簡直發揚光大, 自己搵興趣, 自己搵崗位, 由小學習做project, 到中學真係要做到野出黎(唔止交功課, 係現實生活中, 例如時間安排, 資源, 人力, 知識, 都要識控制), 港同精神, 除左讀書仲應該試下唔同野, 所以學生係自發性咁去做, 有興趣有信心, 自然投入

王家爸爸  唔係地鐵商場,應該係兩年前開始起,話會係明年起好既港怡醫院。  發表於 15-12-9 14:22

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 想問下交通返

原帖由 小時了了 於 15-12-09 發表
回覆 Charlotte_mom 的帖子

想問下交通返學通常點搭車呢?
而家係香港仔隧道巴士(中環金鐘銅鑼灣都可以有車),落車行過去唔駛5分鐘

醒目開學勳章 王國長老

aleung922  係呀SPCC方向呀... 原來起醫院, 唔該晒王家爸爸.  發表於 1 小時前 刪除

我簡直要寫個

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-12-9+14:42

原帖由 小時了了 於 15-12-09 發表
"門口有巴士去灣仔、銅鑼灣一帶" ---- 想問巴士幾多號 number 呢?

沙田有一架 170 巴士, 會經香港仔隧道 ...
淨係銅鑼灣去都一大堆,唔駛擔心

醒目開學勳章 王國長老

仲有第二版。170都得,不過架車在沙田果邊兜到頭暈

hkpapa852  做埋導賞員, 真係要叫學校出份糧比妳先得   發表於 15-12-9 16:03
小時了了    發表於 15-12-9 15:58

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852  做埋導賞員, 真係要叫學校出份糧比妳先得   發表於 1 小時前 刪除

城巴APP你無裝咩? 好好用架

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 Charlotte+mom

原帖由 Snoopy211 於 15-12-10 發表
回覆 Charlotte_mom 的帖子

Charlotte mom,
課外活動全部optional,可揀可唔揀。費用由零蚊(老師教)到一期幾千不等(搵人返黎教)。
至於遊學,理論上係一定要參加,返黎要做project。我女話會有個別一個半個唔參加(咩原因就唔知了,可能父母唔想掛,又或者有其他安全考慮掛),就會留校。返學做咩、之後project 點安排,我女話佢都唔知。

醒目開學勳章 王國長老

幾萬蚊歐遊?唔好掛?

S1去長洲CAMP +澳門DAY TRIP
S2去北京, 5000左右掛? 唔記得
S3去星加坡, 都係5,6K左右
S4去service trip, 前年去湖南, 舊年去泰國柬埔寨越南, 價錢我唔知, 估計都係咁上下(始終遊學係零購物, 包小費包保險, 不嬲價錢都會貴過自己報團)

其他高年班有其他學科study trip, 不過唔係一定要去, 例如理科有去過東京, geog有去過唔知咩東南亞地方(唔記得好似台灣), 完全睇家長反應, 夠人就成團, 多人就選拔, 無人就取消

littlestar, 小學亦有遊學團, 不過全部都係optional的, 有去北京, 台灣, 泳隊去過南京, 樂團去過台灣, 足球隊去過日本, 亦有攪過台灣睇環境, 我女去過一次北京, 我地有姊妹學校互相安排homestay, 呢樣出面好難試到, 我仔就去過一次台灣

遠d嘅歐洲, 英國, 有的, 每年小學有攪cambridge programme (好似中學都有, 我無錢, 無留意), 歐洲之前有去過西班牙, 每隔幾年音樂科會去一次維也納, 完全睇家長反應, 夠人就成團, 多人就選拔, 無人就取消

大概係咁, 港同唔係高消費學校, 一般啦

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-12-13+

原帖由 mimi1102 於 15-12-14 發表
小學會根據成績同操行, 全資或半資部分學生參加遊學活動, 唔知書院有冇呢?

...
唔止跟成績操行,小學拎financial assistance 的話,遊學亦有資助。中學我真係唔清楚。研究下先。

mimi1102  thanks !  發表於 15-12-14 08:49

醒目開學勳章 王國長老

jollyma 發表於 15-12-15 15:09
如果由傳統小學轉入港同,邊方面會較難適應?
港小學生多數都傻豬豬, 外來生都有約1/3, 好多就適應, 我女而家最好朋友/study group中都有外來生
我相信讀書方面, 都係要努力, 不過港同同傳統分別在:
1. 用校本, 可能連書都無, 一張張咁, 學生要習慣下做好filing, 另外, 除標準教材, 仲會有其實額外材料或網上資料, 學生要習慣幾時睇幾多, 記幾多, 咩要背, 咩係增潤資料, 如果習慣派咩背咩, 就會覺得吃力
2. 功課都係, 未必有一定答案, 亦有project base, 可以寫多多又得, 少少又得, 學生要調節下點樣叫做夠, 點去從不同方式途徑搵資料, 同點整理
3. 家長亦要調查局心態, 大個仔, 一黎上左中學的確會變, 二黎港同書院就更鬆, 學校唔會事事寫手冊, 份份test都排晒位, 家長可能覺得突然唔知小朋友在學校表現, 會有不安, 正常的, 有需要可以聯絡老師

醒目開學勳章 王國長老

2013 DSE
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2012-13/Pop_up/HKDSE_Result%20_2013.html
JUPAS睇表7
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2264159&extra=page%3D1

2014 DSE + JUPAS
http://www2.hkugac.edu.hk/img/fi ... versity%20Fair.html

2015 DSE
http://www2.hkugac.edu.hk/img/fi ... lege_HKDSE_2015.htm
2015 JUPAS
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2015-16/JUPAS_Offer_2015.pdf

醒目開學勳章 王國長老

brianshe 發表於 15-12-17 11:23
港同有印度人入讀, 自問唔喜歡呢類人, 亦可能因此卻步
仲有印度人讀/教, 大陸人讀/教, 老師黎自唔同國藉, 分分鐘做埋班主任, 真係要考慮清楚
‹ 上一主題|下一主題