用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024 DSE 疑難
樓主: Ving
go

2024 DSE 疑難   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

首先要留意,同一年只能Jupas 或non Jupas
即係話,你有3個選項;
1. 你孩子係要好優秀,中五或之前用IAL報non Jupas,中六有需要再報Jupas
2. 你孩子中六全攻IAL,報NJ棄Jupas (dse考唔考都不能報Jupas)
3. 唔攪咁多嘢,只報Jupas

咁首先你要評估吓趕唔趕得切準備先。如無join學校IAL,自己準備,補習係燒銀紙嘅事(好叻嘅的確可考慮100%自修)

醒目開學勳章 王國長老

Ving 發表於 22-6-27 11:02
坦白講,如果政策有變,官員一早解說其影響,家長學生們可早有準備。譬方說如報讀整個文憑試前,可考慮IAL  ...

唔係風涼話,但真心建議你睇開d

早幾年polyu 突然在open day宣布中文變三寶preferred subject , weighting x10,在場目睹家長報導有家長激動到call醫護(當屇考生剛升中六)
今年港大無耐之前突然宣布商學院有修第7科會加分(當屇考生連dse都考完了)

事實就係,制度嘅嘢話變就變,只能接受

b3410    發表於 22-6-27 18:24

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 22-6-27 19:15
八大 UGC 學位 每年15,000個
假設收足人
減去聯招八大學位 餘下為 NJ 本地生

咁NJ又唔單獨係某一類人
可以係:
本地生但唔考dse
外地生
內地生