用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位大抽獎(建議教育局)
發新帖回覆
樓主: rsx
go

統一派位大抽獎(建議教育局)   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

咁中間嗰d咪好慘!無端端由中間位變成尾位,咁又點計?
事實上無論點排,都總有人排第一有人排包尾㗎wor

醒目開學勳章 王國長老

gn00127187 發表於 24-4-23 11:45
回覆 rsx 的帖子

排頭既第一志願已經派晒上晒岸,剩低中間同尾果D,尾變頭,咁中間咪變左尾囉,

唔係想太多,係無想過

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 24-4-23 13:04
落下個志願 取新隨機編號

你嘅第二志願,係人哋第123456志願
咁點排先

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 24-4-23 16:54
現機制各申請人乙1按隨機編號派位
未有位去乙2按相同隨機編號再派
仍無位去乙3再派 如此類推 直至派到

我終於諗到問題喺邊
假設,我號碼唔靚,乙一落空
到乙二,我抽到頭位,但乙二已收滿人,咁點算?
唔通派乙三俾我?
但我嘅乙三係人哋嘅乙二wor…..咁收佢定收我先?

醒目開學勳章 王國長老

rsx 發表於 24-4-24 11:44
學校有權唔派表?唔多信
又如何,上網遞囉

係囉,靠嚇咩

醒目開學勳章 王國長老

cattz288 發表於 24-4-24 14:14
上網都要經小學approve先可以去教局,但如果家長堅持,學校又無得唔出既   
...

唔會掛,教育局都話交完無得改
無理由因為學校唔批,變成可以改丫

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/Guide_5_Submission_CA_Applications_CH.pdf

醒目開學勳章 王國長老

我弟婦最都無聽學校建議(學校建議區內一間熱門中學,但我哋睇完無論大人細路都唔鍾意,我話既然大家都唔鍾意,何必擺咁前啫?)
佢怕自己決心不足左揀右揀,已用智方便交表了

醒目開學勳章 王國長老

piyohk 發表於 24-4-26 09:16

小學校巴、保姆車服務點到點,上車就睡。

到時每間學校,校巴都要走勻18區
校巴公司會直接話唔做,根本做唔到

醒目開學勳章 王國長老

piyohk 發表於 24-4-26 11:06

18區,又係喎。

小巴有曙光了

醒目開學勳章 王國長老

CellT 發表於 24-5-7 10:33

你假設的問題,一定會發生,所以去到大抽獎,真係睇彩數。所以 ...

樓主嘅建議,係想將「公平」分俾每個人
但佢忽略咗一個好重要嘅事實:無論用咩方式排,事實係不知情情況下,同一堆人一定有人排第一有人包尾。這是不可改變的

所以無論制度係點,填表方式都唔會有改變
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊