用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新進直資中學成績
樓主: kc64
go

新進直資中學成績   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:近年一些新進直接中學,+如播道中學,+國際音

原帖由 kc64 於 12-07-26 發表
近年一些新進直接中學, 如播道中學, 國際音中等, 應該都在今年有學生考畢新高中文憑試, 請問有沒有他們的學 ...
上面已經有,爬下文啦。至於學校吾公佈的,你問黎都無用

醒目開學勳章 王國長老

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 0293&extra=page%3D1
自己搵, 不過似乎唔多新直資公佈左(尢其是WHOLE PICTURE), 我見到HKUGAC, 福中, 羅氏, 中華基金, 好似有培僑
見唔到真道, 播道, ST MARGARET, WKF

醒目開學勳章 王國長老

hin216 發表於 12-7-26 17:21
我想問嗰啲求愉快嘅學校係唔係六年都唔使考試,又或者考完試唔向學生同家長公怖成績呢? ...

只能代表hkugac答:
小1,2無考試, 持續評估, 派3次成績表
小3,4考2次試, 中英數only, 其他持續評估+總評估, 派3次成績表
小5,6因為呈分, 考埋常識同音樂, 其他持續評估+總評估, 派3次成績表

中學1年考1次(暫時知咁多, 請其他家長補充), 我都未研究派幾多次成績表

醒目開學勳章 王國長老

呢句說話聽左好多年喇, 如今SDE成績已出, 好與唔好, 睇住成績黎俾評語, 無亦請勿唔好咁主觀, 好嗎? 俾D credit活動教學既學生同老師啦

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+hkugac+的帖子 請問HKUGAC,+是那一間

原帖由 October 於 12-07-26 發表
回復 hkugac 的帖子

請問HKUGAC, 是那一間?? 謝.
港大同學會

chun媽  Oh, IC.  發表於 12-7-28 10:45

醒目開學勳章 王國長老

For新校, 今"界"既學生, 都係當年插入的, 一係中途插入小x, 一係中一考入黎, 一係中x插入, 當年新校仲有派位tim, 根本算唔上"直升"既學生(坦白講句, 無端端肯轉校去一間全新既學校, 咩原因心裡有數吧), 老師要教好一班diff background diff level既學生, 亦花唔少心機 (都係果句, 咩老師咩學生都有付出心機時間的, 俾d credit喇)
我唔想俾人話新直資家長搵藉口, 不過..........我真係覺得收貨了, 多謝你一句"band one尾", 真的, 學校一向俾人"估"band two頭, 而家算交到成績, 升呢了

Jackieson  中肯  發表於 12-7-28 01:01

醒目開學勳章 王國長老

平心而論, 3322有73%, 都不是那麼"不堪"吧, 某著名女子中學, 早2年入3大夾埋都只不過十幾巴仙, 果d仲得人驚 (之後既數字直頭無再publish). 又, 有龍頭中學, 英文level 5 or above也只不過3x%, 何必太苛刻呢

當然, 我同意, 做得好既, 來年再做好d, 唔好既, 要有進步空間, 對嗎

Sumyeema1  某著名女子中學, 早2年入3大夾埋都只不過十幾巴仙 --> which school?   發表於 12-7-30 15:07

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+cutemama2010+於+12-7-27+18:1

原帖由 cutemama2010 於 12-07-27 發表

回復 Charlotte_mom 的帖子
正確!3322係最低要求吧了

chun媽  這是否等同會考及格或AL及格的指標?  發表於 12-7-28 10:57

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+hkugac+的帖子 直資中學也要針對其弱

原帖由 cutemama2010 於 12-07-28 發表

直資中學也要針對其弱點,作出改善。
欣賞你睇得通,「認真辦學」4個字吾易做,辦學既,除左識拔尖,亦要為一般的、跟吾上的學生著想,比重點培訓人才更難。所以好吾認同只公佈best results的學校,讀左咁多年到頭來學校連提都吾想提起你,可悲!

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+hkugac+的帖子 為何5班只有99人,+是

原帖由 TKO2040 於 12-07-29 發表

為何5班只有99人, 是否大部份去了外國升讀.
係有d中途drop out左,聽講最小人果班得十幾個

醒目開學勳章 王國長老

我知hkugac創校初期, 係target成為一間ib school, 當年亦吸引左一班國際學校既家長, 認為學費平, 又有中文學, 又行ib, 後來edb唔批學校100%行ib, 學校唔想行雙軌, 因為變相即係精英制, 而且會分薄資源, 就決定寧願全部334, 當時都有家長因為咁原因而退學的
況且直資學校創校初期, 收生好奇怪的, 派位又有, 突然批多一班又有, 插班就當然有, 所以究竟頭頭尾尾收左幾多學生, 點解今年5班會得99個學生, 呢個歷史問題要搵資深家長至答到, 我唯一對學校有信心的, 就係佢一定唔會趕走成績唔好既學生lor

醒目開學勳章 王國長老

嗯嗯, 我都覺得full picture比較有意思, 我都聽過有學校, 只著重谷d狀元出黎見報, 其他既, 自求多福吧(比趕人走好d既咁又)

醒目開學勳章 王國長老

哎, 試問邊個機構, 公佈統計數字時唔係先manipulate過丫, "最多專業人士推薦", "99%xx人選用"
喂, 你免費俾d專業人士用, 就緊係多人選用啦
"xx%受訪者讚成"都要睇下你sampling點做架

所以統計幾時都係一門學問, 我一個小c9都知道數字識誤導, 連幾百萬買個單位, 售樓書都可以呃到唔少人, 有心要「洒」或「愚弄」, 一定有辦法, 除非政府強制一定要公佈某d數字而且有standard計算方法(tsa都有本事叫d唔掂既學生炸病啦, 咩橋唸唔出), 總之自己睇既時候小心d啦

杰杰媽媽  咁都得,我仔間學校真係未聽過  發表於 12-8-3 10:40

醒目開學勳章 王國長老

whywhite22 發表於 12-8-3 15:47
印象中幾年前港同有個小六學生唔可以升上港同中學,當時佢個家長仲召開記者會,唔知個學生最後點?有冇升返港 ...

((江湖傳聞))個小朋友係最後升到去書院, 亦最最後亦讀唔上, 轉走左
2年前左右掛, 有次小學校長講起升中數字, 係有幾個去左中中的, 以我所知, 升中安排同平時小學升班一樣, 如果家長堅持要升, 學校一定俾(多謝果位開記招既家長, 自從佢之後, 書院真係無拒收), 不過升班又好升中又好, 其實夾粗上未必係件好事, 學校會一直同家長溝通唔同既方案, 等家長作最適當既決定

以上係學校家長之間8掛既數字/資料, 無audit過亦無manipulate過

醒目開學勳章 王國長老

哎, 算把啦, 要公佈既, 大把得人驚既數字可以公佈, 不過教育局一方面又話唔求分數, 講到唔好label學校有教無類咁, 一方面攪埋d tsa咩增值指標?? 今年除左7/17 pre s1, 7/18仲要"抽籤"考多一科(好似係今年新既要求?), 我女學校就無抽籤, 係"願者上釣"40個額滿即止, 我地都唔知考黎做咩, 可能將來如果又成為一個"成功指標", 又好多學校唔知點去揀40個精英出黎考

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+martie+於+12-8-25+01:35+編輯

原帖由 martie 於 12-08-25 發表
我當年揀愉快學習,其實好大原因,係覺得自己填鴨左十幾年,入到大學至發現原來「學習」根本吾係果一回事。學習係要自主,融會貫通,消化左再用自己文字/方式present, 至叫做學習,吾係spoon feed吾係鬥背書。可惜學你話齋,o係一個exam-oriented既世界,好多家長認知吾係咁

醒目開學勳章 王國長老

引用:妳覺得最適合的平衡點是如何?+愉快學習+vs+

原帖由 ANChan59 於 12-08-26 發表
妳覺得最適合的平衡點是如何? 愉快學習 vs 成績為本。
我目標好簡單^ ^,吾需要最top, 但要good enough去得到一張「入場券」(愉快學習,都要有要求架,而家無degree點搵食呀)。就算將來出黎社會做事,拎住個咩degree都只係影響starting point, 仲有好多方面會影響個人成就

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+12-08-26+發表妳

原帖由 Charlotte_mom 於 12-08-26 發表
我目標好簡單^ ^,吾需要最top, 但要good enough去得到一張「入場券」(愉快學習,都要有要求架,而家無deg ...
呀,補充一句,我絕對讚成,受谷、對自己有要求、學術型既小朋友,係可以考慮傳統果條路,就如魚得水。不錯有d人吾係呢款(例如我果d), 5歲人仔考小一,我連女拔都無去,費事入到都吾fit in到,盞攪

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+12-8-26+12:03

原帖由 ANChan59 於 12-08-26 發表
12年前我跟妳一樣心態,及後發現他的潛能,一切不一樣。
我都希望早日發現到我兩位「未來社會棟樑」既潛能

醒目開學勳章 王國長老

引用:我認為開心學習,並不代表不用努力,不用付

原帖由 Snakemama 於 12-08-26 發表
我認為開心學習,並不代表不用努力,不用付出。世上沒有免費且美味的午餐。要得到好成績,就一定要認真地讀 ...
對!無論咩學習方式,都要學生肯付出努力至得

‹ 上一主題|下一主題