用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中後遺症出現?!
樓主: Barbarossa
go

普教中後遺症出現?!   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:神校都唔普教中啦 +

原帖由 bubuG 於 14-11-14 發表
神校都唔普教中啦
老牌學校,如果突然轉普教中,咁d本地老師唔通炒晒佢?

醒目開學勳章 王國長老

talknwrite 發表於 14-11-17 21:44
回覆 kenwong888 的帖子

公務員老師, 你想佢地改變教學語言, NO WAY.
咪又係果句, 唔通炒晒D老師咩
正如中文小學, 可能突然間轉英文教嗎? 答案一樣係唔可能
想唔想轉, 同做唔做到, 係兩件事, 點解普教中就一定係擦鞋? 咁英文小學唔通係........

hkpapa852  勾結外國劫力囉!  發表於 14-11-18 11:38

醒目開學勳章 王國長老

所以好多為轉而轉的學校, 又轉唔晒, 或者師資唔夠好(可能就係夾硬叫個香港人考張cert就去普教中), 咪錯晒lor

我小朋友間學校由小一開始普教中 (其他科廣東話), 從來無聽過家長需要搵普通話補習, even有老師由教中文轉教視藝(long story), 家長問返學校, 既然老師一向都係講普通話, 點解教視藝就轉廣東話, 佢講得辛苦學生又聽得辛苦, 之後學校聽左家長意見, 果位老師之後用普通話黎教視藝, 無問題wor, 學校請書法單元老師, 老師亦係北京人, 唔識廣東話, 學生一樣咁上

我女已中三, 我亦可以講句普教中無助作文(有dd幫忙但唔大), 普教中原意就係令小朋友學多一種語言, 學以致用, 在我女學校我見到做得到, 隨時轉台, 見英文人講英文, 見普通話人講普通話, 就係咁簡單, 而家連外國人都學普通話, 如果活在香港都唔把握好機會去學好, 太可惜了

呢個話題次次都惹火, 我都預左有人反駁, 為免傷和氣我唔會再回, 我只想分享我所經歷的
‹ 上一主題|下一主題