用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同3rd in
樓主: wongdeborah
go

港同3rd in   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:想請問過來人知唔知問題會唔會指定父或母答

原帖由 AAATT 於 15-10-27 發表
想請問過來人知唔知問題會唔會指定父或母答,還是隨意誰答?如指定,要brief 下老公先😅

...
我相信都會睇互動,如果兩個都出聲感覺和諧d

醒目開學勳章 王國長老

引用:校表無咁問我小朋友,+係咪無行呢?

原帖由 DanDiMa 於 15-11-05 發表
校表無咁問我小朋友, 係咪無行呢?
唔關事唔好唸太多

醒目開學勳章 王國長老

round 3佔分唔多, 睇父母同小朋友互動, 所以兩邊都有分

醒目開學勳章 王國長老

易唔易, 同親唔親子無關係wor
譬如話, 日日一份數學工作紙機械性地操50題, 叫多, 但易
日日一份數學工作紙只有4條, 但每條除左要求基本認知, 仲要思考至完成到, 叫少, 但唔易

港同唔係教淺考深/教淺做深的學校, 如果學生有留心上課就會完成到作業, 所以同父母參唔參與無關

當然, 小朋友始終細, 有時d野都需要家長幫手, 但唔係直接做功課, 例如:
-for增潤學習, 額外網上資料可能係用大人文字寫, 家長可以幫一幫小朋友消化
-港同教做project係由填窿窿開始, 大個d就會要一部部分做, 老師會教, 但家長亦可在小朋友有需要時教佢處理同組合資料
-港同係講家校合作, 年中唔少家長分享, 邀請家長在特別日子做義工, 班活動, 或家教會一年都搵唔少義工, 攪家長工作坊, 家長間sharing, 如果有時間, 可以揀黎參與, 對了解孩子成長都有幫助

醒目開學勳章 王國長老

祝各位好運

DanDiMa  THX Charlotte :)  發表於 15-11-23 16:49

醒目開學勳章 王國長老

引用:其實我都好喜歡港同,我地3rd+in早到咗,撞

原帖由 澄澄7_16 於 15-11-25 發表
其實我都好喜歡港同,我地3rd in早到咗,撞啱同學仔小息,見佢地好活潑、同佢地傾計,佢地好有禮貌、好健談 ...
港同學生係咁架,好攪笑。N前年帶女女去另一間傳統女校面試,當年個同學見到我地,係立定、點頭、再繼續行。當時感覺佢好乖好好。而家唸返,我都係鐘意「港同式」跳跳下埋黎介紹自己果種,rather than傳統倒模乖乖式。

欣賞你咁快決定放位,祝你女女在另一間小學讀得開心

醒目開學勳章 王國長老

回覆:港同3rd in

刨下文,下一版已經有

醒目開學勳章 王國長老

引用:我是今年報名考17-18年p1,+請大家今年成功

原帖由 Tuliplee 於 16-08-16 發表
我是今年報名考17-18年p1, 請大家今年成功入讀的港同的,可否分享大概1st in, 2nd in, 3rd in的問題?謝謝

...
你碌落幾版就有好多分享

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Tuliplee+於+16-08-16+發表我

原帖由 Charlotte_mom 於 16-08-16 發表
你碌落幾版就有好多分享
係第一輪精彩d。第二三輪係傾計

‹ 上一主題|下一主題