用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會面試2017
樓主: langnui1225
go

港大同學會面試2017   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

hohoho888 發表於 17-9-13 17:27
噢, 咁樣..
私校就要睇番個別私校點定?

正解

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3483178 (POST 4個表)

簡單解釋
DSE 分數由1(唔合格)到2345、5*、5**(爆燈)
每間學校有自己公佈方式
人均4/5,就係全校取得4/5以上數目除以學生數目,港同人均2.78個5以上, 算好唔錯
4主科即中英數通識平均
33222係入大學最基本要求(最基本不等於會入到), 中英要有3, 數通識要有2

入U方面
3大聯招即入讀中大港大科大比例, 一般認為40%以上入3大係一個非常唔錯嘅數 (即果一屇畢業生中, 40%可以入3大讀DEGREE課程)
8大聯招即入讀8大比例
聯招學士即經jupas取得degree offer(只限學士課程)

簡單講,數字越高越理想

醒目開學勳章 王國長老

Cajes 發表於 17-9-13 08:57
如果成班同學都係咁既性格老師會唔會好難教?我都好鐘意港同,但似乎阿女唔係咁活潑多言。。。
...
學生上堂情況點, 不如參考下教育局做嘅外評報告? 唔係我唱獨腳戲架今次
http://www.hkugaps.edu.hk/img/p/aboutus/file/esr_report_2015-02.pdf

教師親切友善,教學負責認真,師生關依良好。 教師溝通及表達技巧良佳,講解清晰流暢且有條理。課室常規已建立,秩序井然,教師善用手令及口令,使學生專注上課。教師能營造開放而正面的學習氣氛,鼓勵嚷生多參與及嘗試,使學生投入學習及踴躍發表意見。學生活潑好學,具持續的學習動機,積極參與課堂活動,其中以高年級學生的課堂表現尤為突山。學生能以流暢的粵語、普通話及英語清晰表達意見,於中文課及英文課時亦習慣並能夠使用相關語言與教師及同學溝通。部分教師能運用學生課前預習的成果,以啟動和促進課堂學習課堂活動

教師能透過提問查考學生所學,了解學生對課堂內容的掌援。學生積極回應,亦多能運用已有知識及生活經驗回答教師提問。 部分教師能透過不同層次的提問,逐步引領學生思考,並以追問及轉問,廓清學生學習難點及啟發學生思考。在部分課堂,教師能夠以開放式提間,讓學生發表意見,培養學生的反思能力﹔亦能就著學生的答案及意見,適時給予具體及正面回饋,讓學生知所改進

學生純良受教、活潑,享受學習,喜愛校園生活,對學校有歸屬戚。他們自律守規,友善有禮,尊敬師長,積極投入班中事務。學生能主動與人溝通,樂於分享,表現開朗自信。同儕相處融洽,高年級學生樂於照顧學弟學妹,發揮朋輩互助精神。學生積極參與學校活動,具服務精神。服務生能謹守崗位,表現稱職

醒目開學勳章 王國長老

rafaelbaba 發表於 17-9-14 10:21
回覆 Charlotte_mom 的帖子

聽完妳說,機會更加渺茫因為囝囝屬慢熱類型~

我朋友個慢熱仔,考唔到港同(當時仲好易考tim),讀傳統,而家港大醫科生啦!
考小一只係一個起點而已

rafaelbaba    發表於 17-9-14 13:14

醒目開學勳章 王國長老

ainnai 發表於 17-9-19 08:21
好準,剛出了

塞車入唔到去啊

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

有email,出局了,專心抽獎
(我侄女)

醒目開學勳章 王國長老

BostonRedSox 發表於 17-9-19 08:56
回覆 Janicekp 的帖子

Second interview next week, just rec email too

恭喜,繼續加油

醒目開學勳章 王國長老

sm111 發表於 17-9-19 09:08
got fail! 成功的,囝囝囡囡係咪都係好動活潑型? 恭喜晒!

相信性格與準備,缺一不可

醒目開學勳章 王國長老

ipheitat 發表於 17-9-19 09:20
都被ject左三四間,我們家長都開始習慣。。。

但,小朋友才剛剛開始知道in小一是一個什麼樣的遊戲,剛剛 ...

千其唔好有reject呢d唸法,5千幾人報,學校只能收120,就係咁簡單。
過到關嘅,恭喜晒,祝有心入讀嘅繼續成功
面試點都要講機緣,果一刻未表現到,收拾心情唸下下次點做好d。
個遊戲仲有排玩呀,繼續努力。我姨甥舊年直私炒晒最後中頭獎叩到乙一,who knows!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

係啊,咁多人,表現最好一刻未必咁岩俾老師見到。
小朋友問到,就話今次似乎大家唔係覺得大家最適合,我地再研究下下一間囉。
失望緊有嘅,但人生就係咁,我個女都中六,經歷過唔少開心唔開心。試過操fit晒彈琴去比賽,評判話noisy!80分都無!咁多年從無試過咁低分(見到張綠cert嬲到想撕爛佢)。嬲完失望完,同自己講豈能盡如人意但求無愧於心。下次更努力,總有一次會俾人賞識架

醒目開學勳章 王國長老

Nateric 發表於 17-9-19 19:19
有人話佢哋唔會收太叻架,因為佢哋知道最終會有更好嘅Offer。

都無收証書portfolio ,又無考學術,點知邊個勁叻啊

醒目開學勳章 王國長老

Wonderlady 發表於 17-9-19 20:09
坊間聽過,不過若係真,港同會揀少左D精英。

朋友一心考入港同,一條龍,以前安枕D。但無緣⋯⋯

祝小朋友搵到佢最適合果條路

醒目開學勳章 王國長老

TigerOne 發表於 17-9-19 22:08
嘩~咁咪勁過睇相佬

我頭先正想講,睇相都無可能咁準啦!三日睇5700人就知龍與鳳,無可能吧....一定有走漏眼.....

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

個人覺得文唔文靜唔係重點,而係面試時有無表現到「有用腦仔」(唔係話考唔到就無腦,係話果一刻表唔表現到肯用腦)。呢樣我都幾肯定港同會重點考慮,因學校要求自主學習,如果學生肯常常花腦筋,事半功倍呀
咁正常黎講,反應快多野講在表達方面會著數d,但文靜嘅小朋友亦可以有自己一套表達方式呀

醒目開學勳章 王國長老

elo1 發表於 17-9-20 00:54
想問second in 次序同first in 分數有冇關係?

傳聞係有,但正常地無得證實

醒目開學勳章 王國長老

elo1 發表於 17-9-20 08:46
咁入third round係將first in加second in分數?
定係淨計second in?

累積呀

醒目開學勳章 王國長老

barryhym 發表於 17-9-20 09:35
我最尾個幾日先second in, 咁咪即係凍過水?

如果真係最尾嘅都唔入,就一早證實到傳言啦
平常心吧
‹ 上一主題|下一主題