用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 禮賢 vs 港同 vs 優才 vs 蘇浙
樓主: Lilianyu500
go

SFA vs 禮賢 vs 港同 vs 優才 vs 蘇浙   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Luktaitai 發表於 17-11-19 23:51
我都想知,希望讀緊既人俾d tips

地鐵、揸車、保母車都有。車費亦係考慮,tko都二千幾,新界聽聞近/過3千

醒目開學勳章 王國長老

Felix223 發表於 17-11-20 09:13
其實黃埔去港同是真遠,GT都仲近好多,車程太長真係要好好想清楚(除非每天自己私家車接送)。
...

以前有船都好d,直達北角

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-11-20 09:41
黃埔仲有船去北角, 好似~20分鐘一班..... 船程又要大約20分鐘

Sor sor,有一排聽過停辦以為已經無左

醒目開學勳章 王國長老

keep-calm 發表於 17-11-20 11:39
我覺得你呢個情況係sfa 同港同之爭
兩間學習style 完全不同,可從孩子性格,你地家庭都孩子的教育期望及可 ...

應該講,玩派位係要放棄全港任何一間直資。因中一派位係7月要再次過公布結果。到時咩直資都一早收生留位
而中學直資係只可留一間(唔似小學可以死霸爛霸n咁多間,而中學可以話幾乎無私立,呢點有別於小學玩法)

多數港小生會先留中學,同時考其他直資再決定。一早一心一意咩直資都唔考唔留只派位的,好少。寧願先註冊直資再叩津校

醒目開學勳章 王國長老

keep-calm 發表於 17-11-20 14:00
請問一下港同小升中要幾時簽紙確定直升呢?

印象中12月頭

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 17-11-20 14:37
印象中12月頭

補充,直升會較外來生早註冊,因為要數完人頭至知有幾多位可以收外來生
‹ 上一主題|下一主題