用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL & HKUGA
樓主: chenille_c
go

TSL & HKUGA   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

小鳯 發表於 18-11-30 12:46
咁咪好忙?有時間讀書嗎?

單元,我自己解讀為「試玩」,試過唔鐘意,玩一個期(每星期一次)都唔會太痛苦,但亦有試過鐘意嘅例子,例如唔少學生玩完rugby係鐘意;亦有學生試完劍擊等決定自己出去長學
大部分單元都無功課,所以唔會好影響學習

醒目開學勳章 王國長老

ch-cheung 發表於 19-2-23 10:10
其中一個主題,例如四年班港同 學緊不同種類嘅詩,可能有啲似EngLit, TSL 教緊外國旅遊景點嘅主題,我較喜 ...

無睇過TSL英文科目內容
你講嘅港同都岩嘅。港同教英文唔似我以前細個學,主要focus實用同grammar,而係有d似教eng lit,樣樣摸下,詩呀,寓言呀,神話呀,故事呀,劇本呀,寫recipe寫遊戲規則,讓學生從唔同體裁中體會吸收。上到中學都係咁,唔會好structured咁去教grammar,但滲d滲d咁

醒目開學勳章 王國長老

Ocean419 發表於 19-2-26 19:25
我朋友的大女正是2年前由TSL 升上港同,佢在TSL是級30左右,外學生考入港同的都是成績上游。相反在中學部 ...

FYR今年DSE14個最高分學生(好似30以上唔記得,有份影大合照擺上網)之中,12個係港小升上
成績較差嘅學生之中(留班,讀唔到大學),有港小生,亦有外來生

如果港同要汰弱留強黎谷好成績,就唔係港同了

醒目開學勳章 王國長老

Ocean419 發表於 19-2-26 22:57
佢女成績考唔到神校,唔想等運到,所以住九龍都決定去港同,so far 讀得幾開心,在TSL 上游的在港同也一樣 ...

咁就好,揀學校最緊要揀間適合。有主動學習嘅心就會讀得好
所以港同揀學生時都幾著重學習態度。學生/家長點解想揀港同,想達到d咩,希望港同offer到d咩,學校都會去了解

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我同意樓上講
港小生有「補習」,正常啊,中產家庭有閒錢就正常學呢樣學果樣架啦
淨係英文,oral, comprehension, creative writing, grammar, listening, 邊有「學得晒」,有閒錢自然想學好d
這個同「要補習黎跟上學校進度」係兩件事,個別學生跟唔上進度,例如我女數學差,就真係要補,但唔係因為學校教得深教得快,而令學生家長騰晒雞唔補唔得呀。港小數學係跟坊間數學書嘅正常進度,拔尖班就多d挑戰題咁解
‹ 上一主題|下一主題