用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (4)
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (4) [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

佢地D動作 好鬼CUTE呀

原帖由 KooKoo 於 10-10-14 04:36 PM 發表
有新冬季校服相睇啦, 快啲入去校網睇啦

醒目開學勳章 王國長老

我呀, 好心煩呀
個女舊年至買左套新冬季運動衫, 件校褸又仲岩著, 細佬仲弊, 大把舊校服, 點算呀, 買唔買好呀

原帖由 iwff 於 10-10-14 06:45 PM 發表
我都覺得好型好靚呀! 凍可以加件厚褸, 熱些又可以著背心。運動服又薄了, 唔會太熱。好期待取貨呀!

iwff

醒目開學勳章 王國長老

由於"工作"關係, 我女一早見到D新校服, 已經叫住"我要我要我要............."(我心唸: 今次弊)
我都覺得如果個個小一都有新校服, 我仔又無, 又幾無癮既..............所以唸住買1套, 用套舊黎做"士啤", 校褸就未必喇! 可能會買抓毛果件, 不過仲未唸掂要長袖定背心
所以話, 有得揀又煩, 無得揀又煩

原帖由 iwff 於 10-10-14 11:44 PM 發表
我仔仔剛好著了兩年冬季校服, 兩套都唔岩著了, 運動服小一時仲磨爛左個"窒頭"位, 姐姐補返舊年又著多一年冇買。 所以今年兩套全部買哂。

Charlotte_mom你囡囡小五可能可以著埋出年就畢業了, 但她會否見到同 ...

醒目開學勳章 王國長老

例如邊方面?
原帖由 pianoyml 於 10-10-15 03:33 PM 發表
我阿仔係1d班, 我想知道多d依間學校資料,

醒目開學勳章 王國長老

聽講星期3得返19度, 你地搵左冬天校服出黎未呀? 我只有PE衫準備好咋(仲有校褸)

尋日去吉吉島買長袖底衫, 真係百物騰貴 (永安減價唔夠人快手, 買唔到TIM)

醒目開學勳章 王國長老

我唔理, 總之長袖短袖有咩都預備晒, 睇天氣決定點著
個仔暫時日日都要著舊款PE衫喇
原帖由 iwff 於 10-10-28 11:26 AM 發表
Kookoo,

我幫阿仔換了冬季運動服了。Please check email.

iwff

醒目開學勳章 王國長老

作為所謂"前輩", 我答你:
從來無溫過, 亦無留意考咩
(係咪令人滴汗呢............)

醒目開學勳章 王國長老

尋日終於收到拎校服既通告啦
原來, 我根本無幫個仔訂校服 (我一直以為訂左攪到我唔敢去買), 真係該燴

轉涼以黎佢一路著住家姐既2手冬天運動衫, 我見班中都仲有2/3小一新生著夏季校服, 真係好凍架

希望今次係因為轉款至攪到咁複雜, 唔該下次RESUME NORMAL, 搵日黎賣校服咪算LOR, 一次過攪掂佢喇.........
原帖由 KooKoo 於 10-11-16 09:42 AM 發表

原來係考佢講故事, 畀幅4格圖畫, 由佢自由創作個故事出黎, 當然要用國語講啦

醒目開學勳章 王國長老

多謝, 我黎報到先
不過我做"架兩"咋 , 我仔同我女都有校褸(舊款), 留返俾其他有需要既家長

今年轉新款呀你知嗎? 不過我暫時唔打算買了 (同個女講過2年升中, 大把新校服你著 )

你同仔仔好嗎? 早2日"碌"個電話簿至見到你個名

原帖由 savoy 於 10-11-16 06:04 PM 發表
over over..
我有一件校褸,唔係好記得應該係個仔升5年級時買。著得唔多有8成新,FOC送出。如家長有興趣請pm我地點時間取。

醒目開學勳章 王國長老

唔駛擔心, 新款舊款都仲可以著, 有5年過渡期, 著多2轉都得

我知12月4日open day呀, 我都想黎睇下, 有咩highlights呢可?
原帖由 savoy 於 10-11-16 06:40 PM 發表
吓 ! 轉左新款呀,早知舊年送出啦。我諗呢度d家長的小朋友係低年班,所以等佢地大d再出post問有無人要。而家叫呀仔唯有keep住當記念啦。

下個月4號College有open day. 你會來嗎? 過黎既話又無約其他家長就call我去睇下 ...

醒目開學勳章 王國長老

可能我地第一地見面就係12月4日了
原帖由 ziyi 於 10-11-22 05:51 PM 發表
要reschedule所有事啦
大家,準小一生家長敬上

醒目開學勳章 王國長老

你真係好好眼
係呀, 見到有d版主要做好幾邊, 幫下手lor, 不過暫時都好清閒
原帖由 KooKoo 於 10-11-26 11:36 AM 發表
離題 ~
charlotte_mom, 恭喜晒 , 做左戶外旅行版主

醒目開學勳章 王國長老

如果你唔揀, 可以一樣都無, 日日正常時間放學
通常星期5因為早左放(2:25pm), 第2日又唔駛返, 所以家長會安排小朋友星期5學下野(你絕對可以唔學, 學校無所謂的), 咁就會遲走, 要搭遲一班校車
如果去到高年班d, 有d輔導班, 校隊等, 就未必會係星期5(當然都係optional的, even中英數輔導(即補底班)亦無硬性要求學生參加)
講黎講去, 睇家長決定lor
原帖由 ziyi 於 10-11-27 05:23 PM 發表
想請教
通常小一一個星期有多少天是伸延活動而需要搭額外的校車的?

醒目開學勳章 王國長老

上網睇唔到架WOR, 因為個個活動係FOR唔同年級
我"貓"俾你啦
原帖由 mimi1102 於 10-11-29 08:51 AM 發表
冇記錯好似有60幾樣 ...網上可唔可以搵到有咩野可以揀呀 ? 好心急呀 ~~

醒目開學勳章 王國長老

俾email我得架....pm send唔到attachment架!
原帖由 ziyi 於 10-11-29 11:07 AM 發表
Charlotte_mom,俾埋我啊

醒目開學勳章 王國長老

OK ^^
CONGRAGULATIONS!!
原帖由 tallcake 於 10-11-30 12:55 PM 發表
Charlotte_mom,

i want to have the information too...can you send it to me also...pls check pm.

i am so happy cos received school call this morning that a place would be offered to my son :) School  ...

醒目開學勳章 王國長老

頭先, 我個女話"今次我真係瘀死, 以後都無面見人喇"
我問佢咩事啦, 佢拎左份劇本俾我睇, 原來係有關青春期既劇本(上堂自編自導自演既劇), 一個故事係講對異性有好感, 我女扮演一個女生, 鐘意左個學長俾人知道, d同學笑佢(當中果d心型眼呀, 呢度講唔出), 老師出場解話
另一份仲好笑, 笑到我肚痛, 係講體臭
佢話古時有個選手, 因為體臭超勁, 次次都令對手頂唔順自動放棄, 次次都羸, 皇帝以為佢天下無敵就賜佢黃金萬兩, 點知典禮上一行近個選手, 就暈低左, 呢個時候, 太醫出場, 話俾選手知, 體臭就青春期正常現象, 原因係咁咁咁, 皇上只有暈左無咩大礙, 個選手話, 原來係咁, 我明喇
笑到我喊左出黎呀

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 係常識科既"堂課", rehearsal後要o係班上表演
之前有個英文既表演, 已經有個男同學"反串"catwalk, 仲有人預備假髮, 個男同學又做得好自然, 老師播返段片俾家長睇, 又係笑到我地碌晒地
原帖由 mimi1102 於 10-12-3 10:20 AM 發表
個故事係d 小朋友自己諗架 ? 第二個故事好好笑 ...
‹ 上一主題|下一主題