用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 對聖道XX很不滿
樓主: 楊楊媽
go

對聖道XX很不滿   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

如果小朋友係sen, 都希望學校可以留意多d, 俾到適當支援
既然學校係無心, 入左都未必係好事, 祝小朋友快d搵到一間適合既學校, sen家長, 一齊加油!

hktwun  一齊加油!  發表於 14-1-22 00:06

醒目開學勳章 王國長老

HayBMum 發表於 14-1-21 23:41
簡介會後有家長直接問校長對sen學生有没有支援,校長竟然答學校只有很少老師有接受過訓練,sen 家長要考慮 ...

想當年我仔去考小學, 某校原本我已經第2年去, form都帶晒, 聽到後段q&a, 我問學校對sen有咩支援, 佢好自豪咁答我: 我地學校個個禮拜都有社工

聽完之後, 我帶份表走左, 決定唔交

醒目開學勳章 王國長老

loklok0104 發表於 14-1-24 19:38
我之前都已講過,sen分很多類別,如用你所説套落這批專注力不足學生上是非常不公平,他們絕對不需學校任何 ...

我仔係adhd仔
點解adhd唔需要學校配套支援? 當然需要呀, adhd仔衝動就係特徵, 腦入面無左yes/no制, 會影響上堂秩序同社交, 否則都唔駛食藥啦; 而且專注力弱(先唔好講hyperactive), 做野甩甩漏漏三催四請, 我仔(仲係小學)學校d"專注達人小組", "自理王比賽", "情緒管理小組", 樣樣齊
我聽過有學校, adhd考試測驗有調適tim呀
‹ 上一主題|下一主題