用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同2nd interview
樓主: yushbaby123
go

港同2nd interview   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:港同2nd+interview,+可否轉時間?

原帖由 yushbaby123 於 14-09-27 發表
港同2nd interview, 可否轉時間?
應該唔得

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+janice007+的帖子 兩間係好唔同嘅學

原帖由 lingling06 於 14-10-07 發表
回覆 janice007 的帖子

兩間係好唔同嘅學校,個人認為應該去一間適合小朋友的學校。 ...
嗯,雖然就機會率而言,一定係港同易入。但如果小朋友真係較適合女拔,就唔好浪費機會了

醒目開學勳章 王國長老

引用:明天9:25am要報到,住沙田,請問東隧塞車

原帖由 lamking 於 14-10-07 發表
明天9:25am要報到,住沙田,請問東隧塞車嗎?諗緊駛唔駛好早出門,因為係返工黃金塞車時間。請幫忙。 ...
嘩呢幾日亂晒,搭地鐵穩陣wor

醒目開學勳章 王國長老

如果真係早左好多, 可以去附近公共圖書館坐下, 起碼有得坐又有冷氣又有書睇, 學校行過去都好近, 滙豐對面市政大廈就係, 可以問下街坊

柴灣公共圖書館

香港柴灣柴灣道338 號柴灣市政大廈四樓及五樓

星期一
中午 12:00 - 下午 08:00

星期二、三、四、五、六
上午 09:00 - 下午 08:00

* 星期日、公眾假期
上午 09:00 - 下午 05:00

kwansara    發表於 14-10-8 12:50

醒目開學勳章 王國長老

對面體育館我地都成日幫襯(混吉)

醒目開學勳章 王國長老

引用:但Interview完返屋企就係東廊塞到+趕住返工

原帖由 catcc2000 於 14-10-08 發表
但Interview完返屋企就係東廊塞到 趕住返工呀
嘩,今時今日,唔趕得bor

醒目開學勳章 王國長老

引用:Interview+分兩組人,一組見校長,另一組見

原帖由 little_kid 於 14-10-09 發表
Interview 分兩組人,一組見校長,另一組見副校長。會唔會見校長果組入的機會大的?我小朋友見副校長。

...
無分別的,分散工作姐

醒目開學勳章 王國長老

引用:今日仲有?我見學生唔洗返學

原帖由 twotwoshing 於 14-10-10 發表
今日仲有?我見學生唔洗返學
唔會wor我仔返緊學呀

醒目開學勳章 王國長老

twotwoshing 發表於 14-10-10 09:14
回覆 Charlotte_mom 的帖子

哈,我730am經過,一個人都冇,以為唔洗返添 ...
學校730開大閘, 太早唔會有人返呀

醒目開學勳章 王國長老

回覆:港同2nd interview

好彩家長滿意証明我無呃你地入黎

醒目開學勳章 王國長老

我會咁講, 其實讀咩類型學校, 都係有野要學有野要做, 分別係, 功課上抄寫多, 定創作多? 例如小一英文, 港同唔重grammar住(大d就有練習做), 但會要求學生了解課文, 寫下信(有關個故事), 做下勞作(例如講完公園就用tissue box砌模型同介紹), 而傳統學校就要做功課(呢樣大家理解我唔解釋了), 咁in this case, 其實小朋友唔郁, 去邊種學校都係要家長拉牛上樹, 分別係: 份功課有幾"難頂"而帶來幾大阻力呢? 都係果句啦, 要做的一樣要做, 港同唔係傳說中無功課無默書, 一樣要溫習要交貨

所以如果小朋友主動的, 除左學校最基本要求, 可以學得好遠(因為功課好多時open end, 小朋友寫得深老師一樣奉陪), 而懶散的小朋友, 都會上堂學到應學的事, 不過功課多創作, 家長要費神d就係了

港同有樣理念我好欣賞的, 就係唔"倒模", 每一個小朋友都有讓人欣賞的地方, 以我仔為例, 從來唔係咩模範生(哎, 星中之星, 對我黎講遙不可及, 麻煩就有佢份), 不過老師一樣留意到佢背稿/話劇特別叻, 有俾機會佢, 早幾日, 至搵佢廣播宣傳一個校內創作比賽, 佢開心死了

醒目開學勳章 王國長老

溫馨提示:面試去到22/10,為公平起見,建議面試內容過後至討論

醒目開學勳章 王國長老

面試埋今日,好快又有結果

醒目開學勳章 王國長老

小一入學面試第二階段已全部完成
2015-2016年度小一入學面試第二階段已全部完成;面試結果將於2014年10月28日於本校網頁:www.hkugaps.edu.hk 公佈。第三階段面試將於2014年10月31日開始,獲選的400位學生將接獲書面通知第三階段面試日期及時間,如家長於10月30日前仍未接獲面試通知書,家長可登入本校網頁列印該通知書。

醒目開學勳章 王國長老

學校咩類型學生都有, 不過多數主動就真嘅

轉校的話, 睇返2012-13ANNUAL REPORT, 全校有6個學生走, 2個轉校, 4個出國移民, 我見真係唔多, 多數係去到P4,5轉去國際lor, 因為唔轉就走唔到 (多數咪又係果幾個)

以前書院未有公開試, 大家得個信字, 家長有d的確無信心, 而家有公開試, 都算ok啦, 好多家長都唔想煩, 讀上去算了

醒目開學勳章 王國長老

學校寫31/10開始, 可能update左
http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/news

Fatta  Thanks  發表於 14-10-23 13:41

醒目開學勳章 王國長老

咁又想8下...以往入到3rd in,而最後waiting 的話...多唔多位可以call waiting??
call唔晒的, 會有人最後都等唔到
不過唔入400強, 過往數字睇返, 叩門無機

咁我一路waiting 而又冇其他offer,係咪可以玩住大抽獎黎等??
當然! 一路繼續考其他, 一路等, 一路參加政府派位

學校會唔會見我参加左大抽獎而放棄我個waiting位??
當然唔會啦! 學校都俾唔到咁多位, 家長都要為小朋友打算呀
以往都有6月派彩後至call候補, 有人會去, 有人會唔去, 家長個人選擇
‹ 上一主題|下一主題