用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012 小一入學的媽咪請進!
樓主: 豬芬
go

2011-2012 小一入學的媽咪請進! [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

可以去SEARCH下:
http://www.chsc.hk/primary/tc/searchresult.asp?District=%B8%DB%8Du%85%5E%D3%F2&sch_type=Private&gender=&day_mode=&sch_name=&Submit=%CB%D1%8C%A4

通常一定報:
聖保羅男女--龍頭名校又唔駛報名費, 點都去見識下

其他私立/直資, 基本上都會留意同報, 報邊類型就睇下父母點揀 (傳統定活動/宗教因素/男女校/學費ETC)
原帖由 share123 於 10-4-8 09:47 AM 發表

我大b都系2011-12入小一.想問下香港島有咩直資和私立好學校呀?

醒目開學勳章 王國長老

間間做法唔同, 你要問返學校
我女果間就一定入到second round, 結果係正選定waitlist, 同埋wait幾耐, 就由interview表現決定(已經好好喇, 入唔到second round基本上連叩門都無得叩 )
我亦聽過有間超級名校, 有兄姐讀緊, 弟妹都未必收
原帖由 babyakambm 於 10-4-8 02:04 PM 發表
我想問 , private or DSS 阿哥入咗 ,  smaller brother or sister 係唔係一定收 ? Or still have to interview? Or they will add points to siblings?

醒目開學勳章 王國長老

點止成千個申請, 係1400至真!
仲有果30%無關係入面, 有好多係"暗地裡"有關係呢
不過唔試過又點知wor, 岩既, 聖保羅係比較鐘意d謙虛有禮既小朋友, 可能到時令校長一見傾心呢!
原帖由 ma記 於 10-4-8 10:13 PM 發表
Charlotte_mom,

聖保羅男女是我首選,最近我都有睇吓上年BK的discussion, 成千個application,只收150個(70%有關係,30%冇關係),waiting list50個。

而我阿女是嗰30%冇關係嗰group, 不
過我哋係基督徒(但又唔係聖公會),所以機 ...

醒目開學勳章 王國長老

以我所observe, 聖保羅係特別鐘意呢款的, 反而太醒目精靈果d佢地又好似一般wor
如果乖巧+學業成績outstanding, 真係幾有機架!
記得幾年前有會員分享, 親戚個女去spcc見校長, 校長叫佢睇本英文書, 小女孩唔識, 同校長講"校長, 呢本書好深, 我唔識呀, 不如你教我啦" 於是校長續隻字教, 小朋友續隻字跟, 得左!
我好記得架, 我都有教我個仔interview時學下人地咁乖巧受教, 不過佢學唔黎之嘛

原帖由 ysnmama 於 10-4-8 10:43 PM 發表
謙虛有禮的, 不是每間也喜歡嗎?

我兒子一定沒份. 他總是要我提...提...提.......

醒目開學勳章 王國長老

http://www.digitalthinking.com.hk/contact_us.html
呢間我影咁多年都好滿意
原帖由 ma記 於 10-4-8 11:43 PM 發表
想幫阿女影靚靚passport相, 用嚟交applicant. 有冇好介紹呀? 如有的話, 請PM我. Thx!

醒目開學勳章 王國長老

學費貴唔貴係其次, 最緊要係將來小朋友接受中文既程度, 我女而家小四, D朋友仔有D讀國際學校, 佢媽都好努力想佢接觸中文, 但小朋友都好抗拒
原帖由 mat媽 於 10-4-9 10:34 AM 發表
我仔仔現在讀 k2, 由於對傳統的學校很失望, 所以安排了仔仔下年入國際學校, 不過都會報讀私校/直資, 因為始終國際學校的學費真的很甘

醒目開學勳章 王國長老

呢幾年我貪平都係用呢個TOOL , 去快圖美晒, 唔靚仲可以REFUND
原帖由 ladykin 於 10-4-9 12:06 PM 發表

如果想自己整證件相, 試吓入呢個 website 啦, 咩尺寸都有, 整完 save 咗去沖哂店哂相就得嫁啦

http://www.openplatform.com.hk/Chinese/photoDIY.htm

...

醒目開學勳章 王國長老

我女讀港大同學會(港島區直資)
原帖由 wunyan 於 10-4-9 12:51 PM 發表
不好意思,請問妳女兒是否讀香港島小學?是私校、還是政府學校。我的細女是2010要考小學,因性格問題,應會報其它私校或直資。

醒目開學勳章 王國長老

國際學校一樣有讀得成書, 有讀唔成書, 國際學校一樣有人勁補習, 公開試科科A, 敗家亦大有人在
正常黎講, 如果正正經經讀, 讀IS的確係英文底子會好過local school, 而外學途徑又同本地中學唔同, 成個校風, peer group, 成長歷程思維訓練都唔同, 呢樣家長要唸清楚係咪接受的
原帖由 broadband 於 10-4-9 02:15 PM 發表
如果讀國際學校, 足5歲就要入小學. 你仔仔係唔係05年9月後出世. 9月前出世今年9月要入小學啦.

我都考慮緊俾個女讀國際學校定傳統小學, 但唔太識人係國際學校畢業. 唯一識嗰個, 係大公司做management trainee. 佢媽 ...

醒目開學勳章 王國長老

功課量唔多, 但花時腦力多, 有時都攪幾耐
自由.......會比傳統學校自由, 學校亦有空間俾小朋友, 學習唔規限於教科書, 我女P4已經好習慣去借書, 上網搵料, 自己搵埋print埋消化埋做工作紙or project, 如果無大製作, 我會幫佢手唸個layout或者個flow, 應該擺邊類資料等
學校主張positive reinforcement, 合理後果, 唔記過的, 做錯左會要求學生ratify同思過, 但唔係罰
每年約1200-1400人考, 120個位, 一條龍升中
原帖由 wunyan 於 10-4-12 01:35 PM 發表
Thanks.

請問這間學校是否很自由,沒有太多功課。難不難考?

另是否一條龍直上中學。

醒目開學勳章 王國長老

我就唸你咁勁, 邊度都識咁犀利既
原帖由 ziyi 於 10-4-22 06:11 PM 發表
我那個是囡呀,除了女校外,只留意net95,但因我畢業的小學是在net 48,加上也是隔離區,所以才知道呀
其實更加focus係某一些DSS/Private
所以幫唔到你, sorry

...

醒目開學勳章 王國長老

我都好鐘意, 學校有個大海灘, 唸起都開心
(如果我女6年班可以同成班同學一齊寄宿, 佢發夢都識笑呀)
不過學費好貴啊..........如果住九龍, 加埋車費, 嘩!

原帖由 mat媽 於 10-4-27 03:37 PM 發表
我都好鍾意 聖士提反(赤柱), 不過真係好遠... 但我都會試~~

醒目開學勳章 王國長老

我個銀包同我講, 叫我醒定D唔好亂黎WOR
原帖由 ziyi 於 10-4-27 04:14 PM 發表
你個囡小四,還可以試下轉校

醒目開學勳章 王國長老

搵返D 舊post:
真道:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1551481&extra=page%3D2
播道:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2157043&extra=page%3D4&page=1
hkuga:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2151603&extra=page%3D1
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2159164

原帖由 zzzlam 於 10-5-17 03:50 PM 發表
我都係坑口人呢~~target左logos/hkgua/ec,因仔仔係超活躍,想搵一間岩佢既學校,係呢,有冇人知呢幾間dss係點考發架,要唔要in埋家長?
‹ 上一主題|下一主題