用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~
go

07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~ [複製鏈接]

Re: 07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~

我囝囝都係n1上午班, 14/4會出席

我都係10.30喎, 仔仔有返緊nursery, 所以適應班多數唔會返了, 但註冊日會帶埋佢一齊去四圍行望下個環境囉

凡係呢類家長會, 都係d校長出黎講自己學校有咩個人之處架喇, 啟思都成日係咁, 我都預左係聽呢d, 果日除左sell英文, 都有sell話數學好既, 黎緊話有學生參加數學既公開試。當日亦睇左d片, 有劍橋大學天文視像交流、同外國小朋友越洋交換聖誕禮物、小朋友平時上課片段等, 其中有d片段係家長觀課日既情形, 所以我估到開左學之後, 都應該會再攪觀課日, 除此就係"說"家長坐校車, 過馬路危險之類

講真我都覺校長hard sell左D,
但我好記得INTERVIEW時,
個MISS好好人, 短短一陣仔,
就留意到我個仔對咩有興趣,
其間又變魔術咁變左粒糖俾佢,
佢係呢間IN時最開心冇壓力架,
反而ST.CATH個肥鬼婆IN佢時成個黑面神咁,
我個仔緊張到邊答邊MIT手指,
劍明d教材好pro, 但INTERVIEW時個MISS對我地咀喵喵,
另外啟思附小miss就好好,
見仔仔病到係咁流鼻涕又問候佢又俾紙巾

6. 主要睇你想佢讀邊間小學囉, 如果你想考直資OR私校, 咁九龍塘D幼稚園水準會高D, 如果你都係一心諗住抽津校, 咁其實讀區都有好既幼稚園, 無謂山長水遠返學喇

[quote]
maylinlam 寫道:
名位媽媽

希望比D意見給本人

1 囝囝11月出世,如果細仔再讀埋劍英,JET SET,Standford 會唔會好辛苫

2 自願性參加興趣班$3800 - 係唔係全個課程$3800已包劍英,JET SET,Standford再無其他費用因經常聽人講commerical 和至少加埋學費都要7000-8000 一個月

3. 如只係讀劍英,JET SET,Standford(不選擇$3800)大約課程多少錢

4. 興趣班上課時間如平日下午

miffy,
九龍城買校服平?
近邊度架?thanks!

BB Name...男/女...住邊區 ...校車...am/pm class...login
================================
~AM CLASS~
=========
Andreas....女.....馬灣.......yes.....am ...Krystal
Victoria.... 女.....西貢.......yes.....am ..gogoMa
Marco.......男.....九龍灣....yes.....am ..crystallam519
Naoki...... 男......元朗.....return...am ..Fionyiu
Isaac.......男......馬鞍山....yes.....am ...meldoy2216
ching.......女......上水.....no.......am .....gertrude
Justin.......男.....鑽石山....no......am class..justin1218
匡匡.........男.....馬灣.......no......am ....siufo

~PM CLASS~
================================
YingYing...女.....官塘....... yes....pm ....ShinTeresa
Mark........男....屯門......yes.....pm.... ngkawunkaren
cherry......女......荔景.......yes.....pm....maggieszt
Zoe.........女.......沙田.......yes.....pm.....ww_so

~~如有 join 新生適應班,請在下面加名啦 ~
=========================
- Krystal --- 囡囡 Andreas

原來有咁多媽咪不時打去問, 煩到佢地批為至, haha,
不過聽到個news好開心, 可以慳到一萬蚊喇!

yickmaggie,
點搭呀?要有大人帶返學喎, 一程要幾多錢?仲有易唔易截的士?

收到校方通知後,請加入班別喇!不如做多個統計『食吾食茶點』Y=YES/N=NO/C=CONSIDERING

~AM CLASS~
=========
BB名 (男/女)...班別...住邊區 ...校車...login...茶點
==============================

Christy(女)....K.T......no......stepanie
Phevos (男)....將軍澳...yes....Anita
Andreas(女).....馬灣.......yes ...Krystal
Victoria(女).....西貢.......yes ..gogoMa
Marco(男).....九龍灣....yes ..crystallam519
Naoki(男)......元朗.....return....Fionyiu
Isaac(男)......馬鞍山....yes.....meldoy2216
ching(女).....上水.....no.......gertrude
Justin(男).... N1B....鑽石山....no.....justin1218
匡匡(男).....N1E....馬灣.......no.....siufo....Y
Jeffrey(男)......KTO......yes......ruby-cheng
謙謙(男)......沙田.......yes......twinnelui
Long(男).....taipo......yes.......longwing
Stephanie(女)....將軍澳....yes.....ysandy
Noelle(女).....藍田.......yes.......siupoy818
Marco(男).... 男.......深井.......yes ...midmid
Owen(男)....男....荔枝角...yes.... Hinsmom
Natalie(女)....TKO.....yes....sumsumpapa
yan tung(女)...青衣....no......yickmaggie

~PM CLASS~
~~~~~~~~~

BB名 (男/女)...班別...住邊區 ...校車...login....茶點
==============================
YingYing(女)....官塘....... yes.....ShinTeresa
Mark(男)...屯門......yes...... ngkawunkaren
cherry(女).....荔景.......yes.....maggieszt
Zoe (女)......N1C.....沙田.......yes.....ww_so...C
GABRIEL(男).....男.....屯門......yes....patsm

~如有 join 新生適應班,請在下面加名啦 ~
=========================
-Stepanie---囡囡 Christy
- Krystal --- 囡囡 Andreas
- ysandy --- 囡囡 Stephanie
- siupoy --- 囡囡Noelle
- Hinsmom --- 仔仔Owen
- sumsumpapa -- 囡囡Natalie

睇過york隻開學簡介DVD,
好似都攪幾多活動喎

Longman套英文書紙質好利, 我俾佢介到手指花晒, 有咩辦法可以整到無咁利?唔想遲D亞仔上堂時又介到花晒

校巴既情況我就唔知, 但開學出左通告喎, n1班8月9日開學, 返9:00放11:00, 好似去到20號先放12:00, 星期幾穿運動衫可能要開左學先知。

[ 本文章最後由 siufo 於 07-7-25 14:07 編輯 ]

size太大, 你set細d, 試下唔over120像素x120像素喇!

原文章由 ShinTeresa 於 07-7-24 00:51 發表
點解我想放阿女張相 1upload時 佢就出呢句既 anymami canhelp "您設置的頭像超過 200000 字節大小,請返回修改。"

N1頭頭唔使帶書, 只係帶書包、毛巾、杯、碟、後備褲仔

尋日都係Miss Ng打俾我喎, 會唔會係同一班呢?
我仔係NIEam呀!唔知會唔會有多一個Miss Ng呢?
隻開學DVD入面果個又係叫Miss Ng喎。

自動轉帳你交去自已所屬銀行就ok喇!

原文章由 Fionyiu 於 07-8-7 18:24 發表
各位媽媽,

請問自動轉賬張FORM幾時交?  是否交去學校定還是交去自己既銀行? 請告知.

諗住今日第一日開學, 點知三號風球, 有d掃興, 不過下晝班應該如常喎, 今早11點幾落晒波喇。

我星期五親自送個仔返學呀, 一入校門有個位除左雨褸之後就俾老師拉左去四、五個人一條火車咁排隊入課室, 放學要等晒D學生上晒校車先可以俾冇坐校車既家長入課室接, 放學時有雨, 保母一個個咁同佢地穿雨褸拖上車然後又除返雨褸pass俾下一架車, 攪左好耐 先上晒校車, 亞仔話今日食左餅餅同飲水, 玩左車車, 佢就冇喊過, 第一次問佢開唔開心佢就話開心:D , 第二次問佢就話唔開心:( 因為有同學打交  , oh!唔知係咪真呢

至於書包入面冇手冊又冇通告, 唔知逢星期幾可以穿運動衫呢?星期一二都請左半晝假送返學, 到時再問問先。

今日放學冇落雨, 明顯快左好多, 12點一個字已經上晒校車, 而我亦都好快入到去接亞仔, 見佢今日都返得好開心, 放學時問過老師, 佢話未正式開學, 無所謂幾時穿運動衫, 家長可以因應要洗衫替換而著運動服裝上學。

今日D中班哥哥姐姐都開埋學喇, 即時熱鬧左好多, 但秩序良好, 放學都好順利, 觀察左三日都OK喇, 聽日要返工唔陪得喇, 唔知你地知唔知呢, 我之前唔明點樣分咩N1B同N1B1架, 今日睇到門口張表先明咋。
‹ 上一主題|下一主題