用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

亞仔話影左班相添喇, 叫話今日帶20蚊返去, 老師會找兩蚊。

Yes. 真係找左兩蚊。

原帖由 chingchingb.ma 於 09-5-13 17:41 發表
亞囡頭先放學一入門口就話明日要帶$18 for class photo。

大家要常留意新聞, 有可能學校會停課。

真係好離譜, 一個咁細既小朋友邊度得罪佢呀, 身為女人一D母性都冇, 係唔係人黎架

原帖由 chingchingb.ma 於 09-5-20 15:59 發表
My friend just sent me this youtube video about how an indonesian maid treated a child.  Really scary & horrible!!!

http://www.youtube.com/watch?v=EV0gQtoIw6M&feature=related

有姪仔係讀Ramondi, 好乖仔架, 真係一所唔錯既學校, 講真HK side既學校好多都好吸引, 但又過唔到自己, 要move過去好似好遠。

原帖由 MaggieHuang 於 09-5-26 01:09 發表

For P1, Ramondi is my favorite one but now i may need to give up (at this moment) becuase it is difficult for us to move to HK side

係呀, 日子迫近, 忙到唔知點算好, 屋都仲睇緊, 幾十樣野要煩, 仲要身體抵抗力差左好多, 一個月黎病左三次, 其中兩次仲發埋燒, 真係想死, 過埋呢個月, D野定晒應該會好好多掛, 但要過呢個月都唔易, 考試、Project、搬屋...

原帖由 sunphoto88 於 09-5-31 12:35 發表
chingchingma, where are u? what are u busy on? longtime no see in here

siufo / chingchingma

hv u find a gd hse? near June la

ngo mum

考睇鐘?真係估唔到喎, 亞仔有話英文有DD難, 中文就唔難, 尋日都有話係校長批准佢地唔使做功課, 雖然今次assessment黎得急左D, 但對我黎講又了左一件事, 可以放心忙其他野。

firm左未好囉, 試又考晒, 大把時間攪搬屋喇。

原帖由 chingchingb.ma 於 09-6-5 14:16 發表
業主(攪成個星期)卒之formally confirmed,我會6月尾搬,而家屋企成個廳都係搬運公司紙箱及膠籃,但仲未正式開始執,要努力d先得喇!!

不過我仲煩緊下年校車問題,因冇校車經,可能要自己接送都唔定。 ...

cambridge我報左今個月28號考, 冇報course, 只係買左d paper俾亞仔做, 要報就都差唔多, 因為寄cert都要大約一個月時間。

原帖由 graceshumwy 於 09-6-5 00:00 發表
chingchingb.ma

我想問吓考LCM有無用架? 對考學校有咩用?
你地今年會唔會去考CAMBRIDGE?

不經不覺踏入左報小一階段, 我前日先發現保良局蔡繼有有簡介會, 但為時已晚, full晒, 情況真係令人緊張, 你地有冇人報左架?

浸大王錦輝中小學有簡介會, 有興趣可以留座去聽。

係咪柴灣架?好遠喎, 呢間好嗎?之前冇留意過佢。

原帖由 Kangaroo 於 09-6-10 23:03 發表
From other post:

港大同學會招收2010-2011年新生
簡介會
7月11日(六) 2-4pm
8月22日(六) 2-4pm
9月5日(六) 2-4pm
歡迎準備於2010至2011年度入讀小一之學生的家長出席簡介會,事前毋須登記。有關入學申請事宜將於七月 ...

亞仔個老師都係咁講, 宣佈停課後都有問過老師家長日幾時, 佢地話因為停課, 家長日會有變, 遲d先會再通知。

原帖由 v.lo 於 09-6-12 23:43 發表
阿女個老師話回郵信封喺攞功課時交,健康申報表喺3日內寄回,不過我地係要返學校課室攞,你係校車站攞就唔知係咪一樣!

真係要小心呀, 唔好四圍去住, 休息多d, 亞仔呢兩日半夜都咳得好利害, 好彩係冇發燒, 呢個時間病, 特別擔心。

原帖由 graceshumwy 於 09-6-15 12:06 發表
阿仔星期六嗰日都病咗, 發燒同咳mouth:" /> , 睇咗法國醫院都唔係好得, 最後昨日都忍唔住去咗睇政府流感診所, 暫時都無事, 今日都好番好多, 而家都要隔開細佬, 費時比哥哥傳染比佢. 好彩唔使返學咋, 唔係就仲煩.  :sig ...

冇收到喎, 不過可能係都唔奇, 如果十日功課到last day先黎做, 都幾甘架

原帖由 Kangaroo 於 09-6-22 22:57 發表
Did KV teacher call your kids today? Jeff said he picked up a call today. It is from "Ms Wong", she talked to him for a while and told him to do homework before playing. At first I thought this may be ...

same. 日日都打電話俾我、Daddy同嫲嫲, 又成日問住你係邊呀?幾時返呀?你架車去到邊呀?可唔可以睇卡通呀?可唔可以食餅呀?真係大家都慘....

原帖由 Kangaroo 於 09-6-19 22:23 發表
My son is very boring at home, how about your kids?

今日老師都call左我話返去取成績表, 因為我29號唔得, 所以改係30號中午見

原帖由 graceshumwy 於 09-6-24 00:09 發表
老師都有call過我地兩次, 不過22/6就無call過我地喎, 一次係攞功課, 一次就係話29/6 parents day...而功課都話停完課先至交. parents day交唔交就唔知喇.

我今日都見完老師喇, 第一次有清潔獎攞, 同埋環保project張participation award咋, 老師話八月尾註冊, 九月先開課, 真係一個長暑假呀。

19Jul我未必join喇, 因為我地早排去過, 你地玩得開心d喇。

原帖由 Joslau 於 09-6-30 20:55 發表
We should be OK on 19 Jul. 2A1K.

老師話亞仔好靜 , 同埋話亞仔係要督促住 , 一唔睇佢就會放懶, 另外見議我選traditional既學校, 其他都冇咩特別野講。

Ngo ma,
96、98呢d經常都有喇, 小朋友實會錯D唔小心野, B又寫左D之類, 但睇返D卷份份都四張紙而且都唔淺, 其實已經好叻架喇。

v.lo,
囡囡好叻呀, 當然媽媽功勞都唔少喇, 事業家庭兩邊兼顧, 好利害呀。

原帖由 Kangaroo 於 09-7-1 00:01 發表
Ngo ma

96 is already good. Don't worry. Ms Wu said Jeff is suitable for both traditional and non traditional school. I also agree with this.

I always think that interview is the most important part. ...

‹ 上一主題|下一主題