用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

有留意到呀, 要完全冇被老師圈過D出界或寫得唔靚先會有星架

原帖由 Kangaroo 於 08-9-19 21:19 發表
Do you know why the teacher always put a star next to the date on all homework? Jeffrey said, if the homework is done neatly, teacher will put a star, But I really doubt because Jeffrey hand writing i ...

你誤會喇, 係冇出界、冇圈、冇唔靚, 先至會獎星星呀!

原帖由 graceshumwy 於 08-9-22 01:33 發表
吓! 乜原來有星係代表唔靚架 亞仔仲差唔多次次交完比miss派返嚟d功課都係有星星喎! 咁佢咪寫得唔靚囉.圏就未試過, 係有一粒星囉. 咁就慘啦, 雖然佢d字就唔係寫得好靚, 但我已經覺得ok, 咁miss ...

亞仔尋日都開始有三本功課喇, 不過激到我死, 做下玩下, 講多過做, 仲可以做做下係張chair度跌落黎仲要支筆插到我, 加上近日公司好多煩野, 工人姐姐行為又越黎越差, 一次過d火一齊爆 , 仲攪到我半夜發夢大叫左出黎, 哎!

本書教左既頁數會有tick, 一日未教晒都要再帶返學校, 活動工作紙我估係教晒先派, 但封套or內頁果d就唔知使唔使做, 亞仔冇講過。

原帖由 graceshumwy 於 08-9-23 01:06 發表
I think not for text book! I asked Parco. He said no need bring to school and no need do anything. But i remember teacher said some pages need do in home, but i forgot which pages And then i ...

尋晚同亞仔玩扮鬼臉果頁, 我都見未有耐tick, 但原來佢又識讀果段兒歌喎!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-23 21:46 發表
都tick咗好多頁(去到第9頁),第10頁雖然冇tick,但亞囡都讀到"小豆豆"嗰段,應該都教咗少少。

教育局個網成朝都上唔到, 我都係睇明報網先知咋, 仲要11點幾先宣佈, 係公司上網冇睇電視咁方便, 真係掛心左成朝!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-24 11:20 發表
唉....又no school la!!

所有風球除下
(明報)9月24日 星期三 13:05

[url=]天文台
[/url]在下午12時50分取消所有熱帶氣旋警告信號。
天文台在今早6時半改發3號風球,而颱風黑格比在廣東茂名登陸,風勢逐步減弱,並在12時50分取消所有風球。

不過唔使返都好, d雨一陣陣咁, 風又大, 好狼狽既

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-24 11:33 發表
KV嘅通告話EDB通常會10:30am公佈下午班是否要返學,我由10:30入EDB個website,係咁refresh都未有update嘅announcement,到11:15再refresh先見到停課嘅通知。如果住老遠嗰d小朋友,等個announcement都真係心急C喇!

...

grace,
上左幾堂咋, 慢慢黎喇, 我多數會係臨睡之前同亞仔玩, 例如叫佢聽下邊個字頭有"t"音, 之後就讀生字出黎, 有"t"既就舉手, 其實佢地都聽到架, and then就讀d"t"音係尾既叫佢估, 有時佢地學完, 係知咩音架, 但就突然去問佢呢又唔會講架喎, 仲有ngo媽講得0岩, 佢地仲細嘛。

原帖由 graceshumwy 於 08-9-25 17:32 發表
sunphoto88

Parco learned five lessons only. Five lessons for one book. He learned all tricky word and new word already(teacher said). But Parco said teacher not yet tech him.Now I try to tech him eve ...

我都收到喇, thanks提我check呀.

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-25 13:18 發表
如果有apply Kids Power嘅,尋日應該會收到confirmation email,記得print番張confirmation letter連回郵信封寄返去攞tickets呀!

一返去亞仔就用punch機打左好多圖案出黎, 然後貼晒上去, 風箏尾有釘上去, 但就冇講過話要蝴蝶, 我估係自由設計呱

sunphoto,
Ngo Ngo好利害呀, 我覺得男仔玩多d運動好架, 人都會堅強d

亞仔終於都話老師叫佢地填書套張咭喇, 仲有要做埋last page既個人資料, 貼埋生活照添喎, 你地使唔使做呀?

原來依家推廣到幼稚園呀, 好喎, 我都參加, 多謝你的info.

原帖由 Kangaroo 於 08-10-2 22:10 發表
各位有冇興趣參加幼稚園每日一篇,我打算幫仔仔參加.

http://www.hk-123.com/kindergarten/

亞仔有次講, 話佢同d同學係度玩口水, 即係谷到塊面變雞抱魚, 然後用手指唧個面珠谷d氣出黎, 佢話miss wu見到佢地玩, 佢又玩埋一份, 好攪笑!

原帖由 Kangaroo 於 08-10-2 22:07 發表
Jeffrey 最近講多學校比我聽.今日佢話有個叫言德心的小妹妹做paper激親陣Ms Leung.咁Ms Leung 好大聲話"激死我咩".嚇到小妹妹喊.跟住Ms Wu入見到,就話"做乜咁凄良"(我以為Ms Wu 會去災慰佢,點知亞仔話:Ms  ...

我地班教普通話都係余老師, 唔知係咪同一人呢!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-3 13:41 發表
係唔係新老師我就唔清楚,只知教普通話嘅老師叫余老師,前兩星期已開始有普通話堂。

你先通知老師Jeffrey果日唔坐校車, 學校五點放學, 記住帶pick-up咭

原帖由 Kangaroo 於 08-10-5 21:40 發表
Just want to know if I want to pick up Jeffrey at school, at what time should I go? I want to bring Katrina to Kentville, hope she will be famililarize with the environment before interview.

jolly phonics有套parents guide可以free download架, 有興趣可以睇下

http://www.jollylearning.co.uk/2008%20UK%20%20Guide.pdf

原帖由 graceshumwy 於 08-10-5 02:21 發表
睇嚟已經教緊好多加數啦, PARCO妮兩日成日講1+2=3, 2+2=4, 2+3=5. 我問佢點解識, 佢話係MISS CHIU (班主任) 教佢架. 老師真係幾勁, 教到好似背乘數表咁.

grace,
35堂咁快?我果間如果一星期上兩堂, 由單音開始學, 大約年半左右, 亞仔上左一個月, 仲未要記tricky words喎, 你果間咁快要記咁多既?對K2黎講, 好似難左D咁, 如果praco跟到就ok, 萬一跟唔到驚佢失左興趣仲弊

原帖由 graceshumwy 於 08-10-7 00:43 發表
PARCO學緊嗰間喺Tseung kwan o架, 係外籍老師教, 不過覺得佢教得好快, 好難跟.
我只知東山語言中心都有得學, 同旺角區都有.

boygirl,
我果間係旺角近廣華, 唔知你近唔近

原帖由 boygirl 於 08-10-7 11:45 發表
Maggie, 唔該哂你呀!都可以參考啊!謝謝你!

v.lo,
亞女好慘呀, 我估佢一定係好想daddy媽咪送返學囉, 有時佢地見隔離同學有媽咪送, 自己未試過就特別想架喇, so我有時都會請下假送or接返學, 上年miss ma都有話, 我黎接佢呢, 就開心到彈起架, 我今日咁0岩又係放假, 依家等緊去接放學咋。

原帖由 v.lo 於 08-10-7 18:14 發表
我尋日都係放假,阿女一起身就同我講想我送返學,唔想坐褓姆車,我諗平時要返工都無可能送到佢返學,就順下佢意,佢一路都開開心心,返到課室都好地地,我就係課室門口想睇下佢點交功課,點知阿女攞完d薄出黎就開始變瞼,跟住 ...
‹ 上一主題|下一主題