用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

grace,
今年可能老師都嚴謹左, 所以佢地feel到壓力, 亞仔成日朝早起身就問今日星期幾?自己使唔使返學, 我使唔使返工, 但好彩佢問完都未試過扭計唔返學囉!

係呀, 學校特色就係要訓練佢地識manage自已d野, minor野大部份口述就算, 所以成日返黎都要問住佢有咩要做要帶, 不過你講果d我暫時無聽亞仔提過, 反而上年miss ma有叫過囉

原帖由 graceshumwy 於 08-10-8 14:30 發表
真係可憐喇! 佢又會咁講呢? 係咪有人咁話佢呀! 我覺得佢係掛住你多d, 近排parco都成日話, 我去咗返學, 我會好掛住你喎, 又見唔到你, 我會唔開心架...我唯有話放學我咪嚟接你囉, 跟住就見到你啦, 最多你聽話,  ...

頭先送完亞仔返學, 老師話今日會有家長日通告, 唔通佢地做左assessment

但我記得舊年係唔知唔覺咁就做左第一次assessment, 我覺得就算未做, 都應該呢兩個week會做掛!

原帖由 graceshumwy 於 08-10-8 15:51 發表
係啦! 我都覺得似PARENTS DAY多D, 因而家都唔係教咗好多嘢, 已經成日有小TEST啦, 應該無咁快做ASSESSMENT.

Parent's Day你地幾點鐘呀?我係25/10朝早9:20

尋日接亞仔放學, 佢係操場玩左一陣鋼架(近音樂室), 原來個架既玩法係爬上頂, 然後係中間支鐵柱好似消防員咁滑落黎, 我見個個都幾好身手, 另外亞仔又帶我去睇樹屋, 原來係有個幾高下既滑梯屋係正棵大樹隔離, 仲見到有我小時候係公園常有, 一直排坐五六人既木馬, 好懷念呢!

grace,
我一路睇, 一路笑唔停呀, 細佬d答案好有創意, 我估佢係你面前先會特登咁答0者, 少擔心喇, 一見到老師咩都收歛晒, 就會答得好架喇!

原帖由 graceshumwy 於 08-10-10 00:58 發表
sunphoto88

我地喺8/11, 10:30 interview呀! 我都好緊張好擔心細佬唔掂, 妮幾日成日同佢講見老師要點要點...佢話好驚呀! 同埋我問佢係男仔定女仔? 佢喺度玩玩吓咁答我係衫仔 . 問佢屋企有咩人? 佢就話有mick ...

boygirl,
check pm.

原帖由 boygirl 於 08-10-10 07:58 發表
siufo,
廣華都OK喎,可以比資料我,等我又再去問下嗎?唔該哂!

Grace,
係呀, 匡匡返緊呢間, 因為一般jolly phonics分七個level共42個音, 有話學完之後好多字blend唔到好有限, 佢呢間sell既係佢改良左jolly phonics, 叫jolly phonics plus, 比原先多左好多音, level 1分book1&2, book1係單音(s,a,t...), book2係雙音(ai,oa...), 成個level1即係jolly phonics果42個音, 之後level2既音會多d(wh,ea,ay,ur...), level3會教silent b,soft c, tion等, 上堂時會因應每人既進度去教, 因為我之前教過亞仔d單音(死記, 但佢又記到d喎), 佢做左assessment話佢識單音但唔穩, 所以佢由level1 book2開始讀, 每堂會再review單音, 大多數一堂會教一個音至兩個新音, 而且老師每堂都會寫手冊, comment左上堂時表現, 以及學d咩做左d咩, 唔使下下要套亞仔攞料咁麻煩, 仲有可以用$20買隻CD連一本書, 亞仔唔記得個音, 都可以同佢溫翻, 呢間係貴少少, 但同hooked on phonics或abc pathway比就差唔多, 有興趣你可以帶parco試下堂了解下先

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-11 15:41 發表
Grace,

係唔係好似匡匡讀緊,如果係siufo可能會比到d意見。

我會咁睇,你又不妨上去睇問清楚details及比Parco試下堂。佢哋sell個K2小朋友學咗一年可以讀小三一段英文,雖然係有咁嘅可能性,但我就有dd保留(e.g.如果我 ...

我都發現亞仔未好融入到K2, 佢話班上最friend個幾個, 一個係馬嘉欣, 一個係之前畫班識既, 所以可能都要一段時間呢!

原帖由 v.lo 於 08-10-11 20:26 發表
基本上星期六日24小時(除左上興趣班時間)我都係同佢一齊,因為平日夜返屋企,所以唔駛返工時都會儘量陪佢,佢可能真係近排同我地玩得開心得滯!我知佢淨係屋企扭,返到學校又正常番!

多謝大家關心!

...

我記得開學日老師係講過話黙書要簽名, 但佢話到時會再提醒家長, 我本來都打算簽, 但又唔見話簽邊度, 最後都冇簽到囉, 仲有知唔知改正要改幾多個架?

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-13 09:45 發表
啱啱問咗個ex-KV嘅家長,佢話要簽名交回wor。

grace,
小朋友可能係唔鍾意大人成日問佢識唔識, 佢主動講固然好, 但每次都問佢教d咩對佢黎講好似check住晒咁, 所以通常都答"唔知呀!唔識呀!"就算。所以呢我會係屋企空閒時, 拎佢d作業出黎睇, 然後自言自語咁, 亞仔一定八卦, 跟住我會話呢個音好似係咁讀喎, 有時會固意讀錯, 如果佢係識既, 一定會話我錯, or有時係屋企我都會同佢玩聽音遊戲, 讀d字出黎, 如果聽到頭有k音既就舉手, 一來可以溫書, 二來又可以知佢學得穏唔穏。
你依家一個星期上幾多堂?睇下可唔可以放慢d, 例如一星期只上一堂囉, 如果要重讀同一course就唔係咁值, 要讀都去第二個centre讀, 起碼教既方法同遊戲都新鮮d嘛。

原帖由 graceshumwy 於 08-10-14 00:28 發表
哦! 明了! 真係唔該晒! 咁我要快d去試堂先得喇!

玩我 我都唔知喎, 佢唔會咁naughty呱!! 等我聽日再試吓佢先得.

boygril,
sent by e-mail. pls check.

原帖由 boygirl 於 08-10-13 23:07 發表
我個女都話要簽名喎!果日一番到屋企,佢就已經係咁叫我同佢簽名,仲講明係爸爸同媽媽都要簽,然後今天就交番比老師,不過佢話老師今日請左假,所以要鄤天才可以交喎! ...

食早餐我都ok呀, 大約幾點丫?

原帖由 MaggieHuang 於 08-10-14 00:01 發表

for Oct 18 parent day :

see  if we will meet?  Edwin is 11:30 and Felix is 10:30

亞仔派左紙做show and tell喇, 主題係"秋天"呀!

chingchingb.ma,
我都唔會帶亞仔呀, 因為佢朝早要去學游水。到時見完老師電聯喇!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-15 23:44 發表
siufo,

Oct 25 Parents' Day有我哋幾個:

Kangaroo.............8:30
siufo....................9:20
v.lo......................9:25
chingchingb.ma.....9:30
Joslau...................9:45

食早餐可以去super  ...

grace,
咁都係一個好開始, 你係咪報旺角果間呀?亞仔都返星期六, 不過佢係1-3, 放學未會見到你地囉!

原帖由 graceshumwy 於 08-10-16 00:31 發表
今日終於去咗匡匡讀嗰間jolly kingdom度試堂啦, 個result係佢一個音都唔識讀, 最後我都join咗佢個course, 今日老師都教咗佢一個音"f", 走時我問佢都識讀, 叫做一個好開始啦, 希望真係教得到佢識就好喇. 11 ...

grace,
亞仔放學返黎話今日見到你呀, 仲話叫佢遲d約parco出黎玩添, 跟住就話要寫信約你地去放風箏, 好攪笑。

我都收到電話改期, 因為佢center近日有小朋友出現過腸病毒, 為免傳播及安全起見, 所以改係11月, 不過30/11我可能撞期黎唔到。

原帖由 graceshumwy 於 08-10-19 02:23 發表
吓! 佢無打比我喎! 咁我點好呀? 我係咪要打去問吓呢?

係呀, 有後頁架, 今個week都幾多功課架, 又要drawing, 不過就少左本math囉, 同埋我想問下, 你地有冇張A-Z之前過左膠張溫習咭呀?我翻轉個書包都唔見, 我都唔知佢係跌左定係老師收左, 我問佢就話老師已經教完A-Z, 唔使再用佢喎

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-17 21:18 發表
請注意:今日中文功課寫兩頁"生日、大石"及"子",記得唔好miss咗一頁呀!

吓!咁就煩喇, 都唔知佢果張去左邊?今朝再問亞仔, 佢又話變魔術變走左  , 又話變左上天花板, 講講下又話變左上學校既天花板 , 俾佢驚死我!  

原帖由 Kangaroo 於 08-10-19 23:06 發表
Jeffrey 嗰張都仲喺書包個file度.
‹ 上一主題|下一主題