用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

ngo daddy,
我無你咁利害呀, 成日搵到咁多活動, 連濾水廠開放日都收到風, 呢個都係有人send俾我先知咋。

原帖由 sunphoto88 於 08-11-19 22:50 發表
siufo
比你快post過我。星期日和翱翱打完球, 下午會去, 重有冇人私去?

ngo daddy

walk-in得架喇, 我會去, 不過未知星期六定日好!

原帖由 graceshumwy 於 08-11-20 02:27 發表
妮個活動都唔錯喎, 要唔要攞入塲卷或登記先得呢? 有無限d咩呢? 我都會選星期日去, 你地會去嗎? 可以join一齊喎.

一諗起要做profile, 仲慘過交論文呀!

原帖由 sunphoto88 於 08-11-19 23:04 發表
今日和囝囝上完音樂, 和一個K3同學媽媽話開上小學, 佢都非常緊張, 回想我們都冇時間la , 只有9個月左右, 大家個大project 係時間開始mouth:" /> ,忙完囡囡,到囝囝

Ngo Daddy ...

我都比較鍾意英華, 出年有簡介會時會去再了解清楚d, SFA我聽過就算KV生, 都讀左一年頂唔順走左, 聽落有D驚, 但呢間D成績又幾勁咁, 真係煩。

原帖由 Kangaroo 於 08-11-23 23:24 發表
As far as I know, you can apply DSS (like Ying Wah) or private school (like SFA). But if you accept offer from DSS, then you cannot attend lucky draw. For government and subsidized schools, you can al ...

我同你地都係差唔多, 不過又撞唔到你地添, 亞仔都好開心呀, 可以咁近睇到消防船上上下下, 仲有噴水表演

原帖由 sunphoto88 於 08-11-24 01:32 發表
我們大約3時到, 看了4:00 的fire boat 噴水, 非常非常好玩
ngo daddy

我都好遲先叫老公去旺角水務署取飛, 都仲有呀, 不過時間係1:30pm, 唔知到時撞唔撞到你地喇!

原帖由 sunphoto88 於 08-11-27 18:37 發表
Joslau , 只有最後3 張, 剛好給你,  

MaggieHuang , sorry ,冇票喇及寄不及
, 你可能要到旺角水務署(近火車站), 或其他地方拿,

ngo daddy

咁快又一個月喇, 幫亞妹改左名未呀?

原帖由 Joslau 於 08-11-27 16:26 發表
各位你地好呀! 成个月无上BK, 原来甘快已经倾到小一选校啦! 仲未有准备添... 亚B就快满月啦, 出世8磅4安士, 亚哥都好乖成日话帮忙抱亚妹, 有时成张被盖住亚妹块面, 所以当亚哥系屋企时要睇實D.

NGO DADDY,

如果 ...

一人一花, 大家可以參考下!

三色菫

別稱 : 人面花、貓兒臉、鬼臉花
學名 : Pansy Heartsease
名由 : 三色堇因為一朵花上有數個顏色而得名;另外,由於花瓣的色彩變化,看起來有點像貓臉,所以又稱為貓兒臉。
分佈 : 原產地北歐
分類 : 堇菜科,堇菜屬
型態 : 一年生無毛草本;莖高約30mm,多分枝;基生葉有長柄,葉片近圓心形;莖生葉卵狀長圓形或寬披針形,邊緣有圓鈍鋸齒;托葉大,基部羽狀深裂。花大,直徑3 - 6mm,通常每朵花有蘭紫、白、黃三色;花瓣近圓形,假面狀,覆瓦狀排列,距短而鈍。
用途 : 庭園栽培或盆栽
花期 : 冬至春季
日照 : 全日照
管理 : 喜冷涼氣候,生育適溫偏低;所以栽種環境必須是低溫環境,而臺灣的氣候條件,只有冬春季適合生長。
三色堇的病蟲害不多,平常只要將謝調的花剪掉,以免發生灰黴病。
水份 : 由於三色堇的葉子很密,所以在澆水的時候要特別注意,水是否有確實澆到土壤中。
施肥 : 除了在定植時要施用長效肥以外,為了維持長期的花期,約每三週追加1次速效肥。
繁殖 : 播種法

係喎, 未決定地點喎, 我另加兩個提議︰
1. 大棠荔枝山莊 http://yl.com.hk/taitong/index.htm
2. 粉嶺香薰園 http://www.lavendergarden.com.hk/TraditionalChinese/Introduction.asp
3. 錦田鄉村俱樂部 http://www.yl.com.hk/ktcc/index.htm

呢三個地方都夠大, 好多空間俾小朋友走, 而且都有兒童遊樂設施。

人數 :
Maggie -----2A2K
siufo--------2A1K

原帖由 MaggieHuang 於 08-11-30 23:39 發表
Hi all

關于12月14日 BBQ  Gathering, 有無提議去邊呀?  請大家列出及定人數啦.

地點 (suggest) : 大棠荔枝山莊

人數 :
Maggie -----2A2K

你搵日湊亞仔返學, 然後親自交信俾校長喇, 好多時朝早or放學都會見到校長架, 希望亞妹早日有好消息。

原帖由 Kangaroo 於 08-12-1 13:46 發表
KV rejected my daugther (not even in waiting list). Cannot express how disappointed I am.
I kow she did badly in the interview, but I still hope KV will accept her because of her brother. I  ...

grace,
sent左pm俾你, check下喇, 有關jolly kingdom八五折架

亞仔係尋日上架, 都係music room, 但佢話校長都係度教添   , 佢話係電腦上油顏色。

原帖由 chingchingb.ma 於 08-12-2 17:49 發表
亞囡啱啱放學返嚟好開心,因為今日開始有得上電腦堂,Miss Man教,喺music room上,兩個人share一部computer,玩咗好多games -- 有動物、樂器...,下星期會再上。

ngo ngo daddy,
你果度都有bbq既?係上水邊度呀?

原帖由 sunphoto88 於 08-12-3 01:36 發表
1. 大棠荔枝山莊 http://yl.com.hk/taitong/index.htm
2. 粉嶺香薰園 http://www.lavendergarden.com.hk/TraditionalChinese/Introduction.asp
3. 錦田鄉村俱樂部 http://www.yl.com.hk/ktcc/index.htm

呢三個地方 ...

12月1日舉行的「心連心 — 同遊文化博物館」,為兩地小朋友架起了互相交流的友誼橋樑;此外,香港文化博物館以關懷、愛念為題材而構思的布偶「先鋒1號」及代表周大福的吉祥物「平安寶寶」,將連同《先鋒1號與平安寶寶漫遊記》畫冊製成禮物包贈送給災區兒童。

在將踏入新的一年,聯合國兒童基金會將舉辦《中國兒童周》2009「小畫家大夢想繪畫比賽」,以健康、快樂、平安等信息為題,讓小朋友以畫筆表達對生命的熱愛,藉此培養「兒童幫助兒童」的精神。

小先鋒,我們誠邀你參與是次繪畫比賽,用色彩發揮想像,讓藝術燃亮你對有需要兒童的關愛。比賽詳情如下:

日期:
2009年1月17日(星期六)
時間:
下午2時至5時
地點:
香港維多利亞公園中央草坪
截止報名日期:
2009年1月6日
參加方法:
名額為400位小先鋒及家長,報名請填寫教育及推廣活動報名表格(可即時於網上申請下載表格),先到先得。有關活動詳情,亦可瀏覽聯合國兒童基金會網頁[url=]www.unicef.org.hk[/url]

得獎者及其一位家庭成員將獲邀參與聯合國兒童基金會的親善探訪,遠赴四川省,而其得獎作品有機會成為《先鋒1號與平安寶寶漫遊記》的插圖及印製成聯合國兒童基金會2010年度賀咭。參加者並會於比賽當日收到豬仔錢罌小禮物,以作鼓勵。

Maggie--------------2A2K
siufo----------------2A1K
Kangaroo-----------2A2K
chingchingb.ma----2A1K
graceshumwy------2A2K
sunphoto88.--------2A2K
Joslau --------------2A1K
Smilefinn------------2A2k
v.lo-----------------1
A1K

Total :
17A14K

Hi all,
which place that we final decide to go ne?

好似都齊晒人喇喎, 似乎錦田鄉村俱樂部比較多人, 不過剛剛打過電話去, 有上蓋的爐已經full左, 只能提供太陽傘, 好似冇咁好, 所以改book左粉嶺香薰園, 如果大家都ok, 我明天再confirm集合時間及地點。

之前我都唔記得post過咩link出黎喇, 不過亞仔比較鍾意既有:
1. http://www.cpce.gov.hk/dickdick 迪迪仔周記
2. http://www.thekidzpage.com/
3. http://www.thomasandfriends.com/official_thomas_the_tank_engine_website.htm Thomas
4. http://www.hkedcity.net/ 教育城

原帖由 smilefinn 於 08-12-8 18:39 發表
siufo, I remember long long time ago, you share some internet site for kids, do you still have some info? can you share again?  Tiffany always ask us to let her play computer after computer lesson, bu ...

集合地點: 粉嶺火車站大堂
集合時間: 中午12:30
目的地   : 香薰園
http://www.lavendergarden.com.hk/TraditionalChinese/Introduction.asp

如果12:30到唔到集合地點, 或駕車, 或自行入去, 請預先通知我, 免除等候。

Grace,
玩既設施雖然未及大棠多, 但放心喇, 佢地真係一個汽球已經可以玩餐飽, 小朋友有伴就唔會悶架, 而我地亦好忙咁又燒又食又傾, 我估計1:00鐘會到達香薰園, 你直接泊入佢地停車場喇, 到時再電聯!

原帖由 graceshumwy 於 08-12-11 00:46 發表
siufo

我地到時會駕車到, 請問我地要幾點到呢? 喺邊度等?

亞仔都玩得好開心呀, 只見佢除左返黎飲水, 全程都係外邊唔係玩就去餵動物, 尋日放學返黎都即時同我講話朝早見到翱翱添。

仲有係多謝你地d禮物呀!

原帖由 sunphoto88 於 08-12-16 14:21 發表
翱翱 晚上睡覺時雙腳伸跑緊步

ngo daddy

v.lo,
thanks.

亞仔開完party都好開心呀, 加埋其他同學d禮物, 收穫豐富, 尤其糖果, 不過好彩老師有補充一句, 話每日只可以食一粒, so亞仔返黎成日自己提住, 唔使我地講。

原帖由 v.lo 於 08-12-20 22:11 發表
首先多謝哂咁多位係gathering送嘅gifts!

尋日送阿女返學兼接放學,估唔到又見到咁多家長,好熱鬧,阿女話學校party d 遊戲好好玩,好多禮物,好開心!

睇黎以後閞party果日都要放半日假陪下佢玩!

siufo, pls check emai ...
‹ 上一主題|下一主題