用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

唔使慌, 仲有時間, 考劍英要夠五歲, 以佢地依家listening同speaking應該都夠應付, 只係reading/writing要下功夫咋

原帖由 graceshumwy 於 09-3-6 16:30 發表
今日個朋友同我講, 問我有無同阿仔考英文試呀?? C啦! 我無去考呀! 佢仲話好有用添, 其他CERT.都無用, 我而家都唔知點呀! 有D煩惱!

唔該晒呀, 畫雞仔幾得意喎, 都同亞仔參加下先!

原帖由 graceshumwy 於 09-3-9 01:21 發表
以下係EVI---創意復活小雞設計比賽詳情, 有興趣去參加玩吓啦. parco都會參加, 至在參與. 嘻嘻!

http://www.evi.com.hk/portalMainPage/content/pop-up09fuhuojie_html/pop-up09fuhuojie.html ...

冇報course呀, 自家training算, 上年亞仔都玩過一次, 佢都可以上台朗讀晒全首, 只不過係讀得好細聲囉, 我估今年會好過上年喇。

原帖由 Kangaroo 於 09-3-9 18:09 發表
Have you signed up any solo verse speaking course for your son? To them, it is quite scary to stand on stage alone, so need to prepare well.

亞仔都係話尋日運動會, 又係有個章, 亞仔係逢一、四有PE堂, 所以我估佢尋日已經開左, 其餘班別今日開。

原帖由 boygirl 於 09-3-10 07:56 發表
不過我阿女話尋日係運動會,仲拿左個襟章番來,唔知係咪佢地個班做左先呢?

我只係報左中文組咋, 黎緊四五月好多野忙, 又驚唔同組別佢會分開幾日黎比賽, 所以報左一個參與下算囉。

原帖由 graceshumwy 於 09-3-11 01:29 發表
唔該你提供資料!

我地昨日都報咗名, 不過唔知會唔會太遲呢?

阿仔都未試過玩, 初頭都唔敢報, 諗諗吓又有埋誦材比佢背就一於比佢試吓囉, 同埋緊佢都會去參加講故事比賽, 我諗佢故事比賽之後先到朗誦比賽, 所以佢應 ...

有d真係好pro咁, 但亦有d喊住唔上台, 所以好難講, 不過以佢地平時都有係學校唸童謠, 應該都ok, 好似尋日亞仔剛做完show & tell, 第一次tick晒頭一格, 比以前進步好多, 你比你阿女試下喇, 多一個經驗嘛。

原帖由 v.lo 於 09-3-11 00:14 發表
Siufo, thanks for your sharing,正想問你阿仔有無上course tim,咁其他參賽小朋友d表現係咪好pro? 你幫佢報英文定中文邊個組別?
我一直都想俾阿女試下呢類活動,佢試過一班小朋友係台上唱歌,唔知得佢一個夠唔夠胆呢?

...

匡匡生日會定係13/4下晝舉行, 遲d會發電郵通知大家詳情, 如果v.lo真係定左19/4既話, 真係個個week都有生日會呀

可以自已上英國文化協會報名, 每個月最少有兩個考試日期可以選擇。

原帖由 Kangaroo 於 09-3-11 18:07 發表
How to apply 考劍英? Perhaps can give Jeff a try.

其實都要讚下佢畫得真係好用心好仔細, 不過背後都要了解下發生咩事囉。

原帖由 sunphoto88 於 09-3-12 23:00 發表
今晚出了街, ngo自己做功課, 回來檢查功課時,了, 都唔知擦不擦好
ngo daddy
?ib_____DCgpuCgsl

http://us.f6 ...

同埋點解會戴左眼鏡既?

我都係同亞仔講, 其他同學仔都一齊去, 佢先肯去咋。

原帖由 Kangaroo 於 09-3-14 12:28 發表
我話比Jeffrey知Parco同匡匡都報,佢話都要去,just sign up the 普通話section for him.

ching ching好叻女呀, 我覺得佢好有語言天份架, 可以得第二名真係唔容易架。

原帖由 sunphoto88 於 09-3-15 12:38 發表
Chingching ma

Congratulation!  Ms Eva said that Ching Ching 贏得講故事比賽第二名, so smart of her ......... of course yr 悉心栽培la, so great of u.  if me, hahaha, u see last time la.  記得帶the vide ...

匡匡係揀左"風箏", ngo ngo揀左地球也是一顆星, 我估到時大家都係差不多時間, 可能撞到面。

原帖由 boygirl 於 09-3-17 12:55 發表
我剛剛都同阿女阿仔報左,不過唔知full左咪!阿女報左中、英各一,英文係Little Betty Blue,中文個首係地球也是個星球,同匡匡一樣!

我地都係9:30, 到時會見面呢!

原帖由 graceshumwy 於 09-3-17 17:35 發表
chingchingma

你係咪都報左小童群益會故事比賽? 我地收到信喇, 你收到信未? 我地在星期日9:30比賽..你呢?

聽日可能會一早去, 然後去TSL, 之後仲要返phonices, 噢!好忙呀!

原帖由 sunphoto88 於 09-3-20 02:04 發表
星期六有冇人去昂船洲 污水廠。
如果有人去可以約定一同入

ngo daddy

我地都冇喎, 點解呢?

原帖由 boygirl 於 09-3-20 09:23 發表
乜上星期派左seed咩?個女無比我喎!c啦!係什麼的一回事!

亞仔講d野成日疑幻似真, 好似環保袋單野佢又冇講錯, 不過我就唔sure呢張已經係標語創作, 但個膠樽就帶左返去之後老師話唔使然後掉左, 親子圖書又話今日要交返去, 好似上星期日日都話聽日去博物館, 但再問就話星期一, 結果尋日終於都去左, 如果你地未去最好放定件雨褸, 事關呢幾日都會落雨呀。

原帖由 chingchingb.ma 於 09-3-23 17:00 發表
Grace,

咦....亞囡今朝先做,淨係話要佈置個環保袋,有話要喺上面寫標語(我求其寫有關環保袋嘅標語),仲話佈置完寫完要剪出嚟,諗住親子美勞,今午已帶返去交。張notice我以為另外再寫嚟參加,因notice話30/3前交,大把 ...

亞仔話之前係課室老師有種到豆, 老師負責照顧, 家長日果日我都見到, 不過尋日再問就話老師已經攞走左喇。

原帖由 boygirl 於 09-3-23 18:33 發表
sunphoto,
唔該哂呀!但係我今日問個女學校係咪種左棵植物,佢竟話學校無植物,我問話學校無植物?佢就話學校出邊先有植物,課室到無架!激c! 攪到而家都唔知係有定無!  ...

搵張手工紙寫左標語之後剪貼上去喇。

原帖由 graceshumwy 於 09-3-24 15:00 發表
昨日老師最後都係比番原先張畫紙比我地, 佢張都係已經劃到一PAT野咁, 我仲以為老師可以比個張新佢, 點知...而家都唔知點加上去好了!!

1) Kent Road 只有K1, Dorest就有K1-K3, 兩間校舍教學一樣, 只係地點唔同, 同埋kent rd有個大草地
2) AM 8:45-12:10, PM 1:35-5:00
3) K1 am/pm, k2 only pm, K3 am/pm
4) K1下學期開始有功課
5) 唔清楚

原帖由 InitialD 於 09-3-26 02:24 發表
Hi KV parents

Please advise;
1) Differerent between Dorset and Kent Road school/
2) Hours from AM and PM classes?
3) Do both schools offer PM Classes for K1, k2 7 K3?
4) Do the kids need to do homewo ...
‹ 上一主題|下一主題