用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

我囡囡尋晚瞓前都有講今日要帶本英文故事書返學講.

唔知今日有無教書呢??

十月媽咪,
已pm

有無1A班媽咪,可唔可以幫我問吓你哋囡囡,老師係課室係咪講過唔比帶黑色髮飾(除橡筋外),今早同阿囡梳頭時,佢講老師話唔比唔比帶黑色髮飾,但黑色橡筋可以

十月媽咪,

我哋兩位小公主講關於髮飾的要求嘅顏色完全一樣,應該可信.

今日看過阿囡本手冊,寫了要留心上課,另佢係自己筆記本上寫了19/9請爸爸媽媽返學校見班主任,我問阿囡,佢答全部同學都有寫,見家長是老師對所有同學講,十月媽咪,你幫我問吓你囡囡係咪都要見老師?如果唔係可能大件事啦...   

無錯呀,多多指教,係咪坐正我囡囡前面?

十月媽咪,

我囡囡話今日PE老師同佢哋話聽日要穿PE衫 ? 你問吓你囡囡有無 ? 唔該 !!!

十月媽咪,

我估係我阿囡攪錯, 因聽完你回覆後再問她, 老師點同你講, 佢話PE老師同佢講 See u tomorrow, 但無提要穿PE衫, 可能呢句See u tomorrow 說話令佢以為要穿PE衫...唉!!!

8:50pm瞓咗啦, 如果唔係真係無精神, 我囡囡都無收粉彩呀, 聽日我都會比佢帶返學校.

我無問阿囡呀, 因好似都係好細本, 我比咗3 本Level 2嘅書比佢.

sure, no problem, cheer_ma!

我囡囡是參加泳天, 我覺得幾好, $110 一堂 (60mins), 兩個月為一期.

yan316, parentslove2,

hello, 想問吓你哋自己接放學, 大約幾點接到囡囡, 因我安排了課外活動於平日, 但校車呢幾日都遲最少30分鐘, 校車姨姨話下星期校車下車時間可以有改, 所以我怕4:00pm嘅課外活動可能趕不上, 唔之會唔會自己接會早d, 定或跟校車都差不多 ?

原來好多校車都遲咗, 希望下星期好d啦, 我都未收到義工call, 如有吃飯義工, 如果時間啱, 我都會返去幫手

parentslove2,
唔該哂你呀, 如果都要 1:40分接小朋友, 我估會我都係等校車送佢設嚟, thks :)

cheer_ma,

check pm

上星期聽到有媽咪話有義工太太打電話找家長幫手, 但我一直都無收到電話, 有無人收到電話? 係咪搵義工返學幫手吃飯 ?

朗誦節17/9 deadline 啦, 我已問過校際那邊, 所有朗誦項目收表限期都不會遲過 17/9 ,   但唔知點解gh web上日期係 3/10 ?!!!

我上星期已留咗message,  已一星期但都無老師覆我, 我又怕成日煩住老師, 唔知佢哋係咪多野做, 但想知學校會唔會新校舍新時間下記錯交表日期, 慢慢選, 到時學校真以為 3/10 交 miss 咗deadline 就無得報, 講真我囡囡都未必選中佢,  web 打錯okay, 但希望唔好攪錯, 如果唔係就個個都無得比賽.

SWEETMA,

老師覆咗我啦, 音樂節10才開始報名, 所以未有通告或消息, 至於朗誦節, 中英文由其中英文老師選, 被選者在小息跟老師練習.

想問吓被選英文朗誦的囡囡, 你哋係咪都係 sound advice 那篇 ?

BMW,

你囡囡學咗溜冰幾耐 ? 佢係咪參加11月個比賽? 一星期要練幾多 ?

我囡囡3歲已學, 但暑假都會停一停 (因又一城好似好多人溜), 原本我想比佢參加, 但教練唔比佢參加花式, 話佢少練習, 但我見佢有d朋友都係學30分鐘, 一星期一次, 平時無落埸, 但都開始正式學花式, 至於我囡囡之前2位同學一起一星期一次30分鐘,  教練話佢已學咗3-4個花式, 囡囡可以自己自轉7,8個圏, 練緊向後行弧線加畫圏, 飛機仔, 你知唔知算唔算慢 ? (因我成日覺得佢位教練教得好似好慢)

阿囡放學啦, 終於準時, 希望之後愈來愈好.

今日阿囡話只係上咗G.S., R.K 和數學, 其他科沒上堂, 因用咗好多時間去度高磅重.

見佢番嚟個書包, 輕咗少少, 原來老師收起一d作業

BMW,

我之前問過阿囡教練, 佢係什麼程度, 但永遠回答係唔好急, 基礎功係重要, 仲有一次我想叫佢教d新動作, 佢係我哋面前發脾氣, 要阿囡學佢不停轉, 講真個時本想換教練, 但之後考慮又可能唔係長學, 又未揾到好教練, 所以一直到呢家都無轉, 再加上呢位成教練係我partner 搵, 貪佢係高級日教練, 個時睇佢教好似okay, 所以到呢家, 講真佢一直都無主動出cert 或提議考試, 比賽, 只係上堂, 上次張cert 係我哋主動要, 佢出張alpha比囡囡.

我都好想阿囡參加11月比賽, 因地點係hk, 又學咗接近3年, 想睇吓佢表演吓, 講真我唔太需要佢有什麼名次, 因溜冰只係興趣, 希望佢有種運動, 因阿囡主要係音樂, 之前學咗3年幾ballet 都cut 咗, 因無時間練, 所以都唔知溜冰會學幾耐, 所以好想佢係cut之前試吓跟音樂表演吓, 但佢位教練只係比佢參加扮公仔那種項目, 仲要搵另一位教練教, 我覺得好似又要平日加堂, 真係無時間.所以應該唔會參加.

BMW,

你囡囡係咪都係又一城, 我囡囡學星期二下午, 你囡囡學星期幾 ?

原來係o甘, 我囡囡話尋日係禮堂聽高神父講道, 教要愛護人...
‹ 上一主題|下一主題