用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

係就好啦, 阿囡最重要玩

原帖由 smallegg 於 09-10-14 22:11 發表
聽講學校俾喺萬聖節前(未知邊日,會唔會30/10 Fri?),扮鬼扮馬返學,阿囡知道後話要扮Cinderella,仲要化埋裝 ,我諗嗰日學校一年班嗰層會好似城堡咁....因為公主雲集 。但著住條公主裙揹住書包上落褸梯都幾係 ...

ccbrown,

唔該哂你, 你搵到那個site 就係以前我同囡囡係圖書館睇過個本story book 嘅 web-site, 之前本書底都有寫個web-site, 但我唔記得寫底, 佢好鐘意呢套書, 上前仲叫我搵, 但我都唔記得, 聽日有時間同佢上去玩吓game, 佢一定好開心.

thks

原帖由 ccbrown 於 09-10-16 10:46 發表
Hello all,

Yesterday, my daughter and I found a very beautiful, girlish web site. We played the games together and enjoyed it very much. I thought your princess would like it as well.  You may give i ...

如果有參加朗誦節嘅同學, 呢家可自行上朗誦協會網check 參賽時間, 日期同地點.

剛致電GH, 得知今早學校已向學生宣報明天開始如氣溫在20度以下可穿冬季校服, 但要全冬季, 不可又冬又夏, 稍後如回暖可穿回夏季.

(今日應不會有此通告派發, 所以同學要留意早會各項宣報)

記緊所有冷衫外套都要寫名, 班別, 學號.

今日派咗中文聆聽評估.

我下午都買咗肉色絲襪, 同綠色棉半心($250, Bolland買), 準備10度以上但都幾涷就加係校褸裡面.

阿十,

唔好客氣啦, 我哋大家會互相幫忙嗎!

vvmom,

棉襖我係裕X國貨公司買, 我覺OKAY, 灰褸你試吓去馬沙, H&M, Zara, 可能都有, 你最後打電話問咗先.  

之前有高年級家長話棉襖比長褸好, 因較輕, 方便背書包, 去洗手間較方便.  快D去買衫啦, 記得買肉色絲襪,  好似聽日都凍O架.

vvmom,

唔使客氣!!!  呢幾日大家都要穿夠衫!

我係九龍城獅子石道賣小朋友衣服舖買, 灰色厚身似厚襪褲上半折. 你去搵搵, 我覺得okay, 仲有d係羊毛半折襪褲, 我無買, 因覺得好似太熱.

Hellorachel,

唔使太唔開心, 一班45人其實只有2-3位家長被抽到, 好多位家長都係聽囡囡形容, 我都係呀, 就用我哋D幻想力去幻想吓.

又或者唸吓我哋無得去自然會用多D時間問囡囡,咪當增加我哋同囡囡D溝通時間,如果有份去,可能睇完就算, 唔會再好似我哋咁問完又問...

原帖由 hellorachel 於 09-11-29 01:53 發表
講真好羨慕你能當今次義工,我只能聽囡囡形容,但佢都好模糊,我問佢睇到d乜佢又講唔出,問佢有乜玩佢話只係跑嚟跑去......唏........完全get唔到佢既心情!

Hi parentslove2,

其實我所講真係真心話, 成日見好多小朋友跟爸爸媽咪無溝通, 家長只顧返工, 小朋友由姐姐帶上活動, 小朋友其實無興趣上堂, 家長因無同小朋友傾計, 完全唔知仔女嘅思想感覺, 做成好多時小朋友因無興趣, 變成無練習, 成績不好, 接住被家長話.

我都明白家長真係要返工賺$, 但可以利用一D break 嘅時間打個電話問吓佢哋上堂點, 吃飯時間, 星期六, 日D時間跟佢哋溝通玩吓, 我好鍾意用行街時問阿囡返學開唔開心, 最近有無特別事, 鐘意同邊個玩???

哈哈, 就係好似拍拖咁, 搭吓膊頭傾吓計, 你會發覺知道佢哋好多所講D秘密.  

Hi bird-bird,

我囡囡同你囡囡相反, (唔知係咪唔同老師做法唔同)佢之前問我想唔想做義工, 我答好呀, 佢跟住問我有無買飛, 我話有, 佢即答我買咗飛無得做. 我唸早知就唔買啦 .

我尋晚11:02先係門口得到阿囡同爸爸出嚟, 你哋幾點接到囡囡, 我真無唸過會咁耐先完 (由2:15PM返校至離校足足近11個鐘), 所以我囡囡11:00AM 呢家仲瞓緊.

今晚到我入場睇, 唔知係咪又係咁夜, 好彩今日5:15PM先返校.

原帖由 bird-bird 於 09-12-4 07:51 發表
原來亞女真係攪錯!!!

佢代我答應老師幫忙做星期日的家長義工, 但老師後來發現我星期日冇買飛睇表演, 佢話唔想我特登返去做義工, 所以便請別的家長幫忙。亞女..亞媽星期六去睇呀, 點解你 ...

BMW, bird-bird,

尋晚到我入去睇, 流程應比之前一晚好, 起碼唔成攪到 11:00pm 先放, 爸爸睇星期六, 佢話最後無全體表演同學一齊再出場唱校歌, 星期日晚多張呢PART, 叫做見到阿囡兩次啦, 尋日阿囡瞓到中午 12:35, 4:30PM 我已比咗個飯佢食, 所以尋晚比較有精神, 原本打算今日去廸士尼, 最後當然係 ZZZ, 好彩今日天氣唔好, 等我由藉口同阿囡講唔去廸士尼.   
所以終於明白點解要兩日假期.

今天跟囡囡返了學校作退省日, GH請了神父跟同學講故事, 其中他解釋了中文的"節"字, 想跟大家分享吓 :

神父把中文的"節"字解釋作"竹節"一樣, 竹是由平凡的竹幹跟竹節一起生長, 竹幹是平凡的像我們每日要做的工作, 功課, 溫習, 節是竹與竹間的小節, 比如我們過節似的要有放假, 休息, 一支竹不能沒有節, 沒有節便會變成軟弱的, 不能成長; 一支竹又不能只有節, 沒有竹幹, 這樣變得奇怪, 這比如我們要有工作, 功課, 溫習, 考試, 但中間要有休息, 放假, 這樣才可健康地成長.

在此希望各爸爸, 媽咪, 小朋友一起開心地歡度普世歡騰的聖誕節, 給自己一家人有個休息的機會, 好好跟家人和朋友享受節日.

祝大家聖誕快樂!
2010 年新年進步!
身體健康 !  

好誇張一個例子, 希望我哋囡囡唔會學呢種生活.

個仔忙過奧巴馬,我好心痛!

Hi parentslove,

多謝你嘅祝福, 呢個假期又冷又暖, 新年前已開始傷風, 剛好返幾日, 呢幾日起身真係有D唔慣, 好彩唔算涷, 雖然遲咗D, 但都祝你同各位GH 小朋友, DADDY, MAMMY, 新年快樂, 身體健康, 小朋友學業進步, 聽話聽教, 做個開心聽話小朋友.  

原帖由 parentslove2 於 10-2-11 22:46 發表
Dear bbmummmy,

Thanks for the post, our daughters so far seems all right.  Not really so much pressure in school.  My daughter goes to bed around 9:00 to 9:15 a.m. and wake up at 6:00 to 6:30 a.m..   ...

呢個3月真係好繁忙, 因要應付兩場校際, 仲有嚟緊評估 (仲要撞正最後一埸校際), 不過其中PIANO 阿囡已完成, 所以星期日我已急不及待要休息吓, 星期日同阿囡睇了 "交響情人夢", 我覺得如果小朋友喜歡古典音樂的話, 很值得帶小朋友一起睇.

因"交響情人夢"裡面可欣賞好靚嘅歐洲景色, 睇吓歐洲音樂廳, 作曲家的雕塑, 最緊要係內容講一個不出色的樂團, 在新人指揮帶領下 (指揮要求很高), 樂團由極懶散變成努力練習, 最後全院滿座, 讚不絕口.

我覺得套戲幾有教育意義,
1. 嚴師係會要求高
2. 努力練習係邁向成功之路
3. 懶散會令表演失準, 但只要係努力改善, 會有成果

因阿囡都係得6歲半, 最初都驚佢睇唔明, 因是全日文, 中文字幕, 佢唔識睇字幕, 但套戲好攪笑, 佢睇得好開心笑, 間中同佢講吓內容, 睇完佢話一定要睇下集, 睇吓下集"野田妹" 點樣好努力彈琴.

另報紙話好似最後個首音樂係由"朗朗"幕後代彈.

http://nodamemovie.pixnet.net/blog/category/201178

如果小朋友喜歡音樂 (特別係古典音樂), 快D 同佢哋去睇.

咁奇怪, 睇到喊

我同阿囡最覺得好笑就係食咖哩那段???  佢仲問我點解伴奏長笛位姐姐一邊彈塊面會變色

原帖由 bird-bird 於 10-3-12 21:51 發表
多謝哂你介紹,剛睇完你的推介。同你個女相反,我家小豬竟然睇到喊咗兩次。佢話真係好想喊喎! :)

不過佢都話一定要睇下一集。多謝哂!
‹ 上一主題|下一主題