用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳瑞祺vs農圃vs黃埔宣道
go

陳瑞祺vs農圃vs黃埔宣道 [複製鏈接]

這三間學校如何取捨?陳瑞祺vs農圃vs黃埔宣道

男仔,成績中上,愛看書。體藝一般,並不突出。
   4    0    0    0

引用:我揀農圃因聯繫有伊中,陳瑞琪中學好似是B2

原帖由 YYmommom 於 14-07-01 發表
我揀農圃因聯繫有伊中,陳瑞琪中學好似是B2中學,另外黃埔宣小,我不清楚,如冇聯繫中學,就麻煩些,六年後 ...
農官,有無升中結果,網站都好似無公報,25%留比有聯繫的,但有成十間有聯繫,競爭都几大。仲有伊中係油尖旺,跨區會有分別嗎?請恕本人無知!

仲有官立學校,實推國民教育,對嗎?有人話官立學校教師大部份會轉合約制,好的老師會慢慢轉去資助,是真的嗎?

陳小,新校長舊年由st Paul co-ed 轉來的,應該會有D改革,有否聽過?

其實小兒小一叩門,三間都有offer , 唔知點揀,明天就要註冊決定。先行謝謝各位!

引用:我仔小學在灣仔,聯繫中學在中西區,留了74

原帖由 YYmommom 於 14-07-01 發表
我仔小學在灣仔,聯繫中學在中西區,留了74個位給我們,所以聯繫中學應該可以跨區.

...
謝謝!

引用:紅馬丶福馬丶九官和農官每年派伊中每校平均

原帖由 GSS 於 14-07-01 發表
紅馬丶福馬丶九官和農官每年派伊中每校平均應少於10個。同意聯繫伊中只是Bonus而已,但何官也是不錯band2頭 ...
謝謝!

引用:你囝囝好叻,叩門咁難,也叩到3間。 除了派

原帖由 fishballbaby 於 14-07-01 發表
你囝囝好叻,叩門咁難,也叩到3間。
除了派位成績外,可考慮住所近那一間,交通那一間方便些。另外學校的環 ...
謝謝,我地應該會揀陳小,因不用坐校巴,同埋校舍新同設施齊

回覆:jmk2012 的帖子

有農官升中結果嗎?

引用:回覆+YYmommom+的帖子 黃埔宣道11-12升中

原帖由 jmk2012 於 14-07-01 發表
回覆 YYmommom 的帖子

黃埔宣道11-12升中結果
讚!

引用:我會揀農官,因只得四班,变相少了一班既人

原帖由 cherriecheng 於 14-07-01 發表
我會揀農官,因只得四班,变相少了一班既人競爭,成為band one學生机会大D,陳小有五班,你要確保自己考得 ...
謝謝,不過我覺得,

農圃四班,只有一班精英班,即係25%機會入精英班

陳小及宣小有五班,但有兩班精英班,即係40%機會,相對機會大咗

莫見怪

回覆:cherriecheng 的帖子

多謝各位意見!

引用:聽日分享下你最終揀咗边間+

原帖由 cherriecheng 於 14-07-01 發表
聽日分享下你最終揀咗边間

其實三間都好好,好難揀,但可能是自己情義結,都係揀返陳小。

最後多謝咁多位意見,祝各位小朋友聽教聽話!

‹ 上一主題|下一主題