用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08年10月出生...爭扎緊做唔做大B...讀多年考龍校 ...
go

08年10月出生...爭扎緊做唔做大B...讀多年考龍校 [複製鏈接]

現在屋企附近讀緊K1...
我自己都唔知自己想點...有無人都煩緊呢個問題...
   0    0    0    0

咁你地覺得...除了陪正同SPK...
女仔的話, 仲有邊間值得REPEAT K1 (如果收的話)???

民生同崇真果D係唔係唔值...原因不是100%接龍

其實我住果區大抽獎本物是OK的...
35校網

我女現在讀緊的幼稚園...前年有15%抽到天神嘉諾撒學校
之後大部份都是黃埔宣道小學(我估學校鼓勵家長選)

不過舊年真係差了好多...5%天神嘉諾撒學校
~1半黃埔宣道小學
有D唔知去左邊(我唔識D學校)

我真係好怕個出生率越來越高大抽獎變得好無保障

原帖由 BeBeMa1012 於 11-9-8 17:55 發表
我個仔都係08年10月的...
但見佢都好似幾好... 都唔知點...

我都覺我10月出生的小朋友在程度正常的幼稚園係完全跟到架...所以我都好困惑...不過試過舊年考幼稚園的情況...知到要考小學一定更加難...

10月出生AVERAGE小朋友的能力...一定差過四月出生AVERAGE小朋友的能力
就算10月出生的小朋友能力跟同月齡的小朋友比很突出...有四月出生AVERAGE小朋友的能力...都好難叻過四月OUTSTANDINGH的小朋友

我想一係REPEAT...如果唔REPEAT...我估無咩可能考到小學...就大抽獎...我只是擔心大抽獎唔知抽了去邊

我暫時決定考4間
1. 培正2. SPK
3. 崇真(只考慮英普班)
4. 民生

其實我自己都好亂...如果SPK收...一定比佢讀...其他我都唔係好知點

你地覺得邊間學校會值得讀多年
我想問 培正是100%上小學
民生 ~85%
SPK ~90%
崇真 UNKNOWN

我有無錯???

昨天我問傻女讀第二間學校好唔好...
佢勁LIKE現在的學校 (由舊年12月開始讀N1, 現在K1)
初初佢話唔好...跟住想想下...

對我說: 我要讀間有泳池的學校

哈哈, 睇下有泳池的學校收唔收佢啦

我認為REPEAT的理由是很簡單...REPEAT一定REPEAT龍校...因為唔想煩考小學...同幼稚園年代唔洗PUSH小朋友去考小學...

我的爭扎是始終好似遲一年讀書...唔知點咁...

是的學券只有三年...REPEAT果年無

其實屋企樓下就係泳池, 個傻女講的野傻得好勻稱

龍校的泳池係比中學生用的...幼稚園生唔好玩啦

不過SPK有個水池比幼稚園生玩

家姐08年10月出生都有得煩下...
妹妹10年8月25日...唔洗想...一定要一TAKE過...都唔知好定唔好

呀妹預產期明明9月中...都唔知衰妹做咩咁心急...HAHA

要是在1至3月份出生多好...不過無得計...無得選...

她們健康活潑可愛已經好感恩...

學校只是煩...
‹ 上一主題|下一主題