用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 保良局林文燦英文小學 2010-2011
go

保良局林文燦英文小學 2010-2011 [複製鏈接]

我睇過學校資料 , 2010 年係收 4 班 , 約 25 個小朋友 1 班 . 估計係收 100 個左右 . 間學校規模 , 真係無得同陳守仁比 ge la . 不過真係唔知佢地既帥資 , 深淺跟出面官校是否差不多 或是大出入 .我都好想知.............

原帖由 bchi 於 09-11-16 12:10 發表
Jackybaba,

我同你一樣煩惱.... sat 去左in 林文燦, 見到位置同外觀, 哦.. 原來由細到大成日見到間學校, 現在就係lmc... 真係好舊......

當日你個小朋友in 成點呀, 我地完全冇壓力咁in 校長, 小朋友更 ...

hi bchi ,

唉 , 點解 pm 唔到我咁奇怪  .......
上年都開到 4 班 , 但最後都係得 3 班 , "會唔會" 因學校太新 , 雖然當時 d 家長註冊左 , 到最後大攪珠之後 , 有部份家長扣其他學校門 , 咁人數最終都係少左 ,只有 3 班 .
講真好似我地咁就因為學校新 , 聽唔到多既係到讀緊家長意見 , 唔知師資 , 書本深淺 , 學校進取度如何....攪到 15 ,16 . 好似真係要有好實際事件支持信心

原帖由 bchi 於 09-11-16 14:45 發表

bbmama,

佢太舊喇, 成50 架喇.  都心知唔可以用佢同其他學校比, 但一見到.... 個感覺真係... 唔識講....

二佰幾人收100 個, 即三份一機會.

佢地有三個native teachers , 文校長係賈梅士調過去架, 我估師資應 ...

咁你就要問學校是否去此區 , 因你都知今年先第 3 年 , 有幾多學生 , 而且重要睇是否有多小朋友係相同區 ,真係要問問 .

原帖由 JackyBaBa 於 09-11-17 09:33 發表
hi bchi , bbmama

請問你地知唔知有冇校巴到馬鞍山呀?
呢個亦係我同老婆孝慮之一,
下個禮拜放傍後得兩日決定,
一決定咗要LMC就冇得大抽獎,
真係唔知點算.... ...

其實我都有唸過多南亞裔小朋友問題 , 而亦有向第 2 個角度去睇是否都好呢 , 因多 HK 小朋友多一定會更多是非 , 更會玩埋堆 , 而且小朋友互相比較 , 會多過一般學校 .
但講真呢個學校規模細 , 美觀度底 , 怕個小朋友出到去 D 大學校 , 怕好似井底之蛙 , 末見過大場面咁 .....

原帖由 vivianmammy 於 09-11-17 12:22 發表
課程沒有大差異, 一樣有TSA.

並不是所有南亞裔學生都沒有教養的, 在其他學校比不上他們的華裔學生比比皆是. 我小朋友與南亞裔同學也玩得很開心. 我喜歡她們不用同學互相監察的管理手段, 而是要他們互相 Respect.

...

唉 , 我都唔知可以點 ...
我想你真係唔用太憂心, 你 陳水皮真係好大機會 , Don't worry . 我想若佢 cfm 左你 , 你都唔用煩來煩去 , 不過都係好心大心細 , 個心係英文 / 中文小學 15 ,16 .

原帖由 bchi 於 09-11-17 14:19 發表

bk 有個 幾個topic 講林文燦架, 班家長話, 程度唔淺, 若係平時玩開的幼稚園上去會有小小難添. 我地保記上應該冇問題.
佢地唯一問題係未有升中派位囉. 但個優勢就係34 校網. ...

其實我都好似你咁唸 , 決定中文津小 or 直資英小問題 , 最緊要家長立場要清晰 ,而我最想個小朋友係 6 年裹面主學英文 , 而中文係講國語就更加理想 . 不過現只因為 LMC 學校規模 , 校舍又細又舊 , 攪到心大心細 .

原帖由 bchi 於 09-11-18 10:02 發表
早晨jackybaba & bbmama,

日子愈近, 我地思維愈清晰喇.  

jackybaba, 我地選陳記的機會好低喇. 一開始老公就話若tsl 唔收就一心一意入lmc. 只係我唔捨得陳記的history 悠久. 陳水皮中學亦唔係直屬架, 25% 機會入讀 ...

HI , bcbi ,

我之前都同你講只係報了陳守仁 , 後尾聽完你們其他家長意見 , 就打電話去學校問是否可 send 報名表 ( 因已過左登記好耐了 ) , 我話好有誠意想報名 , 佢 accept就立即寄野
當日係見校長 , 不過講真唸咁多 , 我怕亞門口 dog 都唔 ok  , 唸咁多都無用 .............

原帖由 bchi 於 09-11-18 10:06 發表
jackybaba,

a !! 我見佢校巴路線都好似有荃灣, 咁佢2010 年時將會加入唔同小朋友, 佢開一條線係沙田荃灣, 都唔係冇可能啊. 你到時再作決定啦. 你現在想清楚你想小朋友要咩小學先最重要啊. kee

bbmama,

我想問你當 ...

hi 我係到 ar . 我都唔唸得咁 , 起碼都要睇 LMC 是否收亞女先 , 我怕連佢都唔收就真係邊到都唔洗去 .
聖三一小學好難入既咩 ? 佢好似前年才轉為英文私小 , 當年亞女都有考佢既幼稚園 ,收左不過無讀 . 不過聖三一學費都唔係平 , 好似成 23000 1 年 .

原帖由 bchi 於 09-11-19 11:34 發表

jacky爸爸,

咩唔down 呀, down 到落腳指尾呀. 若果tsl 都係單對單咁in 就好喇, 可惜三仟幾人.. 無可能囉.... 哎....
希望你中六合彩, 咁你唔洗咁辛苦勸阿老婆, 因為大家目標一致.

再唔係.. 咪大家一齊做lmc 同 ...

吓 , 1 班 32 個小朋友 , 我唸住係小班教學約 25 個 人 1 班 . 我都唔知有新校舍 wor , 如果有新校舍係比 d 小 一入讀新學生 , 好似我呢 d 憂心間學校規模既家長 ,  一定會加分有信心 d .

原帖由 Whitepine 於 09-11-19 17:09 發表
我剛剛去imc website check 過,14/11 總共有235人面試。如果2010-11開4班,每班32人, 總共會收128人,機會率會小過二分一喎! 不過係唔係會開4班先?

希望真係唔好呃你 , 3十幾人 1 班 . 真係太多 , 都唔係小班教學 , 經過陳守仁事件 , 對於亞女面試都無咩信心 . 都唔敢存有咁大希望 . 不過真係收既話 , 又真係要同老公再次深入探討 ..............

原帖由 bchi 於 09-11-20 10:59 發表

若好似現在阿仔呢間幼稚園咁. 25 個學生, 一個講英文, 一個講中文,  都好正架, 但如傳聞所講係32... 就真係no good 啊. 不過果日我打去問, 佢話呢個機會好微架, 希望佢唔係呃我啦 ...

唉 , 我見到有咁多家長都 cfm 左 LMC ,我既信心都大左 , 不過真係末能完心全意 , 等我睇下公布結果是否有亞女份先 la , 無份咩都唁洗講野 .
聖三一學校好大 , 不過又係唔知佢轉左私小既口碑 , 不過學費唔係平

原帖由 bchi 於 09-11-20 14:15 發表
himcheung and eganmami,

你地果間聖三一係咪土瓜灣真善美and 一條龍呀果間呀 ? 咩原因令你地收左都唔讀, 入lmc 呢 ? 早兩年, 我有一個朋友, 佢家姐個女入左聖三一幼稚園都好似開心到中左奬咁架... y y tell me y ? ...

hi bchi ,

你點 ar , 係個 list 有亞女份 ar . 我要同老公深入傾下先得 la , 你是否已 100 % cfm LMC , 希望大家比 D 信心我

原帖由 bchi 於 09-11-20 14:15 發表
himcheung and eganmami,

你地果間聖三一係咪土瓜灣真善美and 一條龍呀果間呀 ? 咩原因令你地收左都唔讀, 入lmc 呢 ? 早兩年, 我有一個朋友, 佢家姐個女入左聖三一幼稚園都好似開心到中左奬咁架... y y tell me y ? ...

吓 , 如果係 30 個 1 班 就......... , 你又有 D 咩打算 ? 剛剛叫各家長比 D 信心我 , bchi 你又好似有 d 動搖 .....  
原帖由 bchi 於 09-11-22 00:24 發表
我剛睇到都好掛住大家, 立即飛上來睇下大家點啊.

我個仔都accepted.

以後大家要keep 住上黎, 大家交流又好, 問下功課都好, 大家要互相扶持呀 (((( yeah

bbmama,

我星期一會打電話去lmc 問清楚, 現在個 ...

don't worry , 打個電話去學校就最清楚 , 唔洗估估吓 .

原帖由 mimiip 於 09-11-22 00:47 發表
Jackymama and baba,
Do u know the school bus time?

hi bchi ,

個 2 單轉校 case 係咩原因 , 是否可以詳細 D 講吓 ?

原帖由 bchi 於 09-11-22 00:35 發表

咦, 你有伴喎, jackymama 都係住馬鞍山架, 你地大家可以商量.
至於升中, 佢都有d 優勢, 因為34 校網, 不過真係冇
過往紀錄, 到時大把人陪你煩, 陪你擔心.

bbmama,

尋日同學仔媽咪同一個朋友都同我講左兩間轉 ...

Hi bchi ,

你睇左陳水皮學校綱末 ar , 是否 ok ? 我就梗係無 la , 我得 5 分都預左 一定無 la .
等我睇下 pm 先

原帖由 bchi 於 09-11-22 22:30 發表

JACKY爸爸,

係喎.. 比你一言驚醒呀 !!!! 轉左小班後, 只可以四班.
我同老公講左你個問題呀, 佢話30 咪30 囉, 佢有兩個老師, 一人睇15 個都ok .. 津小一個老師睇30 人.

bbmama,

我有99%入讀lmc 架喇, 果1%, 係唔 ...

bchi ,

都話你有 20 分 , 實有你份 la .
而家輪到你動搖 la , 輪到你真係要唸清楚 ......
不過我都好大機會 LMC , 因我都最想亞女唔好浪費左 3 年英文幼稚園學既野 , 而我又係最主要想亞女讀英小 , 中交學國語就更好 . 大家都要想清楚 ar .

原帖由 bchi 於 09-11-23 10:07 發表
早晨呀bbmama,

哎... 今朝老公同老爺一齊去睇放榜, 真係收左阿仔,  老爺好鬼開心, 見到其他家長都好似中左奬咁開心, 佢就更加開心.. 老公打黎話, 我地呢兩晚要再想清楚d 啊.
哎吔.. 點解會咁煩架. ...

hi bchi ,

好 , 等你打完電話再報料 , 睇下 LMC 係咩情況

原帖由 bchi 於 09-11-23 12:39 發表

好, 大家要互相扶持啊.  頭先同老公再傾完, 個心又鬆返好多喇.  我一陣會打去LMC 問下人數問題, 問左再上黎報料比大家知.

bchi ,

我有打去問 , 佢話 1 班係約 30個小朋友 , 而係有 2個班主任 ( 雙主任 ) , 等於有 2個老師負責 30 個小朋友平時大小事務 . 而一般學校只是 1 個班主任的 .而再問佢小班教學人數定義 , 我如無攪錯 , 佢意味係話教育署小班教育係 35人以下 , 佢地現係 plan 30 小朋友 1 班 .

原帖由 bchi 於 09-11-23 14:43 發表

bbmama,

我問佢, 現在收生係120人, 咁學校會開四班定五班, 佢話四班.
我話即30 人一班,  小班教學黎講咪算多囉. 佢話一般學校小班教學有d 都35人.
我話當時校長在admission talk 時提過, 當人數多過某人數就會 ...

就係因為個校長咁積極 , 又好 smart , 先令我對佢加晒分 . 最大影響我都係間學校既規模學舍.......

原帖由 himcheung 於 09-11-23 16:10 發表
bchi,

好多謝你詳細資料,無論25人定30人我地都讀,因為文校長真係好好。
‹ 上一主題|下一主題