用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 保良局譚歐陽少芳幼稚園(Part II)=>家長請進 ...
樓主: yingwong
go

保良局譚歐陽少芳幼稚園(Part II)=>家長請進 [複製鏈接]

我 " 有時 " 會係玩既時間同亞女講吓 D  簡單串子 , BOY , GIRL , MOON , BED , FISH ,HAND .....
而對我個女來講 , 我覺得唔可以好貼身咁迫佢,睇住佢 . 我留意過 一輪 , 我問佢是否要睇住佢做工課 , 佢 SAY NO , 做完有幾個寫得唔好 , 我同佢講要再寫,無扭計 . 我太過緊張對佢+自己反而唔好 .

原帖由 030316 於 08-11-23 23:01 發表
仲有呀,各位,
你地有冇同小朋友串英文詞語?我見份評估有要求寫中文字,咁英文呢?我個仔可以認到好多個英文字,但我從來有要求佢串字......

有社工係學校 , 對家長真係好 d , 若真係有問題 , 都可以問意見 .

quote]原帖由 bchi 於 08-11-28 09:17 發表

噢, 尋日收到有關註校社工的memo係, 話真係可以同佢傾下有關子女管教問題架 !!! 真係好囉, 連呢d 都有埋.

dec 5 係教師日, 但四點的modern dance 要照返 @@ ... [/quote]

我都沒有 join , 因為個幾間學校都唔合心水

原帖由 yingwong 於 08-12-3 10:45 發表
你地會唔會去
參觀果幾間
學校呀!

tks for advise . 你個仔都好起碼都話到比你聽有咩內容 . 我問過亞女幾次 , 有 d 咩玩嫁 ,佢成日都係講 : 我唔知 ar  , 問佢好唔好玩 , 佢又話好 . 我地家長梗係希望比左錢 , 有效用 la .

原帖由 bchi 於 08-12-8 12:24 發表
BBMAMA,

上星期問過阿仔, 問佢講唔講到平時上pg 時, 老師除左叫佢地畫下畫, 曾經講過d 咩呀 ? 有冇講故仔呀. 咁佢先講, 有架, mr brian 講故仔, 又問返我地, do you like animals ? 我地一個一個小朋友答yes, 又講 ...

開始放聖誕節假期了 , 起初我都無為意放幾耐 , 昨天睇真 D , 才發現 1 月2 號先返學 , 放咁多日係屋企 , 真係唔係亞女又咩攪 , 我工人姐姐重驚 , 平時返學出出入入 , 又可以同 D 鄉里吹下水 , 行下街 . 唔洗返學係屋企 , 唔知亞工人姐姐又咩建設性既野同佢玩 ...

原帖由 1125bbmama 於 08-12-9 13:07 發表
tks for advise . 你個仔都好起碼都話到比你聽有咩內容 . 我問過亞女幾次 , 有 d 咩玩嫁 ,佢成日都係講 : 我唔知 ar  , 問佢好唔好玩 , 佢又話好 . 我地家長梗係希望比左錢 , 有效用 la .

...

大人都係  25 ,26 號 ,同 28 號星期日放假 , 基本上都係同 d 有小朋友既朋友一起歡聚 , 食下野 . 之前幾年聖誕節都有同埋亞女去尖沙咀行下 , 唸住熱鬧下 . 但其實我覺得都好累 . 太多人la , 淨係大家一齊迫 , 一齊行 .無咩目的 .

原帖由 bchi 於 08-12-22 13:50 發表

jan 2 我同個仔請左假呀. 因為grandma 返左黎過聖誕, 反正都係生日會. 呢個xmas 我同佢報左lego 班. 又去朋友家搞party 咁囉. 又因為買左科學館年票, 又可以去下果度...
你一係set 個timetable 等姐姐帶阿女去公 ...

祝大家身體健康 , 小朋友聽聽話話

原帖由 yingwong 於 08-12-30 12:41 發表
祝福各位媽咪:

新年快樂!
身體健康!

我呢個亞媽 K1 , K2 都有跟亞女攪創作 .....

原帖由 yingwong 於 09-1-5 14:06 發表
你地交左新年燈飾未呀!
舊年整左綉球
今年整左金錢
出年等我整條魚先

我地家長去學校都係家長日 , 但沒有為意 . 而我見工人姐姐返學時若凍 ,都會同亞女多穿 1 件出街外套 , 去到學校門口就除 . 其他就唔知 ......

原帖由 030316 於 09-1-7 23:10 發表
有冇人知學校今年課室係咪有暖氣?
阿仔星期五穿了羽絨返學校,
唔知係咪返到學校,老師會要求每個小朋友除外套,
我個仔除左件外套後只著一件底衫和薄shirt,
結果,佢由尋日到今日總共肚疴左6次...... ...

吓 ! 末聽亞女講過 , 可能各班都唔同

原帖由 yingwong 於 09-1-14 16:31 發表
下個星期二
我女果班會打邊爐
每人帶一樣食物返去
唔知其他班係咪又一樣呢
如果係
果日記得帶啦

真係打邊爐 , 昨天亞女話要帶栗米 3 條 ar

原帖由 yingwong 於 09-1-14 16:31 發表
下個星期二
我女果班會打邊爐
每人帶一樣食物返去
唔知其他班係咪又一樣呢
如果係
果日記得帶啦

我覺得現在教幼稚園既老師都好大壓力 , 因現在普遍家庭都係 1 , 2 個小朋友 , 家長對小朋友教育, 由好細個已開始著緊 , 自然對學校 ,老師有要求 . 希望你地子女都能在學校, 在老師教導下, 好好成長 .

原帖由 030316 於 09-1-20 23:29 發表
我個仔個班都有打邊爐,中文主題書有教--吃火煱
家長日個日實地感受過室温,又真係唔係好涷,反而夏天時仲涷,阿仔玩到成身汗添.
我個班的外籍老師較少人揾佢,所以見左佢先,點知原來仲可以見埋中文老師,所以即 ...

昨天小朋友返學了 , 祝大家 : 身體健康 , 新年快樂 !

原帖由 030316 於 09-1-21 19:31 發表
我都同意幼稚園的老師非常大壓力,現在家長對老師有要求,政府又要求老師進修增值,平時又要對着二十多個跳跳札的小朋友,真係少d心力都唔得,要向佢致敬   ...
‹ 上一主題|下一主題