用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 2007聖心K1(菠蘿組)聚集
樓主: irenebaby
go

2007聖心K1(菠蘿組)聚集 [複製鏈接]

klty
我一個小朋友讀咗2年,另一個小朋友今年讀第三年,都從來無見過老師係手冊到寫過特別的事,老師係唔會係手冊到寫學咗甚麼的,其實小朋友今年只係讀k1都唔洗太著重温書的,你可以同佢唱吓兒歌,讀吓普通話,温吓佢一個星期寫過的生字,因有生字開始就會有一些簡單的默書的.(學校好著重家長同小朋友的溝通的,你應該同小朋友傾吓當天學過甚麼,唱咗甚麼歌仔或者玩咗邊類遊戲,比老師寫係手冊更有效)
老師平時無特別事情都唔會刻意打電話比家長的,若果家長對小朋友有任何意見,你地可以係手冊寫明想揾老師傾吓,佢地必定會打電話比你地的.
我咁耐試過2次老師主動打電話比我,第一次係個囡默書,係課室到喊,老師叫我唔好比咁大壓力佢,第二次係老師打來話我個仔整親隻腳,叫我留意佢,睇吓佢有無事(因當其時無事),所以老師唔打來都未必係壞事的.

原文章由 klty 於 07-10-17 21:27 硐表
我都覺得本手冊很無用、每天也是空白一片,初時以為可從手冊得到很多兒子在校資料,每天一看總是失望。另外原求也有其他學生遺失物品 我放在書包內的校衭,也不見了二星期,問老師她說沒見過,我都唔知咁大條衭去了哪裹??:cry ...

klty
我都很明白你的感受,是第一個小朋友嗎?其實每位家長都十分關心自己的小朋友,正因為你愛佢才會想知道佢學咩,其實手冊係用來寫家課的,所以老師都唔會寫學咗咩.
你這麼關心小朋友,不如我講一講他們每日大確做甚麼.
1.落校車入學校後,會掛好杯袋及毛巾,之後會入課室放下書包及交功課,攞分組牌.
2.完成後,會去空地到集隊,諗經,做體操.
3.食茶點(現在有3個地方,可由小朋友選擇,不同區食不同的食物,例如:餅乾,腸粉.....)
4. 去分組的區域,選你當天想去的地區,有語文發展,智慧科學,創意美勞)
每星期會有一堂係普通話老師,一堂係英語外籍老師的(外籍老師係修女來的,還有一堂係聖經堂)

每個星期尾,會派返佢這星期去過的區域,你可以問吓佢,每次去到玩甚麼.

來緊2/11會有個親子評估日,應該會比你去學校了解上堂的模式,但都要待定通告通知如何做法.

其實學校真的很多學生,若有個別小朋友,未能適應,真的要盡早與老師多多溝通,不要覺得麻煩,因學校都好需要家長同老師配合的,可以讓小朋友有一個愉快的學習生活.

原文章由 klty 於 07-10-18 20:50 硐表

其實我唔係要同佢温書,更加唔係要達到什麼止標,而係我個仔根本唔識講佢係學校做過乜(佢有時重講bb話 ) 佢需要誘導才能表達自己的意思,例如我從網上知小朋友上廁所要唱歌及歌詞,我就唱一次給他聽,那他就會唱很多次及 ...

klcy & TPL
這間學校超多人,一級有百幾人,一個上午校,全校都有成4百幾人,還有下午班幾百人,無人退學就奇,緊有家長對學校不滿的,每位家長都有自己對小朋友的要求,所以各人有各人不同的意見,大家都不要太介懷.

這所學校的教學方式,真的有待改善,全校有4X位老師,有很多真的很用心去教的,當然他們會有差異.

本人面對這所學校真的有好幾年,真的看到學校不斷改進,本人起初對學校也有很多意見的(因本人的囡兒是插班入此校就讀的),也有好像其他媽媽一樣,心有不開心,也有不滿,但每次我也會同老師傾談及跟進,每位老師都很盡力去協助及跟進.

我最不滿的係個書包,現在間間學校都用背囊,還有學校用側揹袋. 真係去邊到揾呀.

這所學校的功課,真的比其他學校多,K2的功課等如人地的K3,但本人的小朋友應付得到,若然學校没有功課,我會買其他課本給他做.

有些小朋友對寫字好大要求,没有字寫,他們會覺得很悶,由其是一些很自己一個在家的小朋友,但亦有一些小朋友很怕做功課,一要寫字就慘囉,小朋友慘時,家長亦慘.(其實以往的小朋友還要多呀,學校不斷進步,現在已經少了很多)

你們現在功課還少,來年比較多的時候,可能也會叫苦連天.

但小朋友一天一天地加上去,他們就會習慣成自然,上了小學就輕鬆得多了.

本人也想過,給小朋友讀了這幾年辛苦的功課歲月,會唔會害了小朋友呢?也曾自責過.....但當小朋友上了小學後,原來我都無做錯,因看到他與其他讀活動教學的小朋友相比,他做功課的能力,係好少少的.

最後都係嗰句,都要睇番小朋友的性格來選校的,小朋友真的吃力的,做家長要量力而為,不要太勉強小朋友.

原文章由 klcy 於 07-10-22 21:38 硐表
好外謝咁多媽咪報料,我會每日都問下阿仔,希望佢快D識講在校事。另外我也在幼稚討論區那邊,看到那篇將聖心評為沙田最差幼稚園,很多人講到聖心一文不值,很担心,你們怎看? ...

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-10-23 00:22 編輯 ]

TPL
K1同K2我同唔同小朋友温書的,因不想迫得太緊,但因為K3要開始適應來年的升小,所以我每日會將佢寫個的字,用卡紙記底,英文會叫佢自己畫埋圖畫,得閒的時候攞出來問吓佢,等佢睇多D記得多D,但就不刻意叫佢默.

以往的經驗K1的小朋友,錯得最多的就係英文字的方向,b就寫咗d,d又寫咗b,p又寫咗q,q又寫咗p,有時大楷D又會寫錯方向,你可以留意吓.

原文章由 TPL 於 07-10-24 09:49 硐表
大家好,

艾呀!11月又放兩日假期,真係多假放.......
我想問下大家有冇同你地小朋友放學後溫習....已我所知教左ABC同埋學左點寫添......但我每一日都無理呀....係唔係時候倍佢溫習下啦.....? ...

今日學校派咗通告啦,請各家長留意.

請留意小朋友的身體狀況,勤洗手,注重個人衛生.

TPL
我都唔係好記得一隻杯幾多錢,你可以打電話問老師,之後將D錢用信封入起佢,再寫落手冊到叫老師代你買,佢會比個杯小朋友用的.

我個囝係呢個月頭8號已經發咗燒啦,但今日唔返學,都係想學校做咗清潔,燒咗毒先再返,咁樣會安心D.(今日校車都加強咗清潔)

原文章由 TPL 於 07-10-25 16:08 硐表
大家好,

請問一隻水杯要幾多錢?阿囡係屋企打爛左 .....
仲有不用太緊張學校病毒,如果要病都應發病....唔駛唔返學...注意個人衛生就okay啦,食多些維他命c東西,增強低抗力......阿囡都曾經有過"手足口病" ...

冬季是穿白色襪,有必要可著襪褲.

原文章由 TPL 於 07-10-31 10:34 硐表
近日好涼呀.....大家小心添多件衫....

有冇人知女孩子冬季校服係唔係一樣穿白色蔑子呢?

本人有以下size女孩子的校服送出,有興趣的請pm本人.

冬季裙及裇衫(s) 2套
夏季裙 (s) 4條

各位家長
本人尋日去了學校,剛剛見到校長,同佢傾咗一陣,講番小朋友的書包內有太多書本,校長話會開會傾傾呢個問題,希望佢地會盡快解決.

Namson
咁你地就少啦,我地k3有一本普通話書,一本英文書(入面又有一本細細本的英文書),一本聖經,一本好細本的兒歌,一本好細本的古詩, 一本手冊,再加上每日的3本功課簿.
若落雨要加袋雨褸,夏天的時候還放了一件外套,基本上成個書包整到好"帳".

原文章由 Namson 於 07-11-7 07:54 硐表
我覺得ok喎!得一本手冊,一本英文,一本中文,已經好少而且又薄仲要減?
‹ 上一主題|下一主題